Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn - 57% no ES vidējā līmeņa

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2008.gadā bija 57% apmērā no visu 27 Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, kas ir ceturtais zemākais rādītājs starp ES valstīm, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākās aplēses.

No visām ES valstīm lielākais IKP uz vienu iedzīvotāju bijis Luksemburgā, kur ES vidējais līmenis pārsniegts 2,76 reizes. Augsti IKP rādītāji ir arī Īrijā, kur ES vidējais rādītājs pārsniegts par 35%, Nīderlandē - par 34%, Austrijā - par 23%, Zviedrijā un Dānijā - par 20% un Somijā - par 17%.

Savukārt vismazākais IKP uz vienu iedzīvotāju bijis Bulgārijā - 41% no ES vidējā līmeņa, Rumānijā - 47%, Polijā - 56%, Latvijā - 57%, Lietuvā - 62%, Ungārijā - 64%, Igaunijā - 67% un Slovākijā - 72% no ES vidējā līmeņa.

Salīdzinot IKP uz vienu iedzīvotāju, "Eurostat" izmanto mākslīgu valūtu - pirktspējas standartu (Purchasing Power Standard jeb PPS), kurā ņemtas vērā cenu atšķirības dažādās valstīs. Par bāzi IKP uz vienu iedzīvotāju salīdzināšanā pieņemts 27 ES valstu vidējais rādītājs.

Pētījumā iekļautas arī ES kandidātvalstis. Horvātijā IKP uz vienu iedzīvotāju 2008.gadā bijis 63% apmērā no ES vidējā līmeņa, Turcijā - 46% un Maķedonijā - 33% no ES vidējā līmeņa.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais