Vecās transporta biļetes būs jāizlieto līdz februāra beigām

Rīgas sabiedriskajā transportā vecās biļetes, kuru tarifs ir 40 santīmi, būs jāizlieto līdz februāra beigām, pastāstīja pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" preses sekretāre Iluta Bērziņa.

"Rīgas satiksme" aicina iedzīvotājus plānot biļešu iegādi, ņemot vērā, ka no 1.janvāra spēkā stājas jaunās cenas. "Rīgas satiksme" pasažieru ērtībai noteiks pārejas periodu, kurā vēl varēs lietot neizmantotās biļetes, un tas būs līdz februāra beigām.

LETA jau ziņoja, ka no 2010.gada 1.janvāra viens brauciens "Rīgas satiksmes" sabiedriskajā transportā maksās 50 santīmus. Iegādājoties braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, būs jāmaksā par 20 santīmiem vairāk un jāšķiras no 70 santīmiem.

To biļešu, kam piemērotas pašvaldības atlaides, cenas nemainās, bet pārējām biļetēm - braucienu, laika un mēneša biļetēm - cenas tiek mainītas.

Iedzīvotājiem, kuri vēlēsies saņemt atpakaļ naudu par neizmantoto biļeti, būs nepieciešams pirkuma čeks. Naudu pilnā apmērā par nelietotu biļeti būs iespējams saņemt tikai līdz 1.martam. Pēc 1.marta - 90% vai, ja biļete jau lietota, 75% apmērā no atlikušās vērtības.

Arī turpmāk maksāt par desmit vai 20 braucieniem būs izdevīgāk, tā, piemēram, pērkot biļeti 20 braucieniem, par vienu braucienu būs jāmaksā 45 nevis 50 santīmi. 24 stundu biļete maksās tikai 40 santīmus dārgāk - līdzšinējo 1,50 latu vietā 1,90 latus.

Biļeti pērkot pie vadītāja, no 1. janvāra būs jāmaksā 70 santīmi.

Piecu braucienu biļetes cena būs 2,50 lati, desmit braucienu - 4,75 lati, savukārt biļete divdesmit braucieniem maksās deviņus latus.

Mēneša abonementa biļetes cena turpmāk iedzīvotājiem vienā transporta veidā, vienā maršrutā visām mēneša dienām būs 19,50 lati, darba dienām - 14,20 lati, piecām darba dienām - 4,20 lati.

Savukārt vienā transporta veidā visos maršrutos abonementi visām mēneša dienām maksās 29,10 latus, darba dienām - 22 latus, bet piecām darba dienām - sešus latus.

Abonementa cena diviem transporta veidiem visām mēneša dienām būs 35,60 lati, tikai darba dienām - 26,40 lati, bet piecām darba dienām - septiņi lati.

Mēneša abonementa biļetes cena visos transporta veidos visām mēneša dienām paredzēta 45,90 lati, darba dienām - 34,40 lati, piecām darba dienām - 9,50 lati, trijām dienām - 5,70 lati, savukārt biļetes cena 24 stundām būs 1,90 lati.

"Rīgas satiksme" atgādina, ka atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā pienākas: skolēniem, studentiem, nestrādājošiem vecuma pensionāriem, 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem, Černobiļas atomelektrostacijas seku likvidācijas dalībniekiem, vienam no daudzbērnu ģimenes vecākiem, policistiem, kā arī Rīgas pilsētas pašvaldības skolotājiem.

Lai pieteiktos pašvaldības piešķirtajai atlaidei, jābūt personalizētā e-talona lietotājam un jādodas uz kādu no "Rīgas satiksmes" Klientu apkalpošanas centriem, līdzi ņemot dokumentus, kas apliecina tiesības uz atlaidi, kā arī personu apliecinošu dokumentu. Ja personalizētā e-talona nav, to iespējams izgatavot jebkurā Klientu apkalpošanas centrā.

Kā norādīja "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, tarifu paaugstināšana attieksies tikai uz 37% pasažieru, jo Rīgas domes noteiktās braukšanas maksas atlaides izmanto 63% pasažieru.

LETA jau ziņoja, ka Rīgā finansējuma trūkuma dēļ jau ir samazināts sabiedriskā transporta reisu skaits.

2008.gadā pašvaldības dotācija "Rīgas satiksmei" bija 47,7 miljoni latu, bet šogad tā ir paredzēta aptuveni 51,5 miljoni latu.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un Rīgas Fondu biržas 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Rīgas satiksme" ar uzņēmuma vērtību 111 miljoni latu ierindojas 21.vietā, bet 2007.gada pētījumā "Rīgas satiksme" ar vērtību 99,24 miljoni latu ierindojās 27.vietā.

2009.gada pētījumā kompānija ar vērtību 201,29 miljoni latu jau ierindojas 11.vietā.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais