Valstij uzņēmēji jāmotivē maksāt nodokļus

Politiķiem uzņēmējos jārada pārliecība, ka nodokļos samaksātā nauda nonāks tam paredzētajam mērķim, šodien parlamentā atklājot semināru par godīgu uzņēmējdarbību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Pēc Saeimas priekšsēdētaja teiktā, šodienas ekonomiskā realitāte skaudri liek apjaust ēnu ekonomikas un nodokļu politikas aktualitāti un nozīmību.

"Lai nodrošinātu bezmaksas izglītību, kvalitatīvu veselības aprūpi un drošību uz ielām, valstij ir vajadzīgi līdzekļi. Uzņēmēji, kas darbojas ēnu ekonomikā, ne tikai nepilda saistības pret valsti, bet arī kropļo konkurenci. Uzņēmēji ir tie, kas nopelna naudu un rada labklājības pieaugumu. Savukārt valstij likumdevēja un izpildvaras personā ir jārada motivācija nodokļus maksāt," pauda Daudze.

Saeimas un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) organizētajā seminārā "Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku - nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā", piedaloties Saeimas deputātiem, atbildīgo iestāžu un uzņēmēju pārstāvjiem, tika pārrunāti pasākumi, lai mazinātu ēnu ekonomiku un nodrošinātu valsts budžeta ieņēmumus, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Dažādu nozaru pārstāvji prezentēja savus priekšlikumus, un tagad dialogs jāturpina Saeimas komisijās. "Lai izvērtētu kopīgi īstenojamo pasākumu ieviešanu, plānojam nākamā gada jūnijā ar uzņēmēju pārstāvjiem plašākā lokā tikties atkārtoti," apgalvoja Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa (JL).

Saeima un LDDK plāno vienoties par veicamajiem pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences aizsardzībai. Saeimas frakcijas šīs nedēļās laikā izvērtēs LDDK piedāvātos sadarbības priekšlikumus.

Kā ziņots, LDDK seminārā paziņoja, ka Latvijā pieaug ēnu ekonomikas īpatsvars, valstij nodarot 3,6 miljardu latu zaudējumus.

Kā norāda LDDK, Latvijā tā dēvētās ēnu jeb pelēkās ekonomikas īpatsvars ir augstākais Eiropas Savienībā (ES), sasniedzot 39,4% no iekšzemes kopprodukta. Globālās menedžmenta konsultāciju kompānijas "A.T. Kearney" jaunākais pētījums liecina, ka nelegālā ekonomika mūsu valstij nodara 5,127 miljardu eiro (3,6 miljardu latu) kaitējumu.

LDDK norāda, ka ēnu ekonomikas būtiska sastāvdaļa ir nelegālā tirdzniecība. "Latvijā nelegālās tirdzniecības un kontrabandas risks ir vērtējams kā ļoti augsts ģeogrāfiskās atrašanās vietas dēļ, jo esam ES austrumu robežas valsts, kura robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, kur atsevišķu preču un cenu atšķirību palielināšanās fiskāli spēcīgi motivē nelegālo tirdzniecību un kontrabandu, jo īpaši tas attiecas uz akcīzes precēm," norāda LDDK finanšu un tautsaimniecības eksperts Mārcis Dzelme.

Kā īpašas riska nozares, kur vērojama nelegālā nodarbinātība un ēnu ekonomika, LDDK nosauca apsardzes pakalpojumus, būvniecību, lauksaimniecību, tirdzniecību, kā arī dažādus pakalpojumus, piemēram, uzkopšanu. Kā riska preču grupas tika atzīta alkohola un tabakas tirdzniecība.

Svarīgākais