Darba devēji: "Ēnu ekonomikas" dēļ valsts kasei aizslīd garām 3,6 miljardi latu

"Ēnu ekonomika" veido 39,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valsts kases negūtie ieņēmumi ir 3,6 miljardi latu, norāda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

Šodien Saeimā notiks seminārs "Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku - nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā", ko rīko LDDK sadarbībā ar Saeimas Prezidiju. Seminārā aicināti piedalīties politiķi, par ēnu ekonomikas apkarošanu atbildīgo iestāžu pārstāvji, kā arī nozaru un reģionu uzņēmēju organizācijas.

Kā norāda LDDK, Latvijā tā dēvētās ēnu jeb pelēkās ekonomikas īpatsvars ir augstākais Eiropas Savienībā, sasniedzot 39,4% no IKP. Globālās menedžmenta konsultāciju kompānijas "A.T. Kearney" jaunākais pētījums liecina, ka nelegālā ekonomika mūsu valstij nodara 5,127 miljardu eiro (3,6 miljardu latu) lielu kaitējumu.

"Ņemot vērā, ka izmaiņas normatīvajos aktos nenoliedzami ir radījušas sekas, apgrūtinot saimnieciskās darbības veikšanu kā lielajiem, tā vidējiem un maziem uzņēmumiem, ēnu ekonomika ir kļuvusi par nozīmīgu tirgus spēlētāju visās nozarēs. Apzinoties ēnu ekonomikas draudus, ir jāveic virkne pasākumu, lai aizsargātu tos uzņēmējus, kas godīgi maksā nodokļus un nodarbina cilvēkus. Ja šie pasākumi netiks veikti, valsts saskarsies ar situāciju, ka nodokļu ieņēmumu prognozēs valsts budžetam 2010.gadā netiks izpildītas," brīdina LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

LDDK sadarbībā ar darba devēju organizācijām ir sagatavojusi priekšlikumus par ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumiem, kas apkopoti rezolūcijā. LDDK aicinās Saeimu vienoties par turpmākajiem pasākumiem ēnu ekonomikas samazināšanai, parakstot rezolūciju.

Svarīgākais