Dūklavs ES ministrus mudina atbalstīt piena nozari pirms gaidāmās kvotu atcelšanas

Lai nodrošinātu pakāpenisku piena nozares pielāgošanos jaunajiem apstākļiem saistībā ar nākamajā gadā plānoto piena kvotu atcelšanu, jau šogad nepieciešams ieviest vairākus pielāgošanās pasākumus, šodien Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Lai gan Latvija atbalsta piena kvotas sistēmas izbeigšanu no 2015.gada 1.aprīļa, pēdējā piena kvotas gadā nepieciešams ieviest vairākus pielāgošanās pasākumus, kas nodrošinātu pakāpenisku piena nozares pielāgošanos jaunajiem apstākļiem, norādīja Dūklavs.

Tā varētu būt, piemēram, tauku korekcijas koeficienta atcelšana, piena kvotas palielināšana pēdējā piena kvotas gadā un papildu finansiālie stimuli ražotāju organizāciju un starpnozaru organizāciju veidošanai.

Kopumā 11 dalībvalstis šodien ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē atbalstīja pielāgošanās pasākumu nepieciešamību piena nozarē līdz kvotu sistēmas atcelšanai. Tuvāko nedēļu laikā par šo jautājumu turpināsies gan dalībvalstu ekspertu diskusijas, gan arī diskusijas ar Eiropas Parlamentu par iespējamiem īstermiņa pasākumiem pēdējam piena kvotas gadam.

Diskusijas politiskā līmenī starp dalībvalstu lauksaimniecības ministriem turpināsies nākamajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē 24.martā.

Sanāksmes laikā zemkopības ministrs pārējo ES dalībvalstu ministrus informēja arī par Latvijā īstenotajiem preventīvajiem pasākumiem Āfrikas cūku mēra profilaksē, lai novērstu slimības nokļūšanu un izplatīšanos Latvijā. Kā zināms, līdz ar slimības uzliesmojumu Lietuvā un Krievijas uzlikto aizliegumu ievest cūkgaļu arī Latvijai ir radušies būtiski ekonomiskie zaudējumi.

Kā ziņots, piena kvotu gads ilgst no kārtējā gada 1.aprīļa līdz nākamā gada 30.martam. Saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem Latvijas kopējā kvota 2013.-2014.kvotas gadam ir noteikta 764 127 tonnu apmērā. Šajā sezonā ir vērojama piena ražošanas pieauguma tendence, līdz ar to prognozējams, ka kvotas izpilde varētu būt ļoti tuvu 100%.

Kvotu sistēma ES tiks atcelta 2015.gadā, kas atbilst Latvijas interesēm. Jau iepriekš Zemkopības ministrija norādīja, ka pēc kvotu atcelšanas ES varētu piemērot vairākus instrumentus iespējamas cenu krīzes gadījumā, piemēram, intervences iepirkumi vai privātās uzglabāšanas atbalsts.

Svarīgākais