Ziedu tirdzniecība internetā šogad samazinājusies par 25%

Šogad ziedu tirdzniecība internetā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājusies par 25% līdz 30%, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja SIA "Florens International" īpašnieks Āris Meilands.

Tomēr kopumā Latvijas ziedu tirgus varētu būt samazinājies pat uz pusi.

Gada sākumā kritums interneta ziedu biznesā bija aptuveni 10% līdz 20%, bet pašlaik šis tirgus ir gājis līdzi vispārējām tendencēm mazumtirdzniecībā un kritums ir ievērojami lielāks.

"Florens International" pieder četri ziedu interneta veikali - "www.abrakadabra.lv", "www.zieduveikals.lv", "www.ziedilatvija.lv" un "www.flowersriga", kā arī viens ziedu dizaina salons "Aspasia Ziedu dārzi".

Meilands stāstīja, ka patlaban Latvijā ir līdz 12 aktīvu ziedu interneta veikalu, tomēr ir arī virkne tādu ziedu piegādātāju, kuriem tā nav pamatnodarbošanās, bet tikai papildu serviss. Lielākoties kā papildu pakalpojumu to piedāvā tie ziedu saloni, kuri ir izveidojuši savas interneta mājaslapas.

Saskaņā ar Meilanda teikto "Florens International" Latvijas ziedu mazumtirdzniecības internetā tirgus aptuvenā daļa ir 20%.

Interneta veikalu klienti ir gan Latvijas, gan citu valstu iedzīvotāji. To, kāda ir aptuvenā proporcija starp abiem klientu segmentiem, Meilands precīzi nevarēja pateikt, vien norādīja, ka ārzemju klienti veido nozīmīgu klientu daļu.

Ziedu biznesu internetā atšķirībā no citām nozarēm nav skāris cenu dempings, bet tirgotāji ir saglabājuši savas cenas.

Arī "Florens International" savas cenas šogad nav būtiski samazinājuši, un, kā atzina Meilands, ir atsevišķi gadījumi, kad tiek pirkti pušķi arī par 300 latiem, bet kopējā tendence liecina, ka dārgo pušķu segmentā pieprasījums ir samazinājies.

Meilands pieļauj, ka nākamgad cenu politika var nedaudz mainīties, jo arī uzņēmums strādā pie jaunu piedāvājumu izstrādes, kas paredzēs, ka, iegādājoties lielāku ziedu apjomu, to cena ir lētāka.

"Parasti pastāv stereotips, ka internetā cena būs zemāka. Ziedu biznesā tas ir citādi, jo interneta veikalā ziedi ir dārgāki nekā ziedu salonos, jo mums ir jānodrošina ne tikai augsts apkalpošanas līmenis, bet arī kvalitatīva un ātra ziedu piegāde," skaidroja Meilands.

Lielākoties ziedi pēc pasūtījuma tiek piegādāti Rīgas iedzīvotājiem, kā arī lielāko pilsētu un rajonu centru iedzīvotājiem, bet piegādi var veikt uz jebkuru vietu Latvijā.

"Florens International" ir dibināts 2004.gadā, un tam pieder četri interneta ziedu tirdzniecības veikali, kā arī viens ziedu dizaina salons.

Meilands, kurš ir vienīgais "Florens International" īpašnieks, informēja, ka pērn uzņēmuma apgrozījums bija 97 857 lati, bet peļņa veidoja gandrīz 10 000 latu.

Svarīgākais