Latvijas elektroenerģijas tirgū ienāks Igaunijas uzņēmums "220 Energia"

Latvijā ienākusi jauna energokompānija "220 Energia", kas brīvā tirgus apstākļos grasās elektrību piedāvāt mājsaimniecībām, biznesa portālam "Nozare.lv" teica uzņēmuma valdes loceklis Marko Aliksons.

"Mēs vēlamies rūpīgi sagatavoties, pirms ieejam tirgū," bilda Aliksons. Viņa vadītās kompānijas "220 Energia" rīcības plāns esot tieši atkarīgs no tā, vai valdība lems atlikt elektroenerģijas brīvā tirgus atvēršanu 1.aprīlī. "Pašlaik gatavojamies elektrību tirgot mājsaimniecībām, bet tirgus atvēršanas atlikšanas gadījumā to nedarīsim un koncentrēsimies uz mazajiem komersantiem," informēja energokompānijas valdes loceklis.

Aliksons saprotot to, ka Latvijas patērētāji vēlas zemākas cenas, tomēr uzņēmējs norādīja, ka valdība ieejai elektroenerģijas tirgū uzlikusi dažādas juridiskas barjeras, kas to padarot īpaši grūtu. Ja valdība izlems par labu tirgus atlikšanai, Aliksons norādīja, ka nebūšot pārsteigts un attiecīgi mainīšot uzņēmuma rīcības plānu.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, SIA "220 Enerģija" reģistrēta 2014.gada 28.janvārī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro, un visas uzņēmuma daļas pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam "220 Energia OU". "220 Enerģijas" vienīgais valdes loceklis ir Aliksons.

Kā ziņots, atsevišķi tirgotāji pērn pauda iebildumus, ka Latvijā tiek veidotas mākslīgas regulācijas barjeras elektrības tirgū. Tas neveicinot konkurenci un mākslīgi paaugstināšot elektrības cenu.

Iebildumus pauda Somijas un Igaunijas elektroenerģijas tirgus dalībniece "220 Energia" un AS "Eesti Energia" Latvijas meitasfirma SIA "Enefit". Ja situācija būtiski neuzlabosies, "Enefit" plāno vērsties Eiropas Komisijā, lai informētu par attiecīgās Eiropas Parlamenta regulas prasību nepildīšanu.

Savukārt "220 Energia" paziņoja, ka plānotā tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā ir izstrādāta par labu AS "Latvenergo" un "220 Energia" neiesaistīsies Latvijas elektrības mazumtirdzniecības tirgū mākslīgu regulācijas barjeru dēļ.

"Diemžēl plānotā Latvijas tirgus atvēršana paredz tirgotājiem pienākumu nodrošināt arī "Sadales tīkla" pakalpojumus, un šāda prasība rada funkciju dublēšanos, nepamatotas papildu izmaksas, vienlaikus sniedzot patērētājiem sadrumstalotu un zema līmeņa apkalpošanu. Tas liedz jauniem elektroenerģijas mazumtirgotājiem ienākt Latvijas tirgū, jo šāds modelis netiek izmantots nekur Ziemeļvalstīs," iepriekš norādīja Aliksons.

Viņaprāt, Latvijas tirgus regulējumā ir sajauktas divas lietas - klientu vēlme saņemt vienu rēķinu par elektrību un tīklu pakalpojumiem un obligātā prasība elektrības mazumtirgotājiem sniegt sadales pakalpojumus klientiem. Tā rezultātā veidošoties augstākas izmaksas, kas būs jāsedz patērētājiem.

Kā ziņots, elektrības tirgu mājsaimniecībām Latvijā plānots atvērt 1.aprīlī.