Gada laikā investīcijas Latvijā samazinājušās teju uz pusi

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2009. gada 3.ceturksnī nefinanšu investīcijas Latvijā bija 386,3 milonilatu, kas ir par 41% mazāk nekā 2008. gada trešajā ceturksnī.

No visām nefinanšu investīcijām 54% jeb 209,0 miljonus latu veidoja ieguldījumi dzīvojamās un citās ēkās, būvēs un celtnēs, 32% - iekārtās un mašīnās, 12% - pārējos pamatlīdzekļos un inventārā, 2% - ilgtermiņa nemateriālajos ieguldījumos.

2009.gada 3.ceturksnī rūpniecībā ieguldīti 127,9 miljoni latu (33% no kopējā nefinanšu investīciju apjoma), valsts pārvaldes un aizsardzības; obligātās sociālās apdrošināšanas sadaļā ieguldīti 79,2 miljoni latu (21% no kopējā nefinanšu investīciju apjoma). Nozīmīgākie ieguldījumi bija Dienvidu tilta otrās kārtas Slāvu satiksmes mezgla būvniecībā, Nacionālās bibliotēkas celtniecībā, maģistrālo cauruļvadu un vietējo cauruļvadu būvniecībā pašvaldībās.

Jāpiebilst, ka par nefinanšu investīcijām tiek uzskatīti ilgtermiņa nemateriālie ieguldījumi (attīstības izmaksas, koncesijas, patenti, licences, preču zīmes un tamlīdzīgas tiesības), ieguldījumi dzīvojamās ēkās, citās būvēs un celtnēs, ilggadīgie stādījumi, tehnoloģiskās mašīnas un iekārtas, pārējie pamatlīdzekļi un inventārs, kā arī pamatlīdzekļu izveidošana un nepabeigto būvobjektu un kapitālā remonta izmaksas.

Svarīgākais