Konkurences padome aicina nepalielināt administratīvos šķēršļus iepirkumu pretendentiem

Konkurences padome (KP) aicina valsts iepirkumu organizētājus ievērot labas pārvaldības principus un atgādina, ka informācija par konkurences tiesību pārkāpumiem ir publiski pieejama Konkurences padomes interneta vietnē, tādējādi nav nepieciešamības pieprasīt izziņas no iepirkumu pretendentiem.

Pēc šī gada 13.augusta, kad spēkā stājās grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas nosaka, ka pretendenti, kas atzīti par vainīgiem būtiskā konkurences tiesību pārkāpumā, tiek izslēgti no dalības iepirkuma procedūrā, KP regulāri saņēmusi privātpersonu lūgumus izsniegt izziņas par konkurences tiesību pārkāpuma neesamību to darbībās. Šādas izziņas publisko iepirkumu pretendentiem pieprasījuši šo iepirkumu organizētāji.

KP uzsver, ka, izvērtējot Publisko iepirkumu likuma regulējumu kopsakarā ar valsts pārvaldes un administratīvā procesa principiem, nav lietderīgi un pamatoti informācijas iegūšanas pienākumu uzlikt pretendentam situācijā, kad šāda informācija ir citas iestādes rīcībā un ir publiski pieejama. KP lēmumi par konkurences tiesību pārkāpumiem ir publiski un bez maksas pieejama KP mājas lapā www.kp.gov.lv, tādējādi ir saprātīgi pašam iepirkuma organizētājam pārbaudīt nepieciešamo informāciju internetā vai arī vēršoties KP ar apkopotu pieprasījumu par visiem viena konkrētā vai vairāku iepirkumu pretendentiem.

Publisko iepirkumu likuma 39.panta pirmās daļas 2.punktā un ceturtajā daļā norādītās informācijas iegūšanas nastas pārnešana uz privātpersonu ne tikai rada papildu administratīvos šķēršļus un līdz ar to papildu slogu privātpersonai, bet arī nelietderīgi tiek tērēti valsts finanšu un administratīvie resursi, izziņas izsniedzējiestādei atbildot uz katru privātpersonas izteikto lūgumu atsevišķi.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais