Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente varētu samazināties par 0,4%

No 1.aprīļa obligātā iepirkuma komponente (OIK) varētu samazināties par 0,4%, informēja "Latvenergo" preses sekretāre Sandra Vējiņa.

Apkopojot datus par 2013.gada elektroenerģijas obligāto iepirkumu (OI) izmaksām, AS "Latvenergo" aprēķinājusi un iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) apstiprināšanai jaunās OIK, kas stāsies spēkā 1.aprīlī.

Jauno OIK aprēķinā ņemta vērā likumā ''Par valsts budžetu 2014.gadam'' noteikto mērķdotāciju OIK samazināšana 29,3 miljonu eiro apmērā. Kopējā obligātā iepirkuma komponente no 1.aprīļa varētu būt 2,679 eiro centi par kilovatstundu, kas ir par 0,4% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Atbilstoši OIK aprēķinam koģenerācijas komponente samazināsies par 8% no 1,890 eiro centiem par kilovatstundu līdz 1,737 eiro centiem par kilovatstundu, savukārt atjaunojamo energoresursu komponente pieaugs par 18% no 0,8 eiro centiem līdz 0,942 eiro centiem par kilovatstundu.

Atjaunojamo energoresursu komponentes pieaugumu galvenokārt nosaka no ražotājiem obligātā iepirkuma gaitā iepirktās enerģijas apjoma pieaugums par 136 gigavatstundām un attiecīgi kompensējamo izmaksu virs elektroenerģijas tirgus cenas pieaugums, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, ir palielinājies par 32%. Pieaugumu galvenokārt veidojot biomasas un biogāzes elektrostacijas, informē "Latvenergo".

Ikvienai mājsaimniecībai kopumā OIK ietekme uz elektroenerģijas maksājumu no 1.aprīļa pieaugs par 9%-11%, jo no 2011.gada 1.aprīļa, kad pēdējo reizi tika mainīti elektroenerģijas gala tarifi mājsaimniecībām, šī elektroenerģijas cenu veidojošā komponente ir pieaugusi par 1,04 eiro centiem par kilovatstundu, taču mājsaimniecības regulētā tirgus gaitā šo pieaugumu neizjuta.

Līdz ar tirgus pilnīgu liberalizāciju šī elektrības cenu veidojošā sastāvdaļa tiks iekļauta arī mājsaimniecību maksājumos par patērēto elektroenerģiju. Savukārt juridiskās personas, kuras jau ir brīvajā elektroenerģijas tirgū, izjutīs OIK samazināšanos savos elektrības rēķinos.

Kā norāda "Latvenergo", turpmākās OIK saglabāšanas iespējas pašreizējā līmenī ir saistītas ar valsts budžeta dotācijām, kuras katru gadu ir jāparedz, plānojot valsts budžetu.

AS "Latvenergo" koģenerācijas stacijas TEC-1 un TEC-2 kompensējamo izmaksu apjomi 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu faktiski nav mainījušies un to īpatsvars OIK ir samazinājies no 42% līdz 38%, neskatoties uz to, ka kopš 2013.gada septembra ekspluatācijā ir nodots jaunais TEC-2 energobloks.

OIK atspoguļo publiskā tirgotāja iepriekšējā gada izmaksas, ko veido starpība starp iepirkuma tarifiem un elektroenerģijas tirgus cenu. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam obligātā iepirkuma izmaksas no šīm stacijām kompensē visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji, bet šo izmaksu attiecināšanas metodiku nosaka SPRK.

OIK mainās ik gadu, to aprēķina atbilstoši normatīvajiem aktiem, un to apstiprina SPRK.

Svarīgākais