Argentīna drīz vairs nespēs sevi nodrošināt ar gaļu

Argentīnai, kas lepojas ar to, ka tajā ir vairāk liellopu nekā cilvēku, drīzumā var nākties importēt gaļu, lai novērstu tās trūkumu uz cilvēku galdiem.

Valdība ir mēģinājusi panākt, ka gaļa ir lēta, un tas noticis cenu regulēšanas, eksporta ierobežošanas un nodokļu politikas ceļā. Tas ir novedis pie tā, ka argentīnieši šogad gaļu ir patērējuši rekordlielos daudzumos, un pie tā, ka valsts gaļas nozare ir nonākusi uz sabrukuma robežas: tā kā laiksaimniekiem stingrās regulācijas dēļ ir atlicis visai maz peļņas iespēju, tie likvidē saimniecības un nokauj arī sieviešu kārtas lopus, kas būtu nepieciešamas ganāmpulku atražošanai, vēsta AP.

Argentīnas prezidente Kristīna Fernandesa, kas reiz soju nodēvēja par „zāli”, ir izteikusies, ka viņas valdībai ir jāaizsargā patērētāji, jo sojas audzēšanai nu tiek izmantoti 13 miljoni hektāru zemes, kas reiz tika izmantoti lopu ganībām.

No lopa piedzimšanas brīža līdz laikam, kad tas nonāk lielveikalā, paiet trīs gadi, tomēr kilograms gaļas, kā to ik nedēļas nosaka valdība, pašlaik ir apmēram divi dolāri kilogramā — mazāk nekā picai, kuras pagatavošanai ir nepieciešamas vien daždesmit minūtes.

Argentīnas gaļas nozare šā gada pirmo astoņu mēnešu laikā ir nogalinājusi 11 miljonus dzīvnieku — vairāk nekā citos līdzīgos periodos pēdējo 20 gadu laikā. „Tās būtu labas ziņas, ja vien nebūtu fakts, ka 50 procenti nogalināto lopu ir mātītes,” saka Argentīnas gaļas nozares Uzņēmējdarbības kameras prezidents Migels Šiariti. „Līdz 2011. gadam gaļas trūkums kļūs manāms, un būs neiespējami iztikt bez liellopu gaļas importa,” stāsta Argentīnas lauku biedrības prezidents Ugo Bjolkati. Viņš aicina organizācijas 10 000 dalībniekiem rīkot pret valdību vērstas protesta akcijas.