Skandināvu uzņēmēji interesējas par rūpnīcu pārcelšanu uz Latviju

Lai gan Latvijas investīciju vide ir ievērojami pasliktinājusies, tomēr skandināvu uzņēmēju interese par rūpnīcu pārcelšanu uz Latviju ir palielinājusies, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols.

Ozols stāstīja, ka, ja iepriekšējos gados tika runāts par jaunu ražotņu izveidi Latvijā, patlaban - kā no Skandināvijas valstīm pārcelt atsevišķas ražotnes pie mums, jo šeit tām strādāt būtu izdevīgāk.

LIAA pieprasījumu skaits ražošanas un administratīvo pakalpojumu investīciju projektiem ir lielāks nekā tā dēvēto "trekno gadu" beigās.

"Šajā situācijā Latvija iegūst laimi nelaimē, jo kopējais pieprasījums starptautiskajos tirgos, lai gan pamazām sāk atgūties, ir būtiski nokrities, bet potenciālo investoru jau esošo rūpnīcu jaudas pilnībā apmierina un pat pārsniedz pieprasījumu," sacīja Ozols.

"Tie finanšu investori, kuri skatās uz akciju cenām biržām un reitingu aģentūru vērtējumu Latvijai spēj saskatīt nozīmīgus riskus savu finanšu portfeļa izvietošanai Latvijā un, salīdzinot ar kādas Ziemeļvalsts situāciju, visbiežāk izrādās, ka šie pasliktinājumi skaidri norādīs uz Latvijas investīciju vides pasliktināšanos," skaidroja Ozols, uzsverot, ka ražošanas attīstībai Latvijā patlaban ir izdevīgāki nosacījumi un lielākas priekšrocības nekā iepriekš.

"Šis brīdis no investoru viedokļa ir daudz labvēlīgāks nekā "trekno gadu" nobeiguma posms. Pirmkārt tāpēc, ka nopirkt nekustamo īpašumu vai realizēt tā celtniecību var par ievērojami zemākām izmaksām. Samazinājušās arī darbaspēka izmaksas ne tikai celtniecībā, bet arī tā darbaspēka, kas nepieciešams vēlākai rūpnīcas darbībai," pauda LIAA direktors.

Kā vēl vienu Latvijas priekšrocību viņš minēja kvalificētā darbaspēka pieejamību, bet uzsvēra - ja drīzumā nesekos strauja un proaktīva rīcība no valdības puses, tad "kvalificētā darbaspēka" argumentu varēšot aizmirst.

Pēc viņa teiktā darbā ar investoriem ļoti nozīmīga izrādās Latvijas atrašanās Baltijas centrā, kā arī soļa attālums no Skandināvijas un Krievijas, kas ļauj pārstrukturizēt gan loģistiku, gan ražošanu.

Statistika par šā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem liecina, ka ik mēnesi LIAA saņem 15 jaunus investīciju pieprasījumus. Vairākkārtējas tikšanās, kur jau padziļināti tiek strādāts pie projektiem, ir notikušas ar 24 potenciālajiem investoriem, bet uz Latviju šogad noorganizētas 75 potenciālās ārvalstu investoru vizītes.

Svarīgākais