Izpildīti 9 uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumi no 31 2013.gada plānā paredzētajiem

Šogad no 31 pasākumu, kas iekļauti "Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2013.-2014.gadam", izpildīti deviņi, teikts Ekonomikas ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par plāna izpildi.

Ziņojumā ministrija uzskaitījusi būtiskākos pasākumus, kas plāna ietvaros ir izpildīti.

Uzņēmējdarbības sākšanā ir samazinātas uzņēmējdarbības sākšanas izmaksas - samazināta maksa par jaunas komercsabiedrības dibināšanas publikāciju - no 24 latiem līdz 19 latiem (27,03 eiro), sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) dibināšanas publikāciju - no 12,6 latiem līdz desmit latiem (14,23 eiro), maksa par jauna individuālā komersanta vai komersanta filiāles dibināšanas publikāciju - no 16 latiem līdz 13 latiem (18,5 eiro), kā arī maksa par SIA pamatkapitāla palielināšanas publikāciju - no astoņiem latiem līdz četriem latiem, bet no 2014.gada 1.janvāra pastāvīgā maksa par minēto publikāciju noteikta 6,50 latu (9,25 eiro) apmērā.

Būvniecības jomā pieņemts Būvniecības likumprojekts, kas stāsies spēkā 2014.gada 1.februārī. Nekustamā īpašuma reģistrēšanā turpinās darbs pie elektroniskas nekustamā īpašuma reģistrēšanas ieviešanas. Bet investoru tiesību aizsardzībā izstrādāts jauns e-pakalpojums "Uzņēmumu reģistrā pieteikto izmaiņu ziņotājs".

Nodokļu jomā turpinās darbs pie elektronisko algas nodokļu grāmatiņu ieviešanas, plānota brīdinošas informācijas aprite elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS) par nodokļu maksātāja darījuma partnera apturēto saimniecisko darbību, kā arī ir pilnveidots EDS risinājums, paplašinot e-pakalpojumu koplietošanas platformā pieejamos autentifikācijas rīkus.

Darbinieku nodarbināšanā turpinās darbs pie elastrdrošības - pieejas, kas apvieno darba devēju tirgus elastību ar darba ņēmēju nodarbinātības drošumu - principu stiprināšanas Darba likumā. Savukārt līgumu izpildē izstrādāts uzlabots šķīrējtiesu regulējums, izstrādāta tiesnešu specializācijas principu un lietas slodzes rādītāju noteikšanas kārtība. Tāpat līgumu izpildē turpināta elektronisko dokumentu aprites ieviešana tiesu iestādēs un veikts tiesvedības procedūru pašizmaksu izvērtējums, paredzot tiesvedības procedūru uzlabojumus un efektivizāciju.

Ziņojumā minēti arī papildus īstenotie administratīvo slogu un izmaksas samazinošie pasākumi. To starpā uzņēmējdarbības sākšanā turpinās uzņēmumu elektroniskā reģistrācija Komercreģistrā caur portālu "www.latvija.lv" un atvieglota prasības uzņēmumu dibināšanā.

Nekustamā īpašuma reģistrēšanā turpinās darbs pie vienas pieturas aģentūras principa ieviešanas nekustamā īpašuma datu reģistrēšanā un īpašumtiesību nostiprināšanā.

Nodokļu jomā tiek pilnveidota EDS sistēma, atvieglota grāmatvedības kārtošana mikrouzņēmumiem, izveidota Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datu bāze, izveidota saimnieciskās darbības veicēju publiskā datu bāze, samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme. Tāpat īstenota Padziļinātās sadarbības programma, nodokļu atbalsta pasākumi un paātrināts muitas kontroles process.

"Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns 2013.-2014.gadam" valdībā tika apstiprināts šā gada aprīlī.

Plāna mērķis ir - "vienkārši un kvalitatīvi pakalpojumi uzņēmējdarbībā: vairāk e-pakalpojumu". Tajā iekļauti veicamie pasākumi, kuriem ir ietekme uz Latvijas "Doing Business" pētījuma rādītājiem tādās jomās kā uzņēmumu dibināšana, nodokļu administrēšana, būvniecības process, līgumu izpilde, elektroniskā pārvalde u.c.