Vairumtirdzniecībā varēs izmantot skaidru naudu

Vairumtirdzniecībā varēs izmantot skaidru naudu, paredz šodien Saeimas Budžeta un finanšu komisijas noraidītie Finanšu ministrijas (FM) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) priekšlikumi likumā par nodokļiem un nodevām.

Pēc asām debatēm deputāti noraidīja FM un VID lūgumu atkārtoti atvērt likumu, lai labotu tajā jau nesen iebalsotās izmaiņas, kas ļauj vairumtirdzniecības vietās norēķināties arī ar skaidru naudu un neparedz atsevišķu regulējumu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības bāzēm.

VID un FM pārstāves sēdē uzsvēra, ka norma būtu jāmaina, jo skaidras naudas aprite palielina ēnu ekonomiku, kā arī šāda norma ir pretrunā ar Eiropas direktīvu, kas paredz mazināt lielus darījumus ar skaidru naudu.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henrihs Danusēvičs sēdē uzsvēra, ka nav iespējams nošķirt vairumtirdzniecību no mazumtirdzniecības un nav iespējams pārbaudīt, vai preces tiek iegādātas personiskām vajadzībām vai tālākai pārdošanai.

Uzņēmējs Jānis Polis sēdē uzsvēra, ka krīzes apstākļos uzņēmējiem svarīga ir ātra naudas aprite, bet norēķini, kas veikti ar kartēm, dažreiz aizkavējoties pat septiņas dienas.