Valdība piešķir papildu 3,42 miljonus latu Iekšlietu ministrijas ēku kompleksa nomai

Valdība šodien nolēma no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Nodrošinājuma valsts aģentūrai nepilnus 3,42 miljonus latu, kas paredzēti izdevumu segšanai par Iekšlietu ministrijas (IeM) vajadzībām uzbūvētā administratīvo ēku kompleksa Čiekurkalnā nomu 2009. gadā.

Kā teikts Ministru kabineta rīkojuma anotācijā, sagatavojot 2009.gada budžeta grozījumus, no samazināmo izdevumu apjoma netika izslēgti izdevumi maksājumiem, kas veicami saskaņā ar noslēgtajiem ilgtermiņa līgumiem. Iespēja kompensēt šo izdevumu samazinājumu uz citu izdevumu samazinājuma rēķina IeM nebija, un, lai nodrošinātu ievērojamo budžeta samazinājumu, tika samazināti izdevumi ilgtermiņa saistībām. Palielinot pievienotās vērtības nodokļa likmi par trīs procentpunktiem, papildu valsts budžeta līdzekļi IeM netika piešķirti.

Iekšlietu īpašumu valsts aģentūra, kuras saistības tagad pārņēmusi Nodrošinājuma valsts aģentūra, ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" 2007.gada 14.decembrī ir noslēgusi Čiekurkalna 1.līnijā 1 esošā nekustamā īpašuma nomas līgumu par telpu nomu uz 20 gadiem, saskaņā ar kuru nomas maksa par telpām veido 541 981 latu mēnesī jeb 6,5 miljonus latu gadā, apliekot šo summu ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) 18% apmērā. Šādā apmērā nomas maksa tika samaksāta 2008.gadā.

2009.gada janvārī, februārī un martā tika veikti maksājumi līgumā noteiktajā apmērā ar 21% PVN likmi, rezultātā šajā laika periodā tika samaksāti 1,39 miljoni latu. Sākot ar 2009.gada aprīli, līgumā noteiktā summa netika maksāta sakarā ar valsts budžeta grozījumiem un to, ka nomas maksu bija nepieciešams koriģēt, pamatojoties uz valdības doto uzdevumu panākt vienošanos par nomas maksas samazinājumu un sakarā ar konstatētajām nepilnībām tās aprēķināšanā.

2009.gada 11.novembrī tika noslēgta vienošanās par grozījumiem minētajā nomas līgumā. Vienošanās parakstīšana ieilga sakarā ar vairākkārtēju nomas maksas pārrēķinu.

Rezultātā maksa par IeM vajadzībām uzbūvēto administratīvo ēku kompleksa Čiekurkalnā nomu 2009.gadā Nodrošinājuma valsts aģentūrai noteikta 4,81 miljona latu apmērā. No janvāra līdz martam samaksāti 1,39 miljoni latu, un šī summa jau bijusi paredzēta budžetā. Lai Nodrošinājuma valsts aģentūra varētu segt līgumā noteiktās saistības un neveidotos parādi, 2009.gadā papildus nepieciešami gandrīz 3,42 miljoni latu, skaidrots šodien pieņemtā valdības rīkojuma anotācijā.

Nākamā gada budžetā IeM Čiekurkalna administratīvo ēku kompleksa nomai paredzēti 5,53 miljoni latu, kas sedz konkrētajā nomas līgumā noteiktās Nodrošinājuma valsts aģentūras 2010.gada saistības.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais