Nosaka pastiprinātu kontroli par budžeta līdzekļu izlietošanu

Šodien Ministru kabinets apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavoto MK protokollēmumu par fiskālās disciplīnas un uzraudzības nodrošināšanas pasākumiem.

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu racionālu un taupīgu izlietošanu, labas finanšu vadības praksi, kā arī Starptautiskajam valūtas fondam nosūtītā Nodomu protokola un Eiropas Kopienas un Latvijas Valdību parakstītās Papildu vienošanās izpildi, protokollēmums paredz uzdot ministriju valsts sekretāriem un centrālo valsts iestāžu vadītājiem veikt savu un padotības iestāžu veikto darbību pastiprinātu kontroli.

Valsts sekretāriem un centrālo valsts iestāžu vadītājiem būs jānodrošina savu un padotības iestāžu kavēto maksājumu apmaksa 2009. gadā, īpaši Aizsardzības ministrijai, Iekšlietu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Tieslietu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam, nepieļaujot jaunu kavēto maksājumu veidošanos.

Tāpat būs savlaicīgi jāveic 2009. gada budžetā ieplānotie maksājumi, neatliekot to apmaksu uz 2010.gadu.

Protokollēmums izstrādāts, jo šajā gadā valsts budžeta iestādēm ir veidojušies parādi, kas ietekmē nākamā gada budžeta izpildi un ir pretrunā ar normatīvajos aktos budžeta jomā noteikto valsts iestāžu atbildību par budžeta plānošanu un budžeta līdzekļu izlietojuma kontroli. Savukārt līgumos paredzētās soda sankcijas par kavētiem maksājumiem rada zaudējumus valsts budžetam.

Budžeta iestādes vadītājs saskaņā ar likumu par budžetu un finanšu vadību ir atbildīgs par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem. Kavējot maksājumus, netiek nodrošināta budžeta finanšu līdzekļu racionāla un efektīva pārvalde. Turklāt kavētie maksājumi norāda uz nepilnībām budžeta resursu plānošanas, izpildes koordinēšanas un izlietojuma kontroles sistēmā, par ko atbildīgas ir budžeta iestādes.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais