Caur Liepājas ostu eksportēs cementu

Liepājas ostā sācis darboties Cemex cementa importa un eksporta terminālis, kas nākamgad ļaus uzņēmumam palielināt cementa eksportu līdz 80 procentiem no kopējā saražotās produkcijas īpatsvara.

Cemex Brocēnos ir uzbūvējis jaunu rūpnīcu, kas ļaus trīskāršot pašreizējās ražošanas jaudas. Vismaz 80 procentus no saražotā uzņēmums cer eksportēt. Aptuveni pusi no no tā plānots eksportēt caur šo jauno jūras termināli.

Cemex terminālis ļaus gada laikā pārkraut un pa jūras ceļiem nogādāt aptuveni 550 000 tonnu cementa. Vasarā, kad ir lielākais pieprasījums pēc cementa, šajā terminālī plānots apkalpot divus līdz trīs kuģus. Termināļa izbūvē ieguldīti 2,7 miljoni eiro, un tas dod darbu 20 cilvēkiem.

"Liepājas cementa termināļa atklāšana mums paver jaunas iespējas. Līdz šim cementu ārvalstu klientiem nogādājām pa auto ceļiem vai pa dzelzceļu, bet tagad esam noslēguši pirmos līgumus par produkcijas eksportu uz Skandināviju pa jūru. Eksporta palielināšana ir vienīgais veids, kā Latvijas ražotāji varēs izdzīvot," teica Cemex valdes priekšsēdētājs Hosē Luiss Seijo Gonsaless.

Arī satiksmes ministrs Kaspars Gerhards pauda prieku par Cemex un citiem ražojošiem uzņēmumiem, kas strādā nevis īstermiņa peļņai, bet realizē apjomīgus investīciju projektus, kas sniegs labumu gan uzņēmumam, gan valsts ekonomikai kopumā ilgtermiņā.

"Brocēnu jaunā cementa rūpnīca un Liepājas cementa eksporta terminālis ir labs apliecinājums tam, ka mūsu uzņēmumi var būt konkurētspējīgi Eiropā," uzsvēra K. Gerhards.

Cemex ir viens no šā gada Eksporta un inovācijas balva 2009 pretendentiem.