Eksperti: Cīņai pret krāpšanu nodokļu jomā jābūt sabalansētai

Eksperti atbalsta nepieciešamību sabalansēt cīņu pret krāpšanu nodokļu jomā un kontrabandu ar atbalstu godprātīgiem nodokļu maksātājiem.

Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas (NMTA) rīkotajā diskusijā, pārrunājot Eiropas Savienības jaunākās iniciatīvas cīņā pret krāpšanu nodokļu jomā, nodokļu nemaksāšanu un kontrabandu, tika analizētas Latvijas jau ieviestās likumdošanas iniciatīvas, to rezultāti un ietekme uz biznesa vidi. Diskusijas pamats bija Eiropas Komisijas ziņojums, kā pastiprināt cīņu pret krāpšanu nodokļu jomā un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotājas Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas (NMTA) valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece.

Pasākuma mērķis bija vērtēt optimālos risinājumus, kā nodrošināt efektīvu cīņu pret krāpšanu nodokļu jomā, nodokļu nemaksāšanu un kontrabandu, pēc iespējas mazāk ierobežojot godprātīgus nodokļu maksātājus.

Kā situācijas risinājumus debašu dalībnieki atbalstīja gan nodokļu sloga pārdali, gan administratīvā sloga samazināšanu, gan priekšrocību atjaunošanu godprātīgiem nodokļu maksātājiem līdzdalībai publiskajos iepirkumos.

Tāpat tika diskutēta arī iespēja Latvijai saņemt ES līdzfinansējumu muitas kontroles pasākumu pastiprināšanai, jo muitas jomā liela daļa VID resursu tiek tērēti, lai apkarotu citu, daudz turīgāku, ES dalībvalstu tirgiem paredzētu akcīzes preču kontrabandu, un sakarā ar nesen pieņemto Tabakas produktu direktīvu šī problēma kļūs vēl aktuālāka.

Diskusijā piedalījās Eiropas parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, Finanšu ministra padomnieks Reinis Strolis, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone, Rīgas Tehniskās universitātes profesors Kārlis Ketners, Starptautisko Ekonomisko sakaru un muitas institūta docents Māris Jurušs, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis un citi eksperti.

Ekonomika

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)