Ieviesīs Baltijā vienotu PVN informācijas apmaiņas sistēmu

Trīs Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāji vienojušies par vairāku darba grupu veidošanu gan nodokļu, gan muitas jomā, lai efektivizētu un pilnveidotu nodokļu un muitas administrāciju darbību, informē Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļa.

 Viena no darba grupām ir par efektīvākas informācijas apmaiņas sistēmas izveidi nodokļu administrācijas vajadzībām. Tās mērķis ir izveidot operatīvu datu apmaiņu cīņā pret nodokļu nemaksātājiem. Patlaban nereti ir situācijas, kad visu trīs Baltijas valstu fiziskās personas dodas uz kaimiņvalstīm, lai reģistrētu uzņēmumus, kuru mērķis nav veikt saimniecisko darbību, bet gan veidot uzņēmumu ķēdes, apgrūtinot nodokļu administrāciju darbu un padarot sarežģītāku, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksu izkrāpēju atklāšanu. Šādos gadījumos īpaši svarīga ir informācijas apmaiņas kvalitāte un savlaicīgums.

Latvijā, iesniedzot PVN deklarāciju, tiek atšifrēti iegāžu un piegāžu darījumi. Balstoties uz Latvijas pieredzi, arī Igaunijas likumdošanā tuvākajā laikā tiks pieņemta identiska prasība. Tas ļaus saslēgt abu valstu informācijas sistēmas un automātiski salīdzināt šos darījumus. Tas noteikti apgrūtinās nodokļu nemaksātāju krāpniecisko darbību veikšanu, jo tādējādi visa informācija gan par Latvijas, gan Igaunijas fizisko personu reģistrētajiem uzņēmumiem un to darījumiem operatīvi nonāks abu valstu nodokļu administrāciju redzeslokā.

PVN administrēšanā un jo īpaši PVN riska analīzes jomā nākotnē jāpanāk, lai visās trijās Baltijas valstīs tiktu izmantota vienota vai vismaz līdzīga riska informācijas analīzes sistēma. Tādējādi būtu iespējams visā Baltijā sekmīgāk un rezultatīvāk cīnīties pret nodokļu nemaksātājiem.

Ņemot vērā, ka pastāv ļoti liela varbūtība, ka no 2013.gada 1.decembra Krievijā netiks pieļauti starptautiskie autopārvadājumi, izmantojot TIR karnešu režīmu, muitas dienestu vadītāji kā būtisku atzīmēja savlaicīgu pasākumu īstenošanu komersantu informēšanai un transporta plūsmas organizēšanas pasākumu plānošanai, piemēram, papildu rindu regulēšanas pasākumu ieviešanai. Tas ļaus 1.decembrī mazināt iespējamos sastrēgumus uz Baltijas valstu robežām ar Krieviju un Baltkrieviju.

Muitas jomā panākta vienošanās turpināt darbu, lai visās trijās Baltijas valstīs ieviestu līdzīgas kontroles metodes, piemērojot precēm tranzīta muitas procedūru. Tāpat visu triju Baltijas valstu muitas administrāciju vadītāji vienojās izstrādāt Baltijas valstu sadarbības rīcības plānu muitas jomā arī turpmākajam periodam, kas tiktu apstiprināts kādā no nākamajām tikšanās reizēm.

Trešā darba grupa tiks veidota tieši Latvijas vadībā, un tās mērķis ir, nosakot atbilstošus indikatorus un savstarpēji salīdzināmus efektivitātes rādītājus, veikt visu trīs valstu nodokļu un muitas administrāciju darbības analīzi, lai izvērtētu kolēģu labāko pieredzi un rastu iespējas un inovatīvus risinājumus savas darbības pilnveidošanai un uzlabošanai.

Svarīgākais