59 Latvijas uzņēmēji dosies biznesa vizītē uz Gruziju un Armēniju

No šī gada 8. līdz 11.decembrim Gruzijā un Armēnijā notiks Latvijas uzņēmēju vizīte un biznesa forums, lai divpusējās tikšanās pārrunātu abu pušu redzējumu par savstarpējo ekonomisko sadarbību. Latvijas uzņēmēju vizīti organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), un tā notiek Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera Valsts vizītes Gruzijā un Armēnijā ietvaros.

Vizīte sāksies 8.decembrī Batumi (Gruzijā), kur uzņēmēju delegācijas darba programmā būs Latvijas - Gruzijas uzņēmēju darba grupu un individuālās tikšanās ar potenciālajiem sadarbības partneriem, kā arī Biznesa forums, kurā notiks abu valstu ekonomiskās prezentācijas. Valsts vizīte Gruzijā turpināsies arī 9.decembrī, kur plānotas individuālās tikšanās . Ceturtdien, 10.decembrī Erevānā (Armēnijā) notiks darba grupu un individuālās tikšanās, 11.decembrī Latvijas - Armēnijas biznesa forums un uzņēmēju divpusējās tikšanās.

Biznesa vizītē piedalīsies 59 Latvijas uzņēmēji kas pārstāv sekojošas nozares: projektēšana, celtniecība, celtniecības materiāli; transports, loģistika, mašīnbūve un metālapstrāde; IT un telekomunikācijas; pārtikas produktu ražotāji; vides aizsardzība un atkritumu pārstrāde; veselība, u.c.

Uzņēmēju delegācijas darba programma gatavota ciešā sadarbībā ar LIAA partnerinstitūcijām Gruzijā un Armēnijā.

Latvijas tirdzniecības bilance ar Gruziju un Armēniju ir pozitīva. 2008.gadā tirdzniecības apjoms ar Gruziju ir palielinājies par 22%, bet ar Armēniju - par 29%, savukārt Latvijas eksports uz Gruziju ir palielinājies par 33%, bet uz Armēniju - par 50%.

Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm. Kopš 2005. gada Gruzijā ir realizēti vairāk kā trīsdesmit projekti. 2008.gadā vien ir realizēti deviņi projekti par kopējo finansējumu gandrīz 140 000 eiro apmērā.

Arī ar Armēniju Latvija uztur aktīvu politisko dialogu, ir noslēgti starpvaldību sadarbības līgumi ekonomikas, investīciju veicināšanas un aizsardzības jomās, kā arī muitas lietās.

Potenciālās sadarbības iespējas sadarbībai ir transporta un tranzīta, pārtikas un ķīmiskās ražošanas, informācijas tehnoloģiju, banku, rūpniecības, izglītības, zinātnes, tūrisma un citās jomās.

Svarīgākais