Valdība piekrīt samazināt subsidētās enerģijas nodokļa likmi atsevišķiem ražotājiem

Valdība šodien atbalstīja priekšlikumus subsidētās elektroenerģijas nodokļa likumā, paplašinot to elektroenerģijas ražotāju loku, kuriem tiks piemērota zemākā 5% nodokļa likme.

Minēto likmi piemēros mazajiem elektroenerģijas ražotājiem, kuru koģenerācijas staciju uzstādītā jauda nepārsniedz četrus megavatus vai arī tie ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem un vismaz 70% no koģenerācijas procesā iegūtās siltumenerģijas izmanto centralizētājā siltumapgādē.

5% likme tiks piemērota, ja elektroenerģijas ražošanai ir izmantots ne mazāk kā 30% dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu vai atvasinātu produktu un ne mazāk kā 70 % no kopējām izejvielām ir nodrošinājis pats nodokļa maksātājs, vai arī izejvielas iegādājies no ražotāja, kam pieder ne mazāk kā puse nodokļa maksātāja pamatkapitāla.

Mazākā likme tiks piemērota tiem ražotājiem, kuri elektroenerģiju saražos no koksnes biomasas, un ja nodokļa maksātājs ne mazāk kā 70% no koģenerācijas procesā iegūtās siltumenerģijas izmantos savas produkcijas ražošanā vai pārdos saistītam ražotājam.

5% nodokļa likmi piemēros arī tiem elektrības ražotājiem, kuri elektroenerģiju saražos no dabasgāzes, bet siltumenerģiju izmantos siltumnīcu apsildei, ja segtās platības būs ne mazākas par 5000 kvadrātmetru.

Kā ziņots, Subsidētās enerģijas nodokļa ieviešanā tiek piedāvātas trīs diferencētas likmes - 15% dabasgāzes stacijām, 10% atjaunojamo energoresursu stacijām un 5% stacijām, kas nodrošina ar siltumenerģiju centralizētās sistēmas un kuru subsidētās enerģijas nodokļa likmei ir tieša ietekme uz siltumenerģijas gala tarifu lietotājam.