Ārlietu ministrijai par tās centrālo ēku būs izveidojies 1,3 miljonus latu liels nomas maksas parāds

Ārlietu ministrijai (ĀM) par tās centrālo ēku Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 3, līdz gada beigām būs izveidojies vairāk nekā 1,3 miljonu latu nomas maksas parāds VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Starp VNĪ un ĀM 2007.gada 27.decembrī tika noslēgts līgums par minētā nekustamā īpašuma nomu, paredzot 132 628 latu mēnesī lielu maksu. Kopumā šā gada budžetā sākotnēji nomas maksai tika paredzēti 1,59 miljoni latu.

Šogad martā pie līguma tika noslēgta vienošanās, kas paredzēja nomas maksu samazināt līdz 4917 latiem mēnesī, kas gadā veidoja 59 009 latus. Samazinājumi tika ietverti šā gada budžeta grozījumos.

Tomēr šīs nomas maksas izmaiņas ietvēra arī papildus nosacījumu, proti, ja valdība līdz šā gada 30.jūnijam nepieņems rīkojumu par nekustamā īpašuma Rīgā, Pils ielā 21, valdījuma tiesību nodošanu Finanšu ministrijai, vienošanās par nomas maksas izmaiņām zaudēs juridisko spēku un ĀM būs jāmaksā nomas līgumā noteiktā nomas maksa par 2009.gadu pilnā apmērā.

Līdz minētajam datumam Ministru kabinets nebija pieņēmis rīkojumu par nekustamā īpašuma Pils ielā 21 valdījuma tiesību nodošanu Finanšu ministrijai, jo par nekustamo īpašumu VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) tika iesniegts privatizācijas ierosinājums.

Biznesa portālu "Nozare.lv" PA Ārējo sakaru daļā informēja, ka nekustamā īpašuma Pils ielā 21 privatizācijas ierosinātājs ir Leonīds Nikolajevs. Privatizācijas ierosinājumu Nikolajevs iesniedza 2005.gada 8.maijā, bet jau 2006.gada augustā PA iesniedza Ekonomikas ministrijā visus nepieciešamos dokumentus, lai valdībā varētu skatīt jautājumu par nekustamā īpašuma nodošanu privatizācijai.

ĀM nesamaksātās nomas maksas apmērs šā gada 31.decembrī būs vairāk nekā 1,3 miljoni latu, kas šā gada grozītajā budžetā nav paredzēti.

Šo jautājumu valdība skatīs rīt, 8.decembrī, sēdē līdz ar Finanšu ministrijas pieteiktajiem fiskālās disciplīnas un uzraudzības nodrošināšanas pasākumiem.

FM rosina, ka tā informēs Saeimu par apropriācijas palielināšanu budžeta līdzekļos neparedzētiem gadījumiem. Ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pret to neiebildīs, tas šā gada budžetā tiks palielināta apropriācija līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.