Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika

84% iedzīvotāju sagaida cenu pieaugumu pēc eiro ieviešanas

© f64

Lai arī cenu monitoringa dati apliecina, ka cenas Latvijā nav mainījušās, tomēr 84% iedzīvotāju sagaida cenu kāpumu eiro dēļ, secināts pēc Finanšu ministrijas (FM) pasūtījuma veiktā iedzīvotāju aptaujā.

Pētījumu kompānijas "Factum" veiktajā aptaujā noskaidrots, ka, tuvojoties eiro ieviešanas dienai, pieaug iedzīvotāju bažas par cenu pieaugumu. Pavasarī veiktajā aptaujā bažas par cenu pieauguma eiro dēļ pauda 70% respondentu, vasarā - 78% respondentu, bet septembrī - 84%.

FM Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene, šodien žurnālistiem prezentējot jaunākos aptaujas datus, informēja, ka patlaban eiro atbalstītāju īpatsvars sabiedrībā sasniedz 40% iedzīvotāju, bet pret ir 52%.

Tāpat Rubene stāstīja, ka pirmā informatīvās kampaņas daļa par eiro ieviešanu bija sabiedrībā pamanīta un strauji audzis to iedzīvotāju skaits, kas sevi uzskata par labi informētiem. Patlaban 68% atzīst, ka ir labi informēti par eiro ieviešanu, kas ir 10% kāpums salīdzinājumā ar aprīli un maiju (58%).

Septembra beigās 93% Latvijas iedzīvotāju ir informēti, ka eiro ieviešanas datums ir 2014.gada 1.janvāris.

"Vienlaikus no pētījuma redzam, ka eiro ieviešana ir aktuāla tikai pusei iedzīvotāju (49%). Tas liecina par cilvēku pasivitāti informācijas meklēšanā un uztverē, jo sadzirdam to, kas mums šķiet svarīgs. Tādējādi, ja neesam gatavi sadzirdēt sniegto informāciju, izprast jauno un nezināmo, tad arī atbalstīt to, ko nepazīstam, nav viegli," atzīst Rubene.