Būvnieks: Valdība ignorē uzņēmējus

© F64

Skumjākais ir tas, ka pie tik smagas valsts ekonomiskās situācijas valdība ne tikai norobežojas, bet ignorē savus vistiešākos sadarbības un sociālos partnerus - uzņēmējus, vērtējot šonedēļ Saeimā pieņemtos grozījumus nodokļus regulējošajos likumos, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina būvniecības uzņēmuma AS "RBSSKALS" padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

"Tas nav konkrēti viena vai cita nodokļa palielinājuma sakarā. Valdība nav konsultējusies, nedz pieņemot lēmumu par aizņēmumu, nedz par tā atmaksas iespējām. Formāli izstrādātais budžets, protams, panes visu. Bet paliek retorisks jautājums - vai uzņēmēju maksātspēja to nodrošinās? Visticamāk, nē," brīdina Saukāns.

"Līdz ar to vēsturiskas vienošanās rezultātā ir pretstatu piespiedu laulība, kas agrāk vai vēlāk parādīsies kā dzīvotnespējīga. Šis budžets un nodokļu iekasēšanas metodika nomirs, tāpat kā nomira pēdējo gadu spekulatīvie darījumi. Darījumi, kas nedeva nekādu pievienoto vērību, kredīti, ar kuriem tika tērēta nauda, kuras nav, un likumu normas, kuras netika ievērotas," norāda būvnieks.

Saukāns uzskata, ka būvniecības nozarei, tāpat kā izglītības, medicīnas un citām jomām, nākamajā un tuvākajos gados, vērtējot no profesionālā un biznesa attīstības skatu punkta, pie šā brīža scenārija "attīstība kā jēdziens būtu jāizslēdz".

"Lai mēs izraustos no patreizējās "bedres", ir jāsāk ar valsts pamatvērtību un prioritāšu noteikšanu. Jāsāk ar ilgtermiņa darbspējīga plāna sastādīšanu un striktu tā ievērošanu, definējot ienākumu pozīcijas, to apdrošināšanu un tikai pēc tam izdevumus," uzsver būvnieks.

Viņaprāt, pārmaiņas gan iespējamas tad, "kad politiskās partijas atteiksies no savstarpējo rēķinu kārtošanas un ambīciju apmierināšanas, un sāks sakarīgu dialogu ar sabiedrību un sociālajiem partneriem".

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais