Kompensācija iestrēgst Finanšu ministrijā

Solītā kompensācija par siltumenerģiju rīdziniekus pagaidām nav sasniegusi, jo vēl vismaz nedēļu finanšu ministrs Einars Repše nevarēs atbildēt, vai viņš šo akciju sabiedrības Rīgas siltums ziedojumu atļauj vai neatļauj likt lietā.

Uzņēmumā Rīgas siltums Neatkarīgā noskaidroja, ka dokumenti uz Finanšu ministriju nosūtīti novembra sākumā. Ministra padomnieks Aleksis Jarockis skaidroja, ka bijusi nepieciešama papildu informācija no Rīgas siltuma. Tagad dokumenti iesniegti un ministrijas eksperti tos vērtējot. Un, ja reiz eksperti atzinuši, ka dokumenti vajadzīgi, tātad šī prasība bijusi pamatota un nevarot runāt par vilcināšanos. "Pie ministra netiek aizkavēts šis jautājums," viņš apgalvoja.

Uz jautājumu, vai iespējama arī noliedzoša atbilde, A. Jarockis atbildēja, ka E. Repše izlems, atļaut šādu ziedojumu vai tomēr ne. Tuvākajās dienās ekspertu atzinums būs gatavs, un, visticamāk, aiznākamnedēļ E. Repše teiks galavārdu. Ja no ekspertiem saņems pozitīvu vērtējumu, tad ministra atbilde būšot pozitīva. Tikmēr visdrīzāk tikai janvārī Rīgas dome varēs ķerties pie naudas dalīšanas.

Jāatgādina, ka Rīgas siltums plānojis šajā apkures sezonā maznodrošinātajiem un trūcīgajiem rīdziniekiem kompensēt 50 000 megavatstundu siltumenerģijas, tas ir – vairāk nekā 1,5 miljonu latu vērtībā. Galvaspilsētā šādu cilvēku ir apmēram 40 000. Saskaņā ar likumu Par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu šādam ziedojumam vajadzīga ne vien Rīgas domes, bet arī finanšu ministra atļauja.

Jau agrāk domes Labklājības departamentā apliecināja, ka esot vairāki varianti, kādā veidā cilvēki šo kompensāciju saņems, tikai ne skaidrā naudā. Viens no variantiem – ziedojumu sadalīs tiem, kuriem pienākas dzīvokļa pabalsts. Labklājības departamentā uzskata, ka ar 1,5 miljoniem latu pietiks, lai nodrošinātu patērētās siltumenerģijas apmaksu. Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, kuras ienākumi viena cilvēka ģimenē nepārsniedz 250 latu, bet ģimenē, kurā ir divi vai vairāki cilvēki, ienākumi nepārsniedz 200 latu vienam cilvēkam.

Svarīgākais