Rimševičs: Latvijai par nākamo mērķi jāizvirza eiro ieviešana 2013.gadā

Latvijai par nākamo mērķi ir jāizvirza eiro ieviešana jau 2013.gadā un neatlaidīgi jāstrādā, lai to sasniegtu, šodien Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Artura Krišjāņa Kariņa seminārā "Izeja no nestabilitātes: Latvijas ekonomika un iespējamie attīstības ceļi", teica Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimševičs.

Viņš uzskata, ka gadījumā, ja Latvijā eiro būtu ieviests 2008.gadā, kā sākotnēji bija plānots, nebūtu bijis ne "Parex" sāgas, ne tik dziļas ekonomiskās krīzes kā patlaban.

Rimševičs uzskata, ka tagad Latvija var atgūt konkurētspēju, izmantojot tā saukto iekšējo devalvācijas procesu, samazinot cenas un algas un izslēdzot jebkādu vajadzību veikt valūtas devalvāciju.

Bankas prezidents teica, ka šogad laikus veiktas strukturālās reformas, valsts pārvaldes funkciju audits būtu nodrošinājis mazāk sāpīgāku izdevumu samazinājumu un nebūtu jāveic ekonomiku bremzējoši nodokļu palielinājumi. "Mūsu valstī būtu nepieciešams izvērtēt ieguldījumus caur rezultatīvo prizmu, proti, ja kādai ministrijai ir piešķirts vairāk līdzekļu, tad gada beigās būtu nepieciešams izvērtēt kāda ir bijusi šo līdzekļu atdeve. Visa vasara pagāja, taču strukturālās reformas pēc būtības tā arī netika īstenotas, bet tika izvēlēts vieglākais ceļš - nodokļu paaugstināšana," sacīja Rimševičs.

Viņš pieļauj, ka iekšzemes kopprodukts 2010.gadā varētu sasniegt 2,5%, pretēji iepriekš izteiktajai bankas prognozei 4%.

Rimševičs prognozē, ka nākamā gada otrajā pusē Latvijā atjaunosies pozitīva izaugsme, bet jau 2011.gadā ekonomiskā situācija būs būtiski uzlabojusies.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).