Atbalsta grozījumus likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli

Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", mainot vairākas normas saistībā ar nodokļa atvieglojumiem, administratīvā sloga samazināšanu u.c.

Piemēram, lai pēc 2014.gada 1.janvāra veicinātu lielos investīciju projektus, paredzēts līdz 2020.gadam pagarināt nodokļa atlaides piemērošanu par veiktajiem ieguldījumiem atbalstāmajos investīciju projektos, vienlaicīgi palielinot minimālo ieguldījumu summu no trīs miljoniem latu līdz desmit miljoniem latu.

Līdz 2020.gadam tiks pagarināts nodokļa atvieglojums par jaunām ražošanas tehnoloģiskajām iekārtām.

Lai samazinātu administratīvo slogu, likumā paredzēts noteikt, ka nodokļa atlaides saņemšanai nodokļu maksātājam būs iespēja nevērsties pašvaldībā, ja lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir deklarēta Lauku atbalsta dienestā vienotā platību maksājuma saņemšanai.

Lai nodrošinātu atbalstu augstskolām, koledžām un zinātniskajām institūcijām, likumā paredzēts noteikt, ka ar uzņēmumu ienākuma nodokli netiek aplikts augstskolu un koledžu ienākums, kas gūts kā samaksa par jebkāda veida apmācību un par veiktajiem pētniecības darbiem. Likuma grozījumi paredz, ka ar nodokli netiks aplikts zinātnisko institūciju ienākums, kas gūts kā samaksa par veiktajiem pētniecības darbiem.

Lai novērstu situāciju, ka nodokļa maksātājs nevar piemērot nodokļa atvieglojumus tikai tādēļ, ka, iespējams, kļūdas dēļ ir izveidojies nodokļa parāds, likumā tiks noteikts, ka nodokļa maksātajam ir tiesības piemērot attiecīgas likuma normas, ja kopējais nodokļu parāds nepārsniedz 150 eiro (aptuveni 105 latus).

Likumā paredzēti arī citi grozījumi.

Ekonomika

Latvijas Bankas prezidenta Mārtiņa Kazāka un Monetārās politikas pārvaldes vadītāja Ulda Rutkastes aprēķinus par Latvijas makroekonomiskajiem radītājiem tuvākajos gados papildināja Ojārs Kehris - M. Kazāka nominālais priekšnieks “Ekonomistu apvienībā 2010".

Svarīgākais