"Nokia" mobilo telefonu ražošanas biznesu pārdos "Microsoft"

Somijas mobilo telefonu gigants "Nokia" otrdien paziņoja, ka mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību pārdos ASV informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumam "Microsoft" par 5,44 miljardiem eiro (3,8 miljardiem latu), tādējādi pārtraucot savu darbību kā mobilo telefonu ražotājs.

"Nokia" ASV IT gigantam nodrošinās tiesības uz desmit gadiem izmantot tās patentus, bet pati kompānija koncentrēsies uz tīklu infrastruktūru un pakalpojumiem, nodēvējot to par "labāko virzienu Nokia un tās akcionāriem."

Uzņēmums arī paziņoja, ka nekavējoties no amata atkāpsies Stīvens Elops, kurš "Nokia" vadītāja amatā stājās 2010.gadā, cerībā uzlabot kompānijas finansiālo stāvokli.

"Nokia" vairāk nekā desmit gadus bija pasaulē lielākais mobilo telefonu ražotājs, taču 2011.gadā šo titulu zaudēja Dienvidkorejas elektronikas uzņēmumam "Samsung".

Kopš tā laika starptautiskās reitingu aģentūras samazinājušas uzņēmuma kredītreitingus saistībā ar bažām par tā finansiālo stāvokli.

Kā vēstīts, jūlija sākumā "Nokia" paziņoja par vienošanos, lai iegādātos Vācijas rūpniecības koncernam "Siemens" piederošos 50% "Nokia Siemens Networks" (NSN) akciju, par tām samaksājot 1,7 miljardus eiro (1,2 miljardus latu).

Pēc darījuma pabeigšanas 2013.gada trešajā ceturksnī NSN kļūs par "Nokia" pilnībā piederošu.

Svarīgākais