Sāksies Ziemeļu un Baltijas valstu forums par finansiālās krīzes ietekmi uz sievietēm un vīriešiem

Šodien sāksies Ziemeļu un Baltijas valstu forumu "Finansiālās krīzes ietekme uz sievietēm un vīriešiem", kuru atklās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Foruma laikā paredzēts diskutēt par to, vai finansiālā krīze dažādi ietekmē sievietes un vīriešus, vai sievietes un vīrieši saskaras ar atšķirīgām krīzes izraisītām sekām, kā arī par to, kā integrēt dzimuma aspektu politiķu lēmumos un ekonomikas atveseļošanās laikā.

Tāpat forumā piedāvās praktisku informāciju par dažādām pārrobežu sadarbības programmām ar Eiropas Savienības struktūrfondu un citu finanšu instrumentu palīdzību, kā arī iespēju meklēt sadarbības partnerus.

Pašreizējā Ziemeļu un Baltijas valstu sadarbības programmā dzimumu līdztiesības jomā 2009.-2010.gadam papildus mērķim par vienādu tiesību un iespēju nodrošināšanu sievietēm un vīriešiem, meitenēm un zēniem, izvirzīts arī mērķis veicināt kopīgo vērtību nostiprināšanu Ziemeļeiropas reģionā. Atšķirībā no iepriekšējām sadarbības programmām arvien lielāku nozīmi iegūst uzstādījums - kopīga rīcība, līdzvērtīgs ieguldījums un vienāda atbildība.

Augulis uzskata, ka krīzes izraisītais bezdarbs un iedzīvotāju ienākumu samazināšanās ir atšķirīgi ietekmējis sievietes un vīriešus. Tas attiecīgi var apdraudēt līdzšinējos sasniegumus dzimumu līdztiesības jomā. Lai to nepieļautu, nedrīkst par zemu novērtēt nevalstisko organizāciju lomu starpvalstu projektu īstenošanā un pieredzes apmaiņā, īpaši laikā, kad daudzās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, ir ierobežotas iespējas īstenot projektus.

Pasākumā aicināti piedalīties pārstāvji no apmēram 80 nevalstiskajām organizācijām, valsts, pašvaldību institūcijām, kā arī sociālie partneri no Baltijas un Skandināvijas.

Ziemeļu un Baltijas valstu forumu organizē LM sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomi un Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienību. Forums turpināsies līdz 4.decembrim.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".