Uzņēmumi no valdības gaida stabilu un nemainīgu valsts attīstības vīziju

"NP Properties" valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja un industriālo parku uzņēmumu vadība tiekoties ar Ekonomikas ministru Arti Kamparu pauda viedokli, ka šobrīd ekonomikas attīstības sekmēšanai valstī ir nepieciešama stabila un nemainīga valsts attīstības vīzija attiecībā uz uzņēmējdarbību, tajā skaitā sociālo nomaksu efektīvu administrēšanu un atdevi īstermiņā un vidējā termiņā.

Elita Moiseja, "NP Properties" valdes priekšsēdētāja: "Šobrīd jau ir ļoti daudz pozitīvu piemēru, kad uzņēmumi pērn pēc ekonomikas lejupslīdes Latvijā sākšanās, ir pārorientējuši savu darbību vai arī produkta noieta tirgu un turpina drosmīgi attīstīties. Tāpēc pašreiz jebkādi krasi negatīvi valdības lēmumi saistībā ar uzņēmējdarbību un iedzīvotāju sociālo nodrošinājumu būtu kārtējais "izaicinājums" kā uzņēmējiem, tā valsts ekonomikai un iedzīvotājiem kopumā. Tādā ziņā var pozitīvi novērtēt, ka valdībai ir izdevies panākt budžeta konsolidāciju, nepalielinot PVN un noturot lata stabilitāti."

Ekonomikas ministrs Artis Kampars piedalījās diskusijā ar "NP Properties" industriālo parku ražotājiem. Kā atzīst E.Moiseja, tā ir iespēja parādīt drosmīgus un pozitīvus veiksmes stāstus uzņēmējdarbībā, kas ļauj mums cerēt uz ātrāku ekonomikas atveseļošanos.

Ražotāji diskusijas ar ministru laikā pauda cerības, ka valdība arī pēc budžeta pieņemšanas turpinās uzsāktās reformas gan valsts pārvaldē, gan arī uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. "Uzņēmējdarbība valsts ekonomikā ir kā riteņi mašīnai. Ja to nav, auto nav spējīgs pakustēties no vietas. Tāpēc ceram, ka Ekonomikas ministrija turpinās uzsāktos pasākumus, lai atvieglotu un veicinātu uzņēmējdarbību, piemēram, sakārtojot un paātrinot PVN atmaksu, kā arī, lai ES struktūrfondu līdzekļu sadale būtu patiesi efektīva un vērsta uz ražotājiem, tostarp jaunu produktu izstrādi, konkurētspējas palielināšanu un administratīvo šķēršļu samazināšanu, neradot sajūtu, ka nolikumi izstrādāti konkrētiem projektiem", atzina uzņēmēji.

Elita Moiseja,: "Tieši ražošana ir vieta, kur notiek nevis "naudas apsaimniekošana vai tukša gaisa pārdošana", bet top nauda ar pievienoto vērtību. Mūsu industriālajos parkos izvietotie ražošanas uzņēmumi noteikti lauž stereotipus par rūpniecību, kādu liela daļa sabiedrības iztēlojas - vienveidīgu konveijera procesu, novecojušām tehnoloģijām u.tml. Mums ir daudz labu piemēru ar uzņēmumiem, kas ir atraduši savu darbības nišu, radot inovatīvus produktus ar augstu eksporta potenciālu. Piemēram, "MADARA Cosmetics" ar ekokosmētikas produktiem, kas tiek eksportēti uz 25 valstīm, "PPE Serviss", kas ražo ekoloģiskās etiķešu līmes produktu marķēšanai. "Pharmidea", kuras zinātnieki ir izstrādājuši pretvēža preparātus. "Kwintet Production", kas atradis savu nišu tekstilrūpniecībā, ražojot pēc individuāla pasūtīja darba apģērba testa partiju paraugus, pēc kuriem vēlāk tiek produkts ražots masveidā. Šie piemēri ir tikai daži, bet pierāda, ka mūsu atšķirīgais ir know - how apvienojumā ar drosmi un inovatīvu pieeju."

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais