Rīgas pašvaldība sociālajai palīdzībai nākamgad plāno tērēt 17 miljonus latu

Rīgas pašvaldība sociālajai palīdzībai nākamgad plāno tērēt vairāk nekā 17 miljonus latu, liecina 2010.gada budžeta projekts.

Rīgas domes prioritāte sociālajā jomā nākamgad ir iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem pamatvajadzību nodrošināšana.

Rīgas dome plāno, ka palielināsies to pabalstu saņēmēju skaits, kuriem vajadzēs palīdzēt nodrošināt pamatvajadzības - runa ir par garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) nodrošināšanu un dzīvokļu pabalstu.

Šajās pozīcijās Rīgas dome prognozē saņēmēju pabalstu skaita pieaugumu par 20%, līdz ar to šiem pabalstiem 2010.gadā tiek plānots piešķirt vairāk nekā šogad: GMI vajadzēs līdz 3 miljoniem latu, bet dzīvokļu pabalstiem - līdz septiņiem miljoniem latu. Dzīvokļu pabalstu saņēmējiem arī tiks izmaksāts AS "Rīgas siltums" dāvinājums - 1,564 miljoni latu.

Rīgas dome sola nākamgad saglabāt visus esošo sociālo pakalpojumu veidus un iedzīvotāju iespējas tos saņemt.

Pabalsts jaundzimušajiem 2010.gadā tiks saglabāts pilnā apmērā: arī nākamgad 100 latus saņems ikviena jaundzimušā rīdzinieka vecāki, ja viņi savu pamata dzīvesvietu būs deklarējuši Rīgā ne vēlāk kā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas.

Savukārt no 1.janvāra Rīgas dome ieviesīs jaunu pabalstu trūcīgām ģimenēm, kurās aug bērni no 1,5 līdz sešu gadu vecumam - reizi mēnesī šīm ģimenēm tiks izmaksāti 50 lati par katru bērnu.

Rīgas pašvaldības 2010.gada budžeta projektu jau atbalstījuši Sociālo jautājumu komitejas deputāti. Galīgo lēmumu par sociālajiem pabalstiem piešķirto līdzekļu apjomu pieņems Rīgas dome, balsojot par pilsētas 2010.gada budžetu.

"Sociālā joma faktiski ir vienīgā, kuras budžetu nākamajā gadā nav plānots samazināt, bet gan palīdzību rīdziniekiem kopumā pat palielināt. Turklāt, apzinoties situāciju, budžets ir veidots pietiekami elastīgi, lai to pielāgotu mainīgajiem apstākļiem. Protams, gribētos, lai naudas būtu vēl vairāk, jo domei ir jāpalīdz saviem iedzīvotājiem, cik vien tas iespējams, un, tiklīdz radīsies iespēja, tas tiks darīts. Galvenais, ka atšķirībā no valsts Rīgas pašvaldība negrasās atteikties no saviem pienākumiem pret cilvēkiem," norāda Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs (SC).

Kā ziņots, jau šogad Rīgas pašvaldība plāno sākt un jaunajā gadā turpināt vēl viena jauna pabalsta izmaksāšanu - vienreizēju pabalstu 30 latu apmērā pārtikas iegādei saņems trūcīgās un mazturīgās ģimenes ar bērniem un vecuma vai invaliditātes pensionāri. Iepriekš šis tika saukts par Ziemassvētku pabalstu.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais