"Moody's": Latvija 8% budžeta deficīta mērķi varētu sasniegt jau šogad

Latvija savu 2010. gada budžeta deficīta mērķi varētu sasniegt gadu ātrāk, nekā prognozē valdība, uzskata starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's".

"Pilna gada budžeta deficīts, visdrīzāk, būs ap 8% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ir dažas neskaidrības par šiem aprēķiniem, bet tas varētu būt vienu procentpunktu lielāks vai mazāks," prognozē "Moody's" vecākais analītiķis Kenets Orčards.

Latvijas valdība prognozē, ka šogad budžeta deficīts nepārsniegs 10% no IKP, bet nākamgad būs ap 8,5% no IKP.

"Budžeta deficītam nākamajā gadā nevajadzētu samazināties par vairāk nekā 0,5% no IKP, ja situācija ekonomikā atbildīs prognozētajai 4% lejupslīdei. Tomēr, ja nākamgad IKP izaugsme tiks līdz nullei, tad budžeta deficīts samazināsies līdz 6%," prognozē Orčards.

Analītiķis brīdina, ka 2012.gadam plānotais budžeta deficīta samazinājums līdz 3% no IKP būs nopietns izaicinājums, jo Latvija jau sāk nogurt no reformām.

Kā ziņots, Saeima, 64 deputātiem balsojot "par", bet 30 deputātiem - "pret", vēlā otrdienas vakarā pieņēma nākamā gada valsts budžetu.

2010.gada valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi plānoti 4,736 miljardi latu, bet izdevumi - 5,417 miljardi latu. Nākamā gada budžeta ieņēmumi būs par apmēram 4% mazāki nekā šogad, bet izdevumi samazināsies par apmēram 7%.

Svarīgākais