"Darbinieki ir mūsu zelta kapitāls"

© nra.lv

A/s Latvija gāze 2012. gada pārskats liecina, ka uzņēmumā strādā 1275 cilvēki, kas ir par pieciem vairāk nekā iepriekšējā atskaites periodā.

Pēc Latvijas finanšu krīzes un nekustamo īpašumu tirgus sabrukšanas Latvijas gāze ir atgriezusies pie aktīvas tīklu paplašināšanas, attīstot jaunus apdzīvotu vietu gazifikācijas projektus un pieslēdzot dabasgāzei lielu skaitu mājsaimniecību un uzņēmumu.

Labāko darba devēju skaitā

CV Market Latvia rīkotajā esošo un potenciālo darba meklētāju veiktajā aptaujā a/s Latvijas gāze tika atzīta par sesto iekārojamāko darbavietu, savukārt WorkingDay Latvia veiktajā pētījumā a/s Latvijas gāze ierindojās 8. vietā.Vaicāta, kāpēc esošie un potenciālie darba ņēmēji tik augstu vērtē darbu a/s Latvijas gāze, personāla daļas vadītāja Anita BukovskaLore vēsta: «Darbinieki ir uzņēmuma zelta kapitāls, par kuriem tiek domāts un gādāts īpaši – uzņēmumā tiek realizēta virkne pasākumu, kas saliedē kolektīvu un rada patīkamu darba vidi. A/s Latvijas gāze personāla vadības mērķis un politika ir nodrošināt tādu darbinieku piesaisti, kas sekmētu uzņēmuma kopīgā darba efektivitāti un stratēģisko mērķu sasniegšanu, vienlaikus sniedzot viņiem izaugsmes iespējas stabilā, uz attīstību vērstā biznesa vidē, adekvātu atalgojumu un sociālās garantijas. Acīmredzot tie nav tikai vārdi uz papīra, bet gan reāls darbs ar labu rezultātu, ko augstu vērtē ne tikai mūsu esošie darbinieki.»Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciālists Vinsents Makaris atzīmē: «Visbiežāk aptaujās viedokli par uzņēmumu izsaka cilvēki, kuri ir ar to saistīti patlaban vai bijuši iepriekš, vai arī kāds no respondentu draugiem, radiem, paziņām strādā konkrētajā uzņēmumā. Domāju, cilvēki novērtē, ka Latvijas gāze ir privāts un uz konkrētu mērķu sasniegšanu balstīts uzņēmums.»

Īpašnieku iniciēts Darba koplīgums

Visbiežāk Darba koplīgumu iniciē nozares vai konkrētā uzņēmuma arodbiedrība, taču a/s Latvijas gāze Darba koplīgumu iniciējuši tās īpašnieki. Līdz ar to var teikt, ka šis ir unikāls gadījums, jo īpašnieki bez arodbiedrības spiediena brīvprātīgi atsakās no daļas iespējamās peļņas, novirzot to darbinieku papildu motivācijai. Būtiska koplīguma pozīcija ir veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšana, kas koplīguma ietvaros pienākas visiem strādājošajiem, neatkarīgi, vai viņš ir, vai nav arodbiedrības biedrs.

Bez veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas darba devējs veic iemaksas 3. līmeņa pensiju fondā 5% apmērā no strādājošā algas.

Lai veicinātu uzņēmuma personāla politikas pamatvērtībām atbilstošu darbinieku piesaisti, uzņēmumā ieviesta konkurētspējīga atalgojuma un piemaksu sistēma, radīti droši un mūsdienīgi darba apstākļi, tiek īstenota sociālās aizsardzības un garantiju programma.

A/s Latvijas gāze jau vēsturiski ir izveidojusies aktīva arodbiedrības kustība, kas darba devējam kalpo kā sabiedrotais, kurš vislabāk zina, ko vajag uzņēmuma darbiniekam, lai viņš būtu lojāls uzņēmumam un savas kompetences ietvaros sniegtu pēc iespējas augstāku pievienoto vērtību.

Profesionālā izaugsme

Dati liecina, ka no 1275 strādājošo 34% ir augstākā, 37% vidējā speciālā, 24% vidējā un tikai 5% pamatizglītība. Vienlaikus personāldaļas vadītāja uzsver: «Lai arī kāda būtu darbinieka sākotnējā izglītība, viņam ir papildus jāmācās, jo gāzes apgāde un ekspluatācija ir augstam riskam pakļauta darbības nozare. Mūsu darbinieki papildu apmācību bez maksas iziet Latvijā vienīgajā ar gāzes saimniecības specifiku saistītajā Latvijas gāzes mācību centrā. Gāzbīstamo darbu veicējiem kvalifikācijas kursi jāiziet reizi divos gados, par ko tiek izsniegts attiecīgs sertifikāts.» Uzņēmums turpina sekmēt gan akadēmiskās izglītības apguvi, gan kvalifikācijas celšanu specializētajos kursos, semināros un pieredzes apmaiņas programmās.

Sadarbības partneris personāla sagatavošanā ir Rīgas Tehniskās universitātes Būvinženieru fakultātes Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju mācību programma. Uzņēmuma darbiniekiem, kuri vēlas mācīties atbilstošajā specialitātē, ir iespēja saņemt uzņēmuma atbalstu. Taču pašas augstākās raudzes speciālistus šī programma nesagatavo, tāpēc sabiedrība nosūta stipendiātus mācīties I. M. Gubkina vārdā nosauktajā Krievijas Naftas un gāzes valsts universitātē. Patlaban uzņēmumā strādā 11 šīs universitātes absolventu, deviņi no viņiem ir a/s Latvijas gāze stipendiāti.Diemžēl esošais personāls nespēj nodrošināt ļoti sarežģītu projektu realizāciju, piemēram, patlaban noritošo Inčukalna gāzes krātuves urbumu rekonstrukciju, tāpēc konkursa kārtībā tiek pieaicināti ārvalstus speciālisti, visbiežāk no Krievijas, kur gāzes nozarei ir senas un ļoti spēcīgas tradīcijas.Vaicāta, vai Latvijas gāze var piedāvāt darbu visiem atbilstošās nozares jaunajiem speciālistiem, kuri vēlas strādāt šajā uzņēmumā, Anita BukovskaLore skaidro: «Mūsu uzņēmumā darbinieku mainība ir ļoti zema, tāpēc nepieciešamība pēc jauniem speciālistiem rodas reti. Taču kopumā nozare strauji attīstītās un tās ietvaros atrast darbu nav grūti. Ir nepieciešami gan siltuma, gāzes un ventilācijas sistēmu projektētāji, gan eksperti, gan apkalpes speciālisti un tīklu būvnieki.»Uzņēmumam raksturīgs liels ilgstoši strādājošu darbinieku īpatsvars. 45% darbinieku a/s Latvijas gāze strādā vienpadsmit līdz trīsdesmit gadu. Līdzīgs skaits (46%) ir arī darbinieku grupai, kuru veido nodarbinātie ar stāžu, kas nepārsniedz desmit gadu. Tas liecina par kolektīva atjaunošanos, bet tajā pašā laikā uzņēmumā ir pietiekami daudz pieredzējušu darbinieku, kas var nodot savu pieredzi un zināšanas jaunajiem speciālistiem.

Profesija, kuras pārstāvju CV tiek vienmēr rūpīgi izskatīti, ir metinātāji. Arī viņiem pēc profesionālā testa iziešanas jāapgūst papildus zināšanas Latvijas gāzes mācību centrā.

Darbinieku struktūra

Uzņēmuma darbība norit četros pamatvirzienos – dabasgāzes pārvade, uzglabāšana, sadale un tirdzniecība. Absolūti lielākais darba apjoms saistīts ar dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām, kas sastāda 98% no kopējā klientu skaita un kuru vajadzībām ir sarežģīti tīkli parasti pilsētvidē. Likumsakarīgi, ka šo tīklu apkalpošana prasa lielu cilvēku skaitu, kuri veic gan tīklu ekspluatāciju, gan avāriju novēršanu. Tādējādi gāzes sadalē nodarbināti 665 cilvēki jeb 52% no kopējā darbinieku skaita. Otrs lielākais darbinieku skaits (169 jeb 13%) ir nodarbināti dabasgāzes realizācijā un klientu tiešajā apkalpošanā.

Mācību centrs – vienīgais Latvijā

Lai arī a/s Latvijas gāze ir vienīgais uzņēmums, kurš mūsu valsts teritorijā nodarbojas ar dabasgāzes pārvadi, uzglabāšanu, sadali un tirdzniecību, saistītā nozare ir ļoti plaša, kaut vai sašķidrinātās naftas gāzes nozare (Latvijas gāze piegādā vienīgi dabasgāzi). Apzinoties, ka šī nozare ir pakļauta augstam riskam un tajā liela loma ir cilvēka faktoram, a/s Latvijas gāze rūpējas ne vien par uzņēmuma darbinieku kvalifikāciju, bet arī par nozari kopumā. A/s Latvijas gāze izveidotais mācību centrs nodrošina praktiski visu gāzes nozares speciālistu apmācību un atestāciju ne vien a/s Latvijas gāze darbiniekiem, bet arī citu uzņēmumu speciālistiem vai individuālajiem darbu veicējiem. Mācību centrs piedāvā apmācību un atestāciju šādās specialitātēs: gāzapgādes sistēmu projektēšana; gazifikācijas sistēmu būvniecība un būvuzraudzība; sadales un lietotāju sistēmu ekspluatācija; gāzes iekārtu un aparātu apkope; atbildība par lietotāju gāzes saimniecību u. c. Visas mācību centra mācību programmas ir akceptētas un pasniedzēji ir atestēti Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienībā (LSGŪTIS).

Vinsents Makaris uzsver: «A/s Latvijas gāze mācību centrs darbojas kopš 1963. gada. Šajos gados mācību centrā darbam gāzes saimniecībā apmācīti un atestēti ir praktiski visi dabasgāzes nozares darbinieki Latvijā.»

Piešķir finansējumu sociāli nozīmīgiem procesiem

A/s Latvijas gāze ir viens no tiem uzņēmumiem, kuri aktīvi atbalsta dažādus sociāli nozīmīgus projektus, tostarp piešķir finansējumu izglītībai un zinātnei.Piemēram, sadarbības ietvaros ar RTU nodibinājums Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds pērn saņēma līdzekļus stipendiju piešķiršanai RTU Būvniecības fakultātes Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūta studentiem, kā arī studiju noslēguma darbu stipendijas izcilākajiem studentiem un viņu darbu vadītājiem. Sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju uzņēmums ik gadu piešķir balvu ievērojamiem zinātniekiem un radošiem praktiķiem gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs, kā arī sirds ķirurģijas, kardioloģijas un orgānu transplantācijas zinātnēs par izcilu darbu kopumu vai mūža veikumu attiecīgajā nozarē. Balvas saņem arī doktoranti gāzes un siltumtehnikas tehnoloģijās, kā arī kardioloģijas un orgānu transplantācijas zinātnēs.

Svarīgākais