Astroloģiski smaržīgās variācijas

Sajaucot dabā gūtos aromātu komponentus, veidojas neskaitāmas smaržu buķetes, no kurām katrs cilvēks var atrast savam temperamentam un gaumei atbilstošāko.

Aromāta izvēle par cilvēku pastāsta pietiekami, tas norāda gan uz temperamentu, gan vietu sabiedrībā. Smaržu lietošanā pastāv noteikta etiķete – ko izvēlēties darbā dienas laikā, ko vakara pasākumā un ko nakts valdzinošajai erotikai. Astroloģijā parfimērijas «kurators» ir Zivju zīme, saka sertificēta astroloģe Solveiga Linda Remese. Taču to nevajadzētu asociēt tikai ar Zivju valdošās planētas Neptūna jūtīgumu, noslēpumainību un romantisku erotiku. Smaržu astroloģiskajā portretā būs vieta arī Jupitera svinīgumam, imidžam un prestižam, Veneras burvībai, harmonijai un skaistumam un Marsam, kas atbild par ožu.

Smaržas ir sarežģītu aromātu kompozīcija. Parfimēri, raksturojot aromātus, runā par buķeti vai akordu (kā mūzikā). Akordam ir trīs notis – sākuma, augšējā – to sajūt pirmajā iesmaržošanās brīdī, vidējā jeb pamata, kas izceļas tikai pēc kāda laika, un gala, bāzes, kura līdzīgi mākonim ietin tevi visas dienas garumā. Smaržu efekts ir atkarīgs no aromāta noturības un cilvēka individuālajām īpašībām. Turklāt vasarā visām smaržām ir asāks aromāts nekā ziemā. Šo efektu var ievērot pat tad, ja no ielas ienāk istabā.

Smaržas lieto gan vīrieši, gan sievietes – gan pašu priekam, gan pievilcībai un seksapīlam.

Tā kā par seksualitāti cilvēka horoskopā atbildīgas divas planētas – Venera un Marss, var droši teikt, ka to novietojums zodiaka zīmēs ir būtisks un noteicošs smaržu izvēlē. Tāpat svarīga ir arī Saules un Mēness atrašanās vieta un cilvēka horoskopā dominējošā stihija, pēc kuras var mēģināt noteikt smaržas atbilstību stihijas pamatīpašībām un raksturam. Ļaujam vaļu fantāzijai:

Uguns – karsts, svilinošs, sauss, sarkans, pārgalvīgs, ietiepīgs, ātrs. Piemērotas asu sakņu (pētersīļu, diļļu, tomātu), pikantu un spēcīgu augļu, asu garšvielu, svelmīgā tuksneša smaržas.

Gaiss – karsts, mitrs, tīrs, dzidrs, balts, vējains, iedvesmojošs – gaistoši, ar vieglu noskaņu, uzmundrinoši ziedu, koku un tropiskās vides aromāti.

Ūdens – mitrs, auksts, zils, zili zaļš, tirkīzs, baltas putas, peldēšana, lietus, mainīgums, mierīgs, un atdzesējošs – okeāna sāļuma, ezeru un upju, zāļu, zemes pēc lietus, kā arī jūras aromāti.

Zeme – sauss, auksts, zaļš, brūns, stabils, saprātīgs – spēcīgi ziedu, augu, zāļu, muskusa, koku aromāti.

*

Kardinālās zodiaka zīmes pārstāvji (Auns, Vēzis, Svari, Mežāzis) vēlas ar savu smaržu mutuli samulsināt un likt viņus novērtēt pirmajā tikšanās brīdī.

Fiksētām zodiaka zīmēm piederīgie (Vērsis, Lauva, Skorpions, Ūdensvīrs) dod priekšroku pēc iespējas noturīgākiem aromātiem.

Mutablajās (mainīgajās) zīmēs dzimušie (Dvīņi, Jaunava, Strēlnieks, Zivis) vēlēsies, lai, viņiem aizejot, apkārtējie vēl sajustu gaistošu aromātu.

*

Smaržu horoskops

Auns – uguns stihijas pārstāvis, valdošā planēta Marss, kas pieprasa būt darbīgam cīnītājam un līderim – pašpārliecinātam, drosmīgam, dinamiskam, ietiepīgam. Auns ir spilgts gan fiziski, gan dvēseliski. Piedzīvojumus alkstošs. Smaržām jābūt kā papildinājumam visai košajai Auna būtībai, kas palīdzētu noturēt viņa pašvērtējumu, impulsivitāti un drosmes krājumu, ja gadījumā nebūtu sameklēti īstie un trāpīgie vārdi, ko veltīt apkārtējiem. Aromātam jābūt ugunīgam un pikantam, parasti tādi ir sarkanā vai oranžīgā krāsā – tabaka, mandarīns, sarkanā roze, koriandrs, ingvers, sandalkoks, vaniļa, muskuss, ģerānija, kanēlis, melnie pipari, sarkanais apelsīns, laims, kafija. Reizēm Auna sievietes alkst ko saldu, kas nereti liek viņām iegādāties saldenus aromātus. («Burberry Brit Red Parfume», «Ava Luxe Cafe Noir», «Guerlain Rose Barbare»).

Vērsis – zemes stihijas pārstāvis. Vērša paradumos dominē Veneras un Mēness tēmas, simbolizējot izpratni par skaistumu, mīlestību, romantiku.

Stabili un harmoniski baudīdams to, ko dzīve piešķīrusi, Vērsis vēro un darbojas, izmantojot savus talantus. Viņš ciena saldenus aromātus, viņu varētu valdzināt, piemēram, vīģu, rožu, pačūliju, bergamotes, aprikožu, frēziju, jasmīnu, lavandas, vieglu tēju u.c. neuzbāzīgs aromāts. Smaržām jāpauž zemes svaigums. Vērša vīrietis var atteikties lietot smaržas vispār. («Guerlain Spiritueuse Double Vanille», «Annick Goutal Vanille Exquise».)

Dvīņi – gaisa zīmes pārstāvis. Dvīņus pārstāv Merkurs, kas ir starpnieks starp fizisko un dvēselisko cilvēka pusi. Ņemot vērā Dvīņu duālo dabu, smaržu izvēle varētu svārstīties starp svaigumu un rozes maigumu, kā arī kontrastēt ar tumšu dzintara jutekliskumu. Tieši dažādās intensīvās sajūtas liek Dvīņiem būt tik mainīgiem un izvēlēties smaržas pēc garastāvokļa. Dvīņu duālismam piestāv izteiksmīgi kontrastējoši aromāti – garšaugi, tai skaitā piparmētra, citrusaugļi, citronzāle, sandalkoks, rieksti. Reizēm, garastāvokļa vadīti, viņi labprāt sevi iepriecinās ar kādu saldenu aromātu – lilijām, jasmīnu. («Chanel Cristalle».)

Vēzis – ūdens stihija. Vēlēšanās būt atzītam sociālajā vidē liek Vēzim domāt par tādu papildinājumu kā smarža. Tā kā Mēness ietekmē Vēzis ir mainīgs un jūtīgs mājīguma iemiesojums, viņa arsenālā nepieciešamas vairākas smaržas, kas saskaņā ar garastāvokli atbilstu kādai noteiktai jūtu gammai, mirkļa un mājas sajūtai. Aromātiem jābūt jutekliskiem – frēzija, peonija, granātābola svaigums, lotosa zieda burvība, vijolīte, gurķis, melones, vaniļa, heliotrops, mirres un jasmīns, kas Vēža sievietei liktu justies meitenīgi un reizē radītu nedaudz skumju noskaņu. Tā kā Vēzis bieži atskatās pagātnē, viņam īpaši patiks aromāts, kas iepriekš jau pazīstams un atgādinās pagātnē piedzīvotās pozitīvās emocijas. («Estee Lauder Sensuous», «Keiko Mecheri Jasmine».)

Lauva – uguns stihija un Saules ietekme. Lauvas karaliskā pašapziņa pieprasa sacensties, būt valdonīgai un reizē drosmīgai un jūtīgai. Viņai svarīgi dzirdēt, lai kāds to apjūsmotu: «Ak, mans dievs, cik tu labi smaržo!» Lauvai nederēs garlaicīgi aromāti, ar kuriem nevar pārsteigt citus. Augstu tiks novērtēts enerģētisks un kaisles pilns aromāts, kas pastiprina Lauvas mirdzošo potenciālu. Ja Lauvai smaržu veikalā grūti izvēlēties, tad var gadīties, ka savu lomu nospēlē koša, zeltaina mirdzuma rotāta smaržas kastīte vai pudelīte ar iespaidīgu korķi. Smaržas kokteiļa pamatā vēlama kāda no šīm esencēm: jasmīns, orhideja, muskats, ābols, spēcīgas garšas augļi, intensīvas romiešu kumelītes, vaniļa, roze, aprikoze, asas garšvielas, piemēram, kanēlis, mimoza, kadiķis. («YSL Opium», «L'Artisan Mimosa Pour Moi», «Kenzo Ca Scent Beau».)

Jaunava – zemes stihijas pārstāves esamības jēga slēpjas niansēs. Analītisku un loģisku skatu uz dzīvi viņai devis Merkurs. Kā jau visu dzīvē, arī smaržu kastītes viņa saliks «pa plauktiņiem». Šarmantajai Jaunavai piestāv svaigs, koncentrēts un ilgstoši noturīgs klasisks un dabisks aromāts – kvieši, pļauta zāle, fenhelis, citrusaugļi, īpaši greipfrūts, rozes, kardamons, magnolijas, orhidejas, lilijas, bergamote un mirres. Jaunava izvēlēsies pārbaudītas un dabiskas vērtības. («Chanel No.5», «Clinique Happy», «Guerlain Iris Ganach».)

Svari – gaisa stihijas. Venera, kas pārvalda šo zīmi, piešķir estēta statusu un pievilkšanas spēku. Tā kā inteliģentie Svari bieži vien visu dzīvi meklē harmoniju, viņi labprāt izvēlas smaržas, kas dod līdzsvara izjūtu. Tām nepieciešama arī kripatiņa asuma, kas emocionāli atmodina. Tie ir klasiskie aromāti, kuru sastāvā var būt arbūzu, persiku, citrona, mimozas, liepas, jasmīna, dažādu meža ogu, ābolu, tuberozes, sveķu, tējas koka, sandalkoka aromāts. («Elizabeth Arden Green Tea», «Burberry Brit for Dudes», «Chanel No.19», «Dior Diorissmo».)

Skorpions – ūdens stihijas pārstāvis. Tik dziļš, neatšifrējams un karsts kā vulkāns okeāna dzīlēs, kas Plūtona ietekmē spējīgs transformēties un sublimēt enerģiju. Tas asociējas ar lotosu – skaistu, tīru svēto ziedu, kas paceļas no purvainas vides. Tā kā Skorpiona būtība Marsa un Plūtona ietekmē ir cīņa, arī smaržas viņš labprāt izvēlas fascinējošas, spēcīgas. Tās pastiprina arī viņa dabas doto magnētismu, seksualitāti, maģiskumu un sniedz uzvaru. Melnie pipari, ingvers, anīss, sarkanais apelsīns, gardēnija, ciedrs, pačūlija, muskats, mandeles un arī maigais lotoss, kas pastiprina noslēpumainību. Ja kāds centīsies atšifrēt un uzminēt viņa izvēli, viņš darīs visu iespējamo, lai pierādītu, ka tā nav taisnība. Šāda spēle dara viņu jautru un pat laimīgu. («Carrolina Herrera 212 Sexy», «Cartier Le BaiserDu Dragon», «Coco Chanel», «Lancome Cuir de Lancome».)

Strēlnieks – uguns stihija. Veiksmes planēta Jupiters dod optimistisku, plašu un dinamisku pasaules redzējumu. Strēlnieks parasti zina, kādu smaržu izvēlēsies, lai pilnveidotu savu šarmu. Katrā ziņā aromātam jābūt tādam, kas rosina uz filozofiskām apcerēm un kosmopolītiskiem plašumiem.

Vīrišķīgais mežs, kas izplata egļu un melnās tējas smaržu, safrāns, krustnagliņas, muskatrieksts un sievišķīgais puķu dārzs ar neļķu, rožu, ģerāniju un netradicionālā zvaigžņu anīsa un simboliskā lotosa aromātu – tas domāts Strēlnieka dvēselei un garam! Smaržai jārosina optimisms un atklātums. («Dior Hipnotik Poison», «Diptyque Tam Dao», «Soivohle' Green Oakmoss».)

Mežāzis – zemes stihija un Saturna ietekme. Mežāzis ir loģisks, pašdisciplinēts un racionāls, kaut aiz viņa nesatricināmās ārienes slēpjas gūzma emociju. Smaržu izvēlē galvenais noteikums – lai labi smaržo! Galu galā viņa stabilitātei, elegancei un pievilcībai neviens aromāts nevarētu kaitēt. Tomēr kā pašam stabilākajam zemes zīmes pārstāvim vislabāk piestāvēs svaigi, klasiski aromāti – ardehīds, bergamote, citrons, sandalkoks, ciedrs, mimoza, magnolija, pačūlija. («Chanel No.5», «Chanel Coromandel», «Robert Piguet Bandit».)

Ūdensvīrs – gaisa stihijas pārstāvis. Valdošā planēta Urāns dod Ūdensvīram augstāko saprātu, padara viņu neprognozējamu un mīklainu un ļauj iet kādu solīti laikam pa priekšu. Iedomājoties Ūdensvīru parfimērijas veikalā, droši var teikt, ka viņš uzaicina pārdevēju izrādīt novitātes. Tā kā Ūdensvīra zīmē dzimušie cilvēki ir ļoti daudzpusīgi, netradicionāli, arī aromātam jāatspoguļo viņu pārstāvētās zīmes dziļākā būtība – noslēpumainība un dvēseles mistērija. Viņam varētu iepatikties gan saldeni, gan rūgteni aromāti, bet galvenais nosacījums, lai tie būtu viegli, nevaldāmi un netradicionāli – salvija, gurķis, muskatrieksts, hiacinte, frēzija, ēteriskā roze, bergamote, lavanda, eikalipts, citrusi. («Elizabet Arden Green Tea Parfum».)

Zivis – ūdens stihijai piederošās Zivis nes Pasaules okeāna transcendentālās mūžības noslēpumu. Viņām nav svarīgi, kas tā par smaržu, ko lieto, jo bieži nezina to nosaukumus, toties zina, kāds aromāts nepieciešams, lai pastiprinātu Veneras piedāvāto mīlestības klātbūtnes izjūtu un Neptūna rosinātās emocijas, rādot pasauli skaistu, ilūziju plīvurā deformētu, toties mākslas jomai piederošu. Zivīm aromāts ir kā aksesuārs, kas stiprina un izpušķo garīgo pasauli. Viņām derēs okeāna svaigums un ūdenszāles ar sāļuma smaržu, dzintars, lotoss, kas var mīties ar citrusu, persiku, plūmju un salviju vieglo aromātu. («Davidoff Cool Water».)

UZZIŅAI!

Aromātisko tipu atbilstība astroloģiskajām stihijām:

Ziedu – zemes stihija

Zāļu – gaisa stihija

Augļu, garšvielu – uguns stihija

Koku, sūnu, jūras produktu – ūdens stihija

Svarīgākais