Astroloģijas tendences Eiropā

© publicitātes

Eiropā astrologs ir profesija, pret kuru cilvēki tā arī attiecas. Tā jāapgūst vairākus gadus, un jāliek eksāmens. Astrologi neiztaisās par slepenu zinību glabātājiem, un mediji publicē profesionālu astrologu sagatavotu informāciju.

Vācu astrologu elite

Par astroloģiju mūsdienu Eiropā stāsta astroloģijas biedrības un skolas «Selēna plus» valdes priekšsēdētāja Alla Bilde. Savulaik viņa beigusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, tagad ir astroloģe, astropsiholoģe un viena no Latvijā spēcīgākajām speciālistēm astromineraloģijā.

«Lai izprastu Latvijas astroloģijas pašreizējo situāciju, iespējas un attīstības virzienus Eiropas kontekstā, palūkosimies, kāda ir astroloģijas loma un profesijas prestižs citās valstīs, piemēram, Vācijā un Spānijā,» Alla Bilde iesāk savu stāstījumu.

«1947. gadā dibinātā Vācijas Astrologu savienība (VAS) ir reģistrēta kā oficiāla organizācija, un tas nozīmē, ka astrologa profesija līdzās citām ir atzīta valsts līmenī. Līdz ar to uz astrologu attiecas visi valstiskās aizsardzības mehānismi. Piemēram, vajadzības gadījumā astrologam tiek nodrošināta aizsardzība tiesā, šīs profesijas pārstāvjiem ir tiesības uz dažādām atlaidēm, tajā skaitā par specializētās literatūras iegādi. Lai gan Vācijā ir apmēram 80 miljoni iedzīvotāju, astrologu nav daudz. VAS ir neliela, elitāra organizācija ar nedaudz vairāk par 700 biedriem. No aptuveni 30 cilvēkiem, kas ik gadu izsaka vēlmi nokārtot eksāmenus astroloģijā, tiek pieņemta tikai puse. Protams, ir neatkarīgie astrologi, bet tādu ir ļoti maz. Tas nozīmē, ka astrologi Vācijā greizsirdīgi sargā savu labo slavu un profesijas «tīrību»,» stāsta Alla Bilde. Vācijas astrologi strādā ļoti augstā līmenī, profānus tur neatzīst. «Neviens žurnāls, nemaz nerunājot par radio un televīziju, nepublicēs rakstus un prognozes, ja autoram nav astrologa diploma. Arī klienti izvēlas tikai augsta līmeņa profesionāļus. Vācu astrologi ir bruņojušies ar precīzām zināšanām, no kurām ne soli neatkāpjas. Viņi adekvāti novērtē savas iespējas un nelolo mistiskas ilūzijas par savu izredzētību vai slepenām zināšanām. Darbs ir darbs un punkts. Vācijā uzskata, ka astrologa profesija ir tāda pati kā jurista vai pavāra. Astrologa izglītībā nav bakalaura, maģistra un doktora grāda – tu vai nu esi nolicis eksāmenu un drīksti profesionāli darboties, vai arī nē. Pie mums no padomju laikiem ir saglabājusies tradīcija gatavot plaša profila speciālistus, Vācijā astrologa specialitāte ietver šaurākas profesionālās zināšanas.»

Alla Bilde saka, ka VAS ir augstas prasības pret kandidātiem. Viņiem tiek iedots cilvēka dzimšanas datums, aptuvenais pulksteņa laiks un dažu dzīves notikumu dati. Pamatojoties uz šo informāciju, topošajam astrologam ir jārektificē ascendents (pēc būtības – jānosaka cilvēka dzimšanas pulksteņa laiks – red.), jāapraksta cilvēka raksturs un rīcības motivācija, turklāt nevis mistiskās kategorijās, bet Ērika Fromma un Karla Gustava Junga psiholoģiskajos terminos. Visbeidzot astrologam ir jāsagatavo prognoze noteiktam laikam. Šim darbam tiek atvēlēts vesels gads. Pēc tam topošais nozares speciālists savu veikumu prezentē komisijai, kas var uzdot jebkuru ar astroloģiju saistītu jautājumu, piemēram, kas bija Regiomontāns*, kad dzīvoja un ar ko bija slavens.

Alla Bilde stāsta, ka astroloģijas skolas kā vienotas izglītības iestādes Vācija nav, ir savienības izglītības centri ar vienotu izglītības programmu. Mācību process ilgst divus gadus, maksa – 10 eiro stundā. Tas nozīmē, ka 480 mācību stundas gadā izmaksā 4800 eiro. Divu gadu mācību kurss laika ziņā aizņem apmēram 1000 stundu. Latvijā analoģiska programma tiek apgūta 4–6 gadu laikā, mācoties 2–4 stundas nedēļā. «Divdesmitā gadsimta 90. gados katrs otrais vācietis konsultējās pie astrologa, tagad interese ir mazinājusies, bet tas nav nekas neparasts, jo šāds kritums vērojams visā pasaulē,» teic eksperte.

Mācības un Hamburgas darba birža

Ko apgūst topošie zvaigžņu pētnieki? «Klasiku. Sākot no Saules līdz Plūtonam, plus Hironu, septiņus aspektus obligāti, pārējo fakultatīvi, vairāku sistēmu «mājas», bet strādā viņi galvenokārt pēc Placidiusa un Koha sistēmas. Motivācija – Placidiuss labi darbojas līdz 30 gadu vecumam, kad beidzas Saturna pirmais cikls, pēc tam tiek izmantots Kohs. Tas tāpēc, ka pirmās mājas skatās no Zemes centra, bet otrās – no virspuses, un cilvēkam, «lai no dzīlēm paceltos līdz virspusei», tātad, lai atklātu personību, ir vajadzīgi šie apmēram 30 gadi, Saturna cikls,» skaidro astroloģe. Galvenais akcents mācību procesā tiek likts uz kartes izpēti, tāpēc vācu astrologi perfekti spēj lasīt ikvienu karti. Alla Bilde saka, ka vāciski ir iztulkota visa rietumu astroloģiskā literatūra, bet par eksotiskākiem novirzieniem – indiešu, ķīniešu, tibetiešu astroloģiju – ar lielām grūtībām var atrast vien dažas grāmatas.

Interesanti, ka nesen profesiju sarakstu, kuras bez maksas var apgūt bezdarbnieki, Hamburgas darba birža papildināja ar astrologa specialitāti. Mācības ilgst divus gadus un valstij izmaksā 20 000 eiro. Kāds valstij labums no šādas profesijas? Alla Bilde skaidro: «Viens no iemesliem ir ārsta kvalifikācijas paaugstināšana. Vācijā liela daļa psihologu un ārstu ir lieliski astrologi, kas uz medicīniskām problēmām, veselību un slimībām, ārstu un pacientu spēj palūkoties no astroloģijas viedokļa.»

Astrolologs kā ātrā palīdzība

Alla Bilde saka, ka vācu astrologu klienti ļoti atšķiras no mūsu publikas, jo Eiropas valstīs dzīves līmenis ir krietni augstāks, līdz ar to problēmas ir citas. Pakalpojums maksā dārgi, tāpēc sīkumu dēļ vācietis pie astrologa neskries. «Vāciešus interesē dzīves jēgas meklējumi, problēmas ar pašnovērtējumu, optimālas komunikācijas meklējumi, profesionālie aicinājumi, ģimene, mīlestība, seksuālie jautājumi, tostarp nepārvarēts seksuālās uzmākšanās upura komplekss.» Konsultācija parasti ilgst no 1,5 līdz 2 stundām un vidēji maksā 150 eiro vai vairāk. «Vācijā fantastiski darbojas arī «ātrās palīdzības» sistēma pa telefonu. Šāds pakalpojums maksā līdz 3 eiro minūtē. Informācija tiek publicēta specializētos preses izdevumos, norādot pakalpojuma raksturu, cenu un interneta adresi.»

Alla Bilde uzskata, ka ikvienam astrologam ir jāpārzina psiholoģija, lai patiesi palīdzētu cilvēkam un informācija sasniegtu mērķi. Turklāt astrologam jāprot pasargāt sevi, novelkot precīzu robežu starp sevi un klientu, lai speciālistu neiespaidotu negatīva enerģētika. Alla Bilde teic, ka svarīgi noskaidrot, kāpēc klients ir atnācis. Ir cilvēki, kas astroloģijai netic, bet nāk aiz ziņkārības. Tad astrologa rokās ir lielisks instruments – viņš var izlikt tikšanās laika karti, kurā uzreiz redzēs klienta motivāciju. «Es kartē redzu klienta reālās problēmas un, sākot strādāt, pārorientēju viņa vieglprātīgo attieksmi uz nopietnu,» stāsta Alla Bilde. «Manā praksē ir bijusi tikai viena neveiksme. Reiz kāda sieviete ļoti uzstājīgi vēlējās konsultāciju. Viņa uzstāja, ka negrib, lai es taisu analīzi pēc psihotipa, neko citu arī negrib, viņai ir tikai viens vienīgs jautājums: kad viņa izies pie vīra. Es teicu: «Bīstieties Dieva, es varu tikai to, ko varu.» Sieviete piekrita, ka paskatīšos gada perspektīvā. Teicu: «Jums jau ir laulība un pie vīra neiziesiet.» Viņa pielēca kājās, sāka mētāt rokas un klaigāt: «Man ir tik daudz pielūdzēju!» Emocionālās scēnas laikā noskaidrojās, ka viņa ir otru reizi precējusies un vēl nav izšķīrusies. Viņa man deva naudu, bet es neņēmu, un te ir viens svarīgs moments... Astrologam vienmēr ir precīzi jāzina, kādu naudu viņš var saņemt. Par darbu jāmaksā konkrēta summa. Pie mums bieži pieņemts, ka parasta konsultācija maksā 20 latu (sarežģīta, kas prasa nopietnus aprēķinus un iepriekšēju sagatavošanos, it īpaši finanšu jautājumos uzņēmējiem, arī pie mums maksā dārgi). No numeroloģijas viedokļa tas ir cipars, kas dalās uz divi. Kad klients aiziet, viņš ar tevi uz pusēm dala enerģētiku. Toreiz es naudu nepaņēmu, jo negribēju, lai kliente dala ar mani šo negatīvo atbildi.»

Tiktāl par pašmājām, turpinām aplūkot Eiropas pieredzi.

Profesionālā literatūra

Alla rāda apjomīgu avīzi «Astro Woche», kas iznāk reizi nedēļā, žurnālu «Astroblick» un «Zukunftsblik», kura pielikumā publicētas 50 astrologu un 600 dažādu novirzienu oficiāli atzītu okultistu koordinātas. «Es nekur neredzēju prognozi, kas būtu veidota tikai pēc Saules zodiaka zīmes, ar ko grēko mūsu astrologi,» piebilst eksperte. Šķirstām žurnālus, un Alla norāda uz Mēness kalendāriem, kas veltīti dažnedažādām sadzīviskām tēmām un papildināti ar komentāriem. «Astrologi lieliski strādā ar meteoroloģiskajām prognozēm, sasniedzot 99% precizitāti, bet šajā gadījumā astrologam ir, pirmkārt, meteorologa izglītība,» Alla stāsta un piebilst, ka profesionālā literatūra, DVD Vācija maksā ļoti dārgi. (Profesionālie astroloģijas žurnāli ir: «Meridian», «Merkur», «Merkury-Trends aus Astrologie und Psychologie», «Urania», «Uranus times», «Zeitschrift fur klassische Astrologie», kā arī Hamburgas skolas specializētais izdevums «Hamburger – Hefte», spiritiskās astroloģijas un Tibetas budisma žurnāls «Shambhala». Regulāri iznāk finanšu tirgus astroprognožu bezmaksas biļetens «Cosmo-Trend-Newsletter». Izdevniecību ģeogrāfija: Berlīne, Minhene, Hamburga, Vupertāle, Minstere, Frankfurte u.c. pilsētas. Šajos izdevumos strādā vadošie Vācijas astrologi – Petra Niehausa, Mihaels Feists, Markuss Ehle, Aleksandrs fon Pronajs, Fridrihs Maijers, Edīte Vangelāne, Volfgangs Bartolians, Eriks Bauers un citi.)

Vispirms mīlestība, bet darbs pēc tam

Runājot par Spānijas astroloģijas tradīcijām, jāņem vērā, ka tā ir valsts ar spēcīgu katoļu baznīcas ietekmi, kur tikai relatīvi nesen tika atļauta laulības šķiršana, saka Alla Bilde.

«Spāņus vispirms uztrauc mīlestība, pēc tam veiksme, veselība, likteņa spēles un tikai pašās beigās nauda un darbs,» viņa pasmaida. Spānijā tāpat kā Vācijā lieliski darbojas astrologa «ātrā palīdzība» pa telefonu. Tomēr izrādās, ka konsultācijas internetā Spānijā īpaši nav modē.

«Spāņu astroloģijas skola strādā perfekti, jo tai ir dziļas vēsturiskas saknes un, lai cik tas liktos dīvaini, to nosaka katoliskās baznīcas vēsturiskās tradīcijas. Kurš apgalvo, ka baznīca ir pret astroloģiju? Zvaigžņu izpētei baznīcā vienmēr bijusi sava īpaša vieta.

Vatikānā var redzēt ļoti daudz teleskopu un citus izpētes instrumentus. No vēstures zinām, ka augsta līmeņa baznīcas kalpi vienlaikus bija arī astronomi un astrologi. Redziet, senos laikos Spānijā astrologi apkalpoja karali un augstāko varas eliti, zvaigžņu prognozes parastiem cilvēkiem bija liegtas, jo, kā zināms, kam pieder zināšanas, tam arī vara. Spānijā dzīvo daudz čigānu, kas saglabājuši senču tradīcijas un lieliski strādā ar taro kārtīm. Pēc taro kārtīm jūs varat saņemt īsu konsultāciju arī, piezvanot «ātrajai palīdzībai». Jāteic, ka ielūkošanās liktenī pēc taro kārtīm izmaksā dārgi – vismaz 100 eiro. Savukārt Katalonijā ir spēcīgas astroloģijas skolas tradīcijas. Izcilā Katalonijas astrologa Huana Estadeija zināšanas un ieguldījums astro zinātnēs tiek atzīts visā pasaulē.»

Astroloģijas zinības tiek nodotas pēc principa: meistars-māceklis.

Šķirstām Spānija iznākušos astroloģijas žurnālus «El libro de la astrologia mia» un «Horoskopos mos alla». Redzam Mēness fāžu zīmējumus un tabulas 365 gada dienām, un ascendentu tabulas no 1938. gada. Spāņu lasītāji tiek lutināti ar ķīniešu, acteku, ēģiptiešu un numeroloģijas horoskopiem, tiek aplūkoti gada tranzīti, turklāt tiek akcentēti galvenie planetārās spriedzes periodi.

Uzmanību piesaista publikācija ar ieteikumu, kad pēc Saules kalendāra vākt zāļu tējiņas un dažādas zālītes, lai tās uz cilvēku iedarbotos atbilstoši konkrēto planētu vibrācijām. Alla piebilst, ka Spānijā astro dziednieki, kas gatavo tējiņas, strādā atbildīgi, labā līmenī. Pāršķiram lappusi, un viņa norāda uz horoskopu, kas izkārtots trijstūrī, atšķirībā no mums tik ierastā apļa. «Spānijā bez klasiskās izglītības astrologa zināšanas ir ļoti plašas, jo nāk no arābiem, kas reiz iekaroja Spāniju,» piebilst speciāliste. Tāpat kā vācu, arī spāņu izdevumos ieraugu savādo pareģošanu pēc eņģeļiem. Alla atzīstas, ka neizprot šo tehniku. «Pavērojiet, žurnāli izglīto savus lasītājus, šeit tiek dota ļoti plaša pamatzināšanu bāze un informācija, uz kuru pamatojoties jūs šo to varat uzzināt par sevi bez specifiskām zināšanām astroloģijā.» Neizpaliek arī kas jautrāks, piemēram, zīlēšana kafijas biezumos.

_

* 1462. gadā notiek pirmie platuma aprēķini pēc Polārzvaigznes un 1484. gadā pēc Saules. 1475. gadā vācu zinātnieks Regiomontāns izgudroja efemeridu tabulu (koordināti uz debesu sfēras).

Svarīgākais