Astroloģiskās stihijas. Horoskopa enerģijas kokteilis

© F64

Mūsu raksturs, veselība, partnera un profesijas izvēle, aizraušanās un dzīves ceļš kopumā lielā mērā ir atkarīgs no astroloģisko stihiju (Uguns, Zemes, Ūdens un Gaisa) proporcijām astroloģiskajā kartē.

 Tas ir «ierakstīts zvaigznēs», un ar to jārēķinās! Lai dzīve neizvērstos par nebeidzamu cīņu ar sevi pašu, stihijas jālīdzsvaro. Proti, tās, kuras ir pārsvarā, jānomierina, bet tās, kuru pietrūkst – jāaktivizē.

Četri pamatelementi

Kā stihiju ietekmē veidojas šis individuālais enerģijas kokteilis un ko ar to iesākt, stāsta arhitekte, sertificēta astroloģe un astropsiholoģe Dace Ozola:

«Visas zodiaka zīmes pēc savas enerģijas iedala četrās grupās, kas atbilst četrām stihijām jeb pamatelementiem. Aktīvās, ekstravertās jeb vīrišķās (jan) stihijas ir Uguns un Gaiss. Pasīvās, introvertās jeb sievišķās (iņ) – Ūdens un Zeme. Racionālās stihijas ir Gaiss un Zeme. Emocionālās stihijas ir Uguns un Ūdens.

Auns, Strēlnieks un Lauva ir Uguns stihijas zīmes, Mežāzis, Vērsis, Jaunava atbilst Zemei, Ūdensvīrs, Svari, Dvīņi – Gaisam, bet Skorpions, Vēzis un Zivs ir saistīti Ūdens stihijas pārstāvji. Tomēr tas nenozīmē, ka Saules zīmes stihija cilvēka astroloģiskajā kartē noteikti būs pārsvarā. Saules zīmes enerģija garantē vien to, ka, piemēram, Lauvai netrūks Uguns, Jaunavai Zemes stihijas u.tml. Horoskopa valdošo stihiju nosaka tas, cik no desmit Saules sistēmas debesu ķermeņiem ir izvietojušies katras stihijas zīmēs. Lai stihiju uzskatītu par valdošo, tajā jāatrodas vairāk par trim planētām. Situācija, kad visas desmit planētas atrodas vienas stihijas zīmēs un cilvēks pilnībā pārstāv vienu stihiju, dabā nav iespējama. Ļoti reti sastopami cilvēki, kam kartē atrodamas tikai divas stihijas. Piemēram, Gunta Ulmaņa horoskopā ir 80% Zemes un 20% Uguns. Visbiežāk planētas izvietojas dažādās proporcijās pa trim, četrām stihijām. Tieši tās tad arī nosaka cilvēka individuālā «enerģijas kokteiļa» recepti.»

Kādus mūs veido Mēness un Merkurs

Saules ietekme cilvēka horoskopā ir ļoti liela, taču ir vēl divas planētas, kas tiek pieminētas reti, tomēr ir ne mazāk būtiskas ikdienas saskarsmē. Divas ietekmīgākās planētas tūlīt aiz Saules, kas nosaka, kādi esam, ir Mēness (Zemes pavadoni astroloģijā arīdzan mēdz dēvēt par planētu – red.) un Merkurs. Dace Ozola skaidro, ka Mēness nosaka cilvēka instinktīvās, emocionālās reakcijas un veidu, kā viņš pielāgojas apkārtējai videi. Savukārt Merkurs atbild par vārdos izteikto komunikāciju, spēju uztvert un pārraidīt informāciju. Un tā... Mēness Uguns stihijas zīmēs emocijas pauž viegli un impulsīvi. Savā uzvedībā šāds cilvēks maz rēķinās ar apkārtējiem apstākļiem, vairāk paļaujas uz savām vēlmēm un noskaņām, bet savstarpējos kontaktos viņa tonis prevalē. Merkurs Uguns stihijas zīmēs ir aktīvs un mērķtiecīgs komunikācijā. Ja viņš runā, tad izteiksmīgi un pārliecinoši, un grib, lai visi viņā klausītos. Viņa teorija ir vienīgā pareizā, un fakti, kas to apstrīd, tiek ignorēti. Mēness Gaisa stihijas zīmēs ir jūtīgs un smalki uztver apkārtējo noskaņojumu. Viņam piemīt emocionālā inteliģence – spēja viegli, neuzbāzīgi paust emocijas, pielāgojoties situācijai, bet galvenais – bez piespiešanās uzklausīt citus. Merkurs Gaisa zīmēs viegli un ātri veido kontaktus, pārslēdzoties no viena darba uz citu un darot vairākas lietas vienlaikus. Viņa raksturīgākās īpašības ir zinātkāre un vēlme diskutēt. Gaisa zīmēs visspilgtāk izpaužas Merkura starpnieka un tirgotāja daba. Viņam ir lieliska valodas izjūta, un viņam piemīt spēja salīdzināt un sasaistīt faktus no dažādām dzīves un zinātnes jomām. Mēness Ūdens zīmēs drīzāk slēpj nekā atklāti pauž emocijas, atklājoties tikai tuviem, uzticamiem cilvēkiem, kuru lokā jūtas droši un komfortabli. Viņa noslēgtība ir pašaizsardzības un pašsaglabāšanās forma. Turklāt viņš spēj sajust vissmalkākās, vārdos neizteiktās garastāvokļa nianses. Ūdens stihijas zīmē esošam Mēnesim, salīdzinot ar Gaisa zīmēm, ir grūtāk mainīt pierastos uzvedības modeļus. Merkurs Ūdens stihijas zīmēs domā tēlaini un intuitīvi, vieglāk uztver alegorijas un asociācijas nekā sausus skaitļus, faktus un shēmas. Viņam raksturīga laba atmiņa un pamatīga iedziļināšanās detaļās, bet notikumi viņa atmiņā iespiežas ar emocijām, smaržām un skaņām. Mēness Zemes zīmēs rada savaldību un paškontroli. Viņam ir izveidojušies noturīgi uzvedības modeļi, kas nav atkarīgi no apstākļiem un apkārtējo reakcijas. Mēnesim Ūdens stihijas zīmēs (izņemot Skorpionu) bieži raksturīgs slinkums, bet Zemes zīmēm, gluži pretēji, piemīt teicamas darbaspējas, fiziska izturība un psiholoģiska stabilitāte. Mēness Vērsī dod īpašas spējas mājsaimniecībā, kulinārijā, dārzkopībā un skaistumkopšanā. «Meitenes, ja gribat, lai vīrs saimnieko virtuvē, meklējiet puisi ar Mēnesi Vērsī – tie ir gardēži un dzīves baudītāji!» pasmaida astroloģe.

Merkurs Zemes stihijas zīmēs balstās uz reālu dzīves pieredzi un netic teorijām, kas nav pierādītas praksē. Pret darbu un dokumentiem viņš izturas ar lielu rūpību un atbildību, visas lietas noved līdz loģiskam rezultātam. Mainīt savu viedokli viņam ir vēl grūtāk nekā Uguns stihijas Merkuram, bet loģiskus argumentus viņš ir spējīgs sadzirdēt un pieņemt. Zemes Merkurs nerunā tukšu un neuztur nelietderīgu komunikāciju, bet esošos kontaktus stingri klasificē pēc sistēmas – kur kam jāatrodas.

Viņš, viņa un akmens. Četri scenāriji

Kā katras stihijas pārsvars ietekmē cilvēka emocijas, uzvedību un reakcijas?

Dace Ozola stāsta: «Iedomāsimies situāciju: pa ceļu iet puisis, viņam pa priekšu meitene. Skatīdamies uz meiteni, puisis nepamana uz ceļa gulošo akmeni, aizķeras un paklūp. Kāda būs reakcija?

Viens scenārijs.Puisis skaļi un sirsnīgi nolamāsies, iespers akmenim ar kāju un iesauksies: «Kur skatās atbildīgie dienesti, kam te vajadzētu sadot pa purnu?!» Neraugoties uz emocijām, meiteni viņš no acīm neizlaidīs un mēģinās iepazīties. Tā reaģē Uguns stihijas pārstāvis – vētraini izpauž emocijas, meklējot problēmas cēloni ārpus sevis, bet turpina iet uz mērķi.

Otrs scenārijs.Puisis piecelsies, nopurināsies un noteiks: «Izvēlējos nepareizu kustības trajektoriju. Ak, nieki vien, līdz kāzām sadzīs!» Pamanīs, ka nāk cita meitene, un uzsāks sarunu ar viņu, aizmirstot par pirmo meiteni un sāpošo kāju. Viņš var vēl piezvanīt draugam un pajautāt, vai tas nevēlas nopirkt akmeni savam dārzam. Tā reaģē Gaisa stihijas pārstāvis – objektīvi un bezkaislīgi novērtē problēmas cēloni, bet ātri vien pārslēdz uzmanību uz ko citu.

Trešais scenārijs. Puisis apsēžas ceļmalā un sāk sevi žēlot: «Kāds es neveiksminieks, neviens mani nemīl, un meitene arī jau gabalā...» Pēc gada iznāk viņa dzejoļu krājums «Skaistule ar akmens sirdi». Tā reaģē Ūdens stihijas pārstāvis – vētrainās emocijas, kas plosās viņa dvēselē, transformējas par māksliniecisku un emocionālu vērtību, kas pieejama visiem.

Ceturtais scenārijs. Puisis apsēžas ceļmalā, padomā, paskatās uz akmeni, vēlreiz padomā, aprēķina tā svaru, pasauc meiteni palīgā un novāc akmeni no ceļa. Tā reaģē Zemes stihijas pārstāvis – lēni, bet pamatīgi izvērtē problēmas cēloni un konstruktīvi atrisina.»

Ideālā stihiju komanda

Astroloģiskās stihijas spēcīgi ietekmē profesijas izvēli un intereses, tāpēc, veidojot komandu projekta realizācijai, jāizvērtē stihiju līdzsvars kolektīvā, skaidro Dace Ozola. «Līderis, ideju ģenerators, kas nekautrējas pazīmēties un kuram piemīt drosme un ambīcijas uzsākt ko jaunu, stāties pretī grūtībām, vajadzīgā brīdī iedvesmojot un saliedējot pārējos, ir Uguns stihijas pārstāvis. Šis cilvēks nesēdēs pie rakstāmgalda un nedziļināsies ikdienas sīkumos. Uguns cilvēkiem patīk atrasties uzmanības centrā, tāpēc viņiem piemērotas radošas profesijas, darbošanās šovbiznesā. Raksturīgs piemērs ir Alla Pugačova ar 60% Uguns stihijas pamathoroskopā. Cilvēki, kuriem horoskopā trūkst Uguns stihijas, nekļūst pazīstami sabiedrībā un negūst panākumus uz skatuves, jo viņiem pietrūkst kaislības, uzstājības, harismas. Biznesā ir vajadzīgs kāds, kas ievāc un analizē informāciju, izpēta tirgus situāciju, veic aprēķinus. Kad bizness iesākts, kādam jāsagatavo dokumenti, jākontaktējas ar cilvēkiem, jāatbild par ikdienas darbu. Analītiķa un administratora darbs ir piemērots Gaisa stihijas pārstāvjiem, kas spēj ātri pārslēgt uzmanību, darīt vairākus darbus vienlaikus un apstrādāt lielu informācijas plūsmu, nenogurstot no pastāvīgiem kontaktiem. Gaisa stihijas cilvēki ir intelektuāļi – domātāji un runātāji, kas balstās uz loģiku. Viņi ir gan zinātnieki, gan žurnālisti, gan tirgotāji. Turpretim cilvēkiem ar Gaisa stihijas trūkumu ir grūti pieņemt viedokļu dažādību un pārslēgties no plāna A uz plānu B. Savukārt tiem, kam Gaisa daudz, vienmēr būs krājumā ne tikai plāns B, bet arī C un D. Komandā vajadzīgs kāds, kas «ar iekšām» sajūt valdošo noskaņojumu un parūpējas par kolektīva emocionālo komfortu. Te nu talkā nāk Ūdens stihijas cilvēki, kas balstās nevis uz loģiku, bet intuīciju. Piemēram, pārrunu laikā sekretāre ienes kafiju un sajūt, ka šiem sadarbības partneriem uzticēties nevar. Ūdens cilvēki uztver smalko pasauli, tāpēc viņiem piemērotas jomas ir medicīna, psiholoģija (arī personāla atlase), sociālā aprūpe, māksla un mūzika. Par cilvēkiem, kuriem Ūdens stihija ir mazumā, mēdz teikt: sausiņi. Viņi ir neiejūtīgi, neuzņēmīgi pret citu sāpēm. Piemēram, Valdim Zatleram horoskopā ir 50% Ūdens, bet tikai 10% Zemes, kas, kā redzējām Saeimas atlaišanas laikā, sākumā izraisīja emocijas, bet tad izrādījās, ka pietrūkst praktiskās gatavības. Pilnīgi pretstati ir premjers Valdis Dombrovskis un Valsts prezidents Andris Bērziņš. Abu horoskopos Ūdens ir tikai 10%, ko var sajust viņu neemocionālajā runas manierē.

Un visbeidzot – vajadzīgs kāds, kas dara kaut ko praktiski. Vislabākie izpildītāji ir Zemes stihijas cilvēki, kas vēsā mierā panāk aptaustāmu un lietderīgu rezultātu. Tie ir zemnieki, amatnieki, celtnieki. Piemēram, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ar 50% Zemes, 10% Gaisa stihijas. Viņa konservatīvā nostāja un nevēlēšanās kaut ko mainīt bankas vadītāja amatā varbūt nav tā sliktākā īpašība. Ja cilvēka astroloģiskajā kartē nav Zemes, viņam nepietiek pacietības, izturības, praktiskuma un viņš slikti pārvalda finanses.»

Kādas ir raksturīgākās stihiju apvienojumu izpausmes cilvēka raksturā?

Uguns + Zeme– cilvēks, kas vienmēr zina, ko grib, ciets, uzstājīgs – vadītājs un diktators. Mērķtiecība apvienojas ar praktiskumu, kas darījumos vienmēr dod rezultātu. Ļoti stūrgalvīgi un nemaina savu viedokli. Piemēram, Einars Repše – 40% Uguns, 40% Zemes.

Uguns + Ūdens– tas ir verdošs ūdens, emociju okeāns. Aizrautīgi mīlētāji, bet tikpat aizrautīgi greizsirži un ienaidnieki. Nepietiek objektivitātes un racionālisma.

Gaiss + Zeme – tieši pretēji, visā ir skaidrs aprēķins un minimums emociju. Cilvēki, kas dzīvo ar prātu, bet ne ar sirdi. Der darbam, kurā nepieciešama precizitāte, darījumu kontaktiem.

Stihijas un veselība

Uguns stihija organismā atbild par energoapmaiņas procesiem, vispārējo enerģijas un dzīvotgribas līmeni. Uguns cilvēkiem ir strauja vielmaiņa, augsts adrenalīna līmenis, kas liek darboties aktīvi un agresīvi. Tomēr, ja cilvēks savu pārākumu demonstrē ārpus sporta laukuma, viņš riskē iedzīvoties traumās, «aplauzt ragus», dabūt pa zobiem utt. Tās ir auniskās agresijas sekas.

Otrā Uguns zīme, Lauva, atbild par sirds un asinsrites sistēmu. Uguns cilvēkiem ir liels infarkta, insulta un paaugstināta asinsspiediena slimību risks.

Trešā Uguns zīme, Strēlnieks, atbild par aknām, asins sastāvu un arī ģenētiskā materiāla nodošanu nākamajām paaudzēm. Ak, ugunīgie dienvidu tautu mīlētāji! Uguns iztrūkums nozīmē lēnāku vielmaiņu, zemāku adrenalīna līmeni, zemāku ķermeņa temperatūru.

Gaisa stihija organismā atbild par skābekļa transportēšanu pa elpošanas ceļiem un informācijas transportēšanu pa nervu ceļiem. Gaisa cilvēkiem raksturīgs psiholoģisks vieglums, ātra informācijas uztvere, pastāvīgs nemiers un paātrināti oksidācijas procesi organismā. Viņu vājās vietas – nervu un elpošanas ceļu slimības un kombinācijā ar Zemes stihijas iztrūkumu – kaulu trauslums jeb osteoporoze un zema fiziskā izturība.

Gaisa trūkums rada palēninātas psiholoģiskās reakcijas, palēninātu nervu darbību un nepietiekamu skābekļa daudzumu asinsritē un smadzenēs.

Ūdens stihija organismā atbilst ķermeņa šķidrumiem, taukiem un hormoniem. Ūdens stihijas pārsvars nodrošina sievietēm augstu estrogēna līmeni. Šiem cilvēkiem raksturīga drīzāk taukaina nekā sausa āda, palēnināta vielmaiņa un daudzos gadījumos problēmas ar lieko svaru. Ūdens stihijas trūkums noved pie nepietiekamas sārņu izskalošanas no organisma un kombinācijā ar Zemes pārsvaru rada aizsērējumus un piesārņojumus. Cilvēkiem ar Ūdens iztrūkumu, tēlaini izsakoties, organismā pietrūkst smērvielu, tāpēc jālieto glikozamīna preparāti, lai novērstu skrimšļu nodilumus locītavās.

Zemes stihija organismā atbilst kauliem, muskuļiem, olbaltumvielām, minerāliem. Zemes cilvēkiem ir masīvi kauli un muskuļi. Zemes pārsvars var radīt zarnu aizsprostojumus, asinsvadu apkaļķošanos, dažādu sablīvējumu un akmeņu veidošanos.

Zemes trūkuma gadījumā ķermenim trūkst būvmateriālu kaulu un muskuļu veidošanai. Šie cilvēki izskatās trausli, viņiem jālieto kalcija preparāti osteoporozes profilaksei un citas pārtikas piedevas minerālvielu un vitamīnu līdzsvaram, skaidro Dace Ozola.

Kā sadzīvot

Viens no veidiem, kā kompensēt kādas stihijas trūkumu un padalīties ar pārpalikumu, ir veidot partnerattiecības. Astroloģe atklāj vispārīgos principus, kā sadzīvo dažādu stihiju pārstāvji.

Uguns + Uguns.Emocijas uzliesmo ātri, abi komunicē skaļi, visu uztver personīgi, necieš vienaldzību. Temperamenti saderīgi, jo Uguns gaida ugunīgu reakciju. Attiecības var pārdegt, ja viens otrā neieklausās, nelūdz piedošanu vai, spītējot otram, sastrādā muļķības.

Uguns + Gaiss. Stihijas aktīvas, draudzīgas, viena otru papildina. Uguns rada ideju, Gaiss izstrādā projektu. Uguns dominē un panāk savu, Gaiss no tā netaisa problēmu un neuztver personīgi. Attiecībās nav garlaicīgi, jo abi ir gatavi izaugsmei un eksperimentiem. Gaiss dod skābekli, kas vajadzīgs, lai Uguns degtu.

Uguns + Ūdens.Abas ir emocionālas stihijas, Uguns vērsta uz ārpusi, Ūdens – uz iekšpusi. Uguns cilvēks veido karjeru, gūst panākumus, bet Ūdens dzīvo atmiņās, emocijās, pagātnē. Ja Uguns atrod jaunas attiecības, Ūdens ilgi nelaiž vaļā.

Uguns + Zeme.Ugunij vajag aktīvu darbību, Zemei – konkrētu rezultātu. Abi var labi sadarboties uz materiālu interešu pamata.

Gaiss + Gaiss.Savienībā valda demokrātija, neviens nevienam nepieder, par visu var izrunāties. Svarīgi, lai būtu līdzīgs intelekta līmenis, tēmas sarunām un humors.

Gaiss + Ūdens.Ūdens pārdzīvo, ka Gaisam nav emociju. Gaiss nevar dot drošību un stabilitāti. Ūdens vēlas, lai viņu pažēlo un atbalsta, bet Ūdenim nav ar ko emocionāli dalīties. Gaiss visu jautā tieši, Ūdens patur noslēpumā.

Gaiss + Zeme.Gaisam svarīga komunikācija, bet Zeme turas pie sava zemes stūrīša. Abas stihijas ir racionālas, tāpēc spēj vienoties, emocijas atstājot otrā plānā.

Ūdens + Ūdens.Abi vērsti uz iekšpusi, emocionāli, maz runā, bet viņus vieno kopīgas atmiņas, sajūtas, uzticēšanās.

Ūdens + Zeme.Abas stihijas pasīvas, kopā dzīvo mierīgi. Ūdens nosaka formu, Zeme – saturu.

Zeme + Zeme.Dzīvo kopā mierīgi un stabili. Svarīgs fiziskais komforts, drošības izjūta.

Astroloģe piebilst, ka attiecību analīzi nevar balstīt tikai uz stihijām, jo liela nozīme ir viena partnera planētu projekcijām otra partnera horoskopa mājās, kā arī planētu savstarpējiem aspektiem.

Svarīgākais