Kā iekārtot laimīgo māju

Ir omulīgas un draudzīgas mājas, kurās gribas atgriezties. Turpretim citas, neraugoties uz elegantu dizainu, izraisa bailes un pat fizisku diskomfortu. Ir celtnes, kas mūs priecē gadsimtiem ilgi, bet citas neiztur pat desmitgadi.

Gadās, ka vecajā mājā ģimene dzīvo saticīgi, bet, kad pārceļas uz jaunu, sākas nesaskaņas. Kā izskaidrot šādus paradoksus? Lieta tāda, ka, organizējot telpu, mēs mēdzam aizmirst par būtiskāko – visur klātesošo dabas spēku ietekmi un astroloģijas principiem. Metode, ar kuru veic telpas enerģētisko diagnostiku un atveseļošanu, tiek dēvēta par astrodizainu.

Lai mājās nejustos kā svešinieks

Par to, kā dzīvot harmoniskā vidē starp laimīgiem cilvēkiem, stāsta arhitekte, astroloģe un astropsiholoģe Dace Ozola: «Senajām tautām bija savi tradicionālās būvniecības noteikumi. Indiešu Vastu Shastra un ķīniešu fen-šui mācībās ir daudz kopīga par dzīves telpas organizēšanu saskaņā ar dabas spēkiem. Ievērojamākie Rietumeiropas renesanses, baroka un klasicisma arhitektūras pieminekļi, arī ASV prezidenta rezidence, Baltais nams, ir celti atbilstoši šiem universālajiem likumiem.»

Kas īsti ir astrodizains? «Tā ir arhitektūras un astroloģijas sintēze, balstīta uz senajām zināšanām, kas pielāgotas mūsdienu dzīvesveidam, tehnikas sasniegumiem, vietējam klimatam un konkrētās tautas mentalitātei. Ar universālu astroloģisko simbolu palīdzību var izskaidrot saikni starp cilvēka dzīvesvietu un citām viņa dzīves sfērām. Astrodizains ir astroloģisko simbolu tulkošana dizaina simbolos atbilstoši klienta individuālajai astroloģiskajai kartei,» skaidro astroloģe. Ikviens no mums vēlas dzīvot harmoniskā vidē, kas iedvesmo, priecē, palīdz iekšēji sakārtoties un aktivizē mūsu labās īpašības. Paliek jautājums: kā to panākt?

Ilgus gadus, strādājot dzīvokļu pārbūves un interjera dizaina jomā, arhitekte Dace Ozola saskārās ar problēmu, ka cilvēki īsti nezina, kādu vēlas redzēt savu mājokli, un, ja zina, tad nespēj skaidri formulēt. Turklāt vienā vārdā katrs ieliek atšķirīgu jēgu. Arhitekte saka – nereti cilvēki izvēlas nevis to, kas viņiem enerģētiski vajadzīgs, bet kas noskatīts pie kaimiņa vai modes žurnālā. Gadās, ka cilvēkam patīk mīkstas mēbeles, sedziņas, pūkainas segas, bantes, dekoratīvas vāzes, bet viņš sev iegalvo: nē, tas nekur neder, tas ir bezgaumīgi, iekārtošu māju kā stila žurnālā. Iekšējās balss neuzklausīšana, intuīcijas ignorēšana visās dzīves jomās dārgi maksā, arī šajā. Cilvēks savās mājās jūtas kā svešinieks, jo atrodas svešās, sev neraksturīgās enerģijās. Kā palīdzēt cilvēkiem izprast sevi un iekārtot «laimīgo mājokli»? Dacei šķita, ka līdzēt varētu astroloģija. «Toreiz man bija naivs priekšstats, ka astroloģija nodarbojas ar cilvēku dalīšanu 12 grupās un pietiks iemācīties, kādas krāsas patīk katrai zodiaka zīmei, lai varētu veiksmīgi uzprojektēt to, kas katram vajadzīgs. Viss izrādījās daudz sarežģītāk un daudz interesantāk. Astroloģiskie simboli, zodiaka zīmes un planētas patiesībā ir koncentrēti, kodēti apzīmējumi noteikta veida enerģijai, ko fizikā izsaka ar attiecīga garuma viļņiem vai attiecīgas frekvences svārstībām. Katrai zodiaka zīmei un planētai atbilst noteiktas krāsas, formas, skaitļi, metāli, minerāli, augi un dzīvnieki, kuru enerģijas savstarpēji rezonē. Zinot šīs sakarības, var uzkonstruēt individuālos talismanus visiem dzīves gadījumiem. Tomēr tas nav tik vienkārši, ka Lauvām jānēsā zelts, Vēršiem rozā kvarcs un Ūdensvīriem ametists. Tas ir rūpīgs darbs ar visu astroloģisko karti, kas nosaka cilvēka stiprās un vājās puses, nepieciešamību nomierināt pārmērības un kompensēt trūkumus.»

Siena aiz muguras, seifs pret ziemeļiem

Pētot sakarības par mājokļa enerģētiku, Dace apguva dažādas fen-šui skolas, līdz nonāca pie vēdiskās mācības Vastu Shastra, kas deva zinātnisku pamatojumu, balstoties uz universālajām dabas enerģijas plūsmām, jo Saule vienmēr lec austrumos un kompasa bultiņa uz ziemeļiem rāda gan Ķīnā un Indijā, gan Rīgā un Maskavā. Vastu Shastra māca arī dažādo telpas zonu saistību ar astroloģiju. Dace stāsta, ka šo zināšanu sintēze ir kristalizējusies astrodizainā. Tā ir alternatīva nekustamā īpašuma objektu novērtēšanas un salīdzināšanas metode, kas precīzos un bezkaislīgos skaitļos izsaka labvēlīgu, nelabvēlīgu vai neitrālu enerģētisko ietekmi uz cilvēku, ļaujot izvēlēties objektu ar maksimāli pozitīvu dabīgās enerģijas potenciālu. Viens no astrodizaina plusiem ir tas, ka jau projektēšanas stadijā var plānot māju un teritoriju saskaņā ar dabas elementu līdzsvaru. Savukārt remontējot un labiekārtojot esošo mājokli, var apzināt, vai mājas defekti ietekmē veselību un vispārējo labklājību un kāda mēroga pārmaiņas nepieciešamas. Arhitekte ar astroloģijas zināšanām var ieteikt, kā uzlabot kopējo enerģijas plūsmu mājā, kā sadraudzēties ar mājas garu un izvēlēties harmonizējošus interjera priekšmetus. Iekārtojot darba vietu, svarīgi noteikt, kas ir jūsu profesijas patrons un kā iegūt viņa labvēlību. Neticami, bet no darba vietu izvietojuma atkarīgs, kurš kontrolē situāciju un kāds ir katra darbinieka darba ražīgums. «Situāciju kontrolē tas, kuram ir brīva labā roka. Aiz muguras ir jābūt sienai, lai neviens nepielavās, bet kreisajā pusē vairogam, piemēram, plauktam. Sēžot ar seju pret sienu, informācijas apmaiņa nenotiek. Strādājot ar seju pret austrumiem, ir augstāks darba ražīgums, jo no turienes nāk enerģija, ko var ielikt darbā. Savukārt seifa durvīm jāveras uz ziemeļiem, kur Saule neiespīd, tātad neviens svešs tur neieskatīsies.» Dace to dēvē par enerģētisko drošības tehniku. Ja cilvēkam ir veselības problēmas, kas saistītas ar konkrētas planētas ietekmi, ieteicams veikt korekcijas attiecīgās planētas pārvaldītajā mājokļa zonā.

Veselā mājā vesels gars

Pēc hierarhijas astrodizaina likumi dalās divos līmeņos. Augstākajā līmenī ir likumi, kas balstās uz dabiskajām enerģijas plūsmām un nosaka mājokļa formu, proporcijas, orientāciju pret debess pusēm un funkcionālo plānojumu. Piemēram, no ziemeļiem nāk magnētiskā lauka enerģija, no austrumiem saules gaismas un siltuma enerģija, skaidro Dace. Pēc ģeometrijas likumiem enerģiju vektori krustojas un rezultātā veidojas plūsma no ziemeļaustrumiem uz dienvidrietumiem. Ienākošā enerģija pieaug un telpas vidū sasniedz visaugstāko līmeni, kas pamazām samazinās. Sakrustojot ziemeļu un austrumu enerģijas plūsmas, iegūsim unikālu enerģiju kombināciju katrā no kvadrātiņiem. Ja gribam panāk, lai mājās ir maksimāls dabisko enerģiju līmenis, ienākošā enerģija ir jāpastiprina, bet aizejošā jābloķē. Enerģiju pastiprinošie faktori ir tukša telpa, ūdens, bet bloķējošie – masīvas lietas: skapis, kumode. Tas nozīmē, ka smagās lietas ir jābīda uz dienvidrietumu stūri. Ziemeļaustrumos, kur enerģija ienāk, var nolikt caurspīdīgu vāzi ar ziediem, darbojas pat minerālūdens pudele. «Ja ienākošā enerģija ir augsta un aizejošā maza, cilvēks ar mājas enerģiju barojas, dalās un jūtas labi. Ja priekšmetu izvietojums ir nepareizs, mājā veidojas enerģijas deficīts un tā sāk izsūkt spēkus no cilvēka. Rezultātā cilvēks mājās nevis atpūšas un uzkrāj spēkus, bet nogurst un sāk slimot,» skaidro astrodizainere. Ja pēc astroloģiskās kartes cilvēks ir pašpietiekams, enerģiju plūsmas to ietekmēs mazāk, tomēr prakse liecina, ka neapzināti cilvēks izvēlas savai enerģētikai atbilstošu māju. «Es nezinu, kas ir cēlonis, kas sekas – māja izvēlas cilvēku vai cilvēks māju, bet ir tā, ka māja iedod cilvēkam uzdevumu un viņš to noteiktā dzīves posmā pilda.»

Dace turpina: «Zemākajā līmenī ir likumi, kas balstās uz cilvēka individuālo astroloģisko karti un nosaka stila, interjera priekšmetu krāsu un formu izvēli. Latviešu valodā ir brīnišķīgs vārds «vesels» ar divām nozīmēm. «Vesels» nozīmē pie labas veselības (krieviski «здоровый», angliski «healthy»). Vesels ir arī tāds, kuram visas daļas vietā (krieviski «целостный», angliski «wholesome»). Pēc astroloģijas labāka fiziskā un emocionālā veselība piemīt tam cilvēkam, kura horoskopā starp uguns, ūdens, gaisa un zemes stihijām ir līdzsvars. Līdzko kāda stihija ir izteiktā pārsvarā vai iztrūkumā, rodas līdzsvara trūkums un problēmas. Pastāv dažādas metodikas stihiju proporcijas aprēķināšanai, bet visvienkāršāk ir saskaitīt, cik planētu atrodas katrai stihijai piederošajās zīmēs. Optimālais daudzums, kas nodrošina līdzsvaru, ir divas vai trīs planētas katrā stihijā. Ja kādas stihijas ir mazāk, to var kompensēt, novietojot telpā attiecīgus priekšmetus. Piemēram, ja cilvēkam astroloģiskajā kartē trūkst ūdens stihijas, mājā var ieviest akvāriju. Kur to likt? Izrādās, arī telpā ir sektori, kas atbilst katrai stihijai, un veselīga ir tā māja, kurai netrūkst nevienas stihijas. Lai akvārijs iedarbotos, tas jāliek ūdens, nevis uguns vai zemes zonā.»

  Dieva jeb Visuma kanāls

Īpaša uzmanība jāpievērš telpas centram, kas pieder piektajam elementam jeb ēteram. Dace skaidro: «Līdzīgi kā medicīnā cilmes šūnām, ēteram piemīt potenciāls pieņemt jebkura dabas elementa, jebkuras planētas īpašības. Tāpēc mājokļa un telpas centrālā daļa jāatstāj brīva. Tas pateikts jau latvju dainās: «Stādīju ieviņu plāniņa vidū./Izauga ieviņai deviņi zari.» Astoņi zari aug uz astoņām debess pusēm, bet kur devītais? Devītais zars aug uz augšu un simbolizē kanālu ar Visumu. Centrā ir visaugstākais enerģijas līmenis. Zināt, kāds ir visbiežāk sastopamais defekts latviešu mājokļos? Nav šī brīvā centra! Tas ir aizbūvēts, aizkrāmēts un aizmirsts. Sliktākajā gadījumā tur atrodas noliktavas, vannas istabas un tualetes. Centrs darbojas pēc matrjoškas jeb hologrammas principa, tas nozīmē – gan visā īpašumā, gan mājā, gan atsevišķā istabā. Cilvēki aiz nabadzības mēdz pārdalīt telpu ar skapi, bet ej nu sazini, varbūt nabadzīgi esam tāpēc, ka neievērojam kosmiskos principus. Mēs žēlojamies, ka Dievs neuzklausa mūsu lūgšanas. Kā lai viņš mūs dzird, ja sakaru kanāls ir ciet? Ja Dievs uz tevi runās, kā tu viņu sadzirdēsi – caur kanalizācijas cauruli? Ideālā variantā mājokļa centrālajā daļā jāatrodas galdam, kuru klāj svētkos, bet ikdienā uz tā stāv vāze ar puķēm vai augļiem. Redzot puķes, mēs neapzināti nodomājam: mīļais Dievs, kādu skaistumu tu esi radījis! Paldies tev par to! Sakaru kanāls tiek uzturēts aktīvs ar prieku un pateicību. Sapulcējoties pie skaisti klāta svētku galda un uzsaucot jubilāram «Sveiks lai dzīvo!», visi labie novēlējumi nonāk pa tiešo debesu kancelejā. Mīļie cilvēki, atlieciet muguru, paceliet skatu uz augšu un sāciet dzīvot apzināti!»

Katram sava planēta

Dace turpina stāstīt par astoņiem ievas zariem un astroloģiju. Pastāv Saules sistēmas planētu ietekme uz astoņām debespusēm. Katrā sektorā enerģija rezonē ar to pārvaldošās planētas enerģiju.Planētas ietekmē telpas funkciju, priekšmetus un cilvēkus.

Debespuses un planētu pārvaldības sektori

Planētu ietekmes zonas mājoklī

Planēta

 

Atslēgas vārdi

 

Pārvaldītās telpas

Saule

Dzīvības enerģija, veselība, prieks, jaunrade, bērni, reprezentācija

Altāris, viesistaba, logs pa labi no ieejas durvīm

Mēness

Sievišķā enerģija, emocijas, pielāgošanās, šķidrumi, fizioloģija, māte un bērns

Vannas istaba, maza bērna istaba, logs pa kreisi no ieejas

Merkurs

Mācības, komunikācija, tirdzniecība, transports, skolnieki

Priekšnams, veranda, skolas bērna istaba, bibliotēka, ofiss

Venera

Skaistums, komforts, patikšana, neliela nauda, sievišķība

Guļamistaba, salons, virtuve, ēdamistaba

Marss

Spēks, ātrums, agresija, sports, karš, vīrišķība

Virtuve, darbnīca, garāža, sporta zāle

Jupiters

Attīstība un izaugsme, augstākā izglītība, tāli ceļojumi, reliģija, filozofija, jurisprudence

Altāris, garīgās prakses vieta, bibliotēka, seifs

Saturns

Sociālais statuss, karjera, disciplīna, likums un kārtība, pieredze, vecums un nāve

Darba kabinets, arhīvs, noliktava, atkritumi

Ziemeļu mezgls

Vecums, nāve, karmiskais uzdevums

Tumšas telpas

«Katram cilvēkam noteiktā dzīves posmā atbilst kāda astroloģiskā loma un noteikta mājokļa zona, kurā viņš jūtas viskomfortablāk. Piemēram, vecmāmiņai un mazdēliņam ir divas pilnīgi atšķirīgas enerģētikas. Bērni līdz divu gadu vecumam ir cieši saistīti ar māti un atbilst Mēness lomai – jābūt siltumā, paēdušiem, apmīļotiem. Līdz pusaudžu gadiem visi bērni, neatkarīgi no dzimuma, pieder Merkura lomai. Vislabākā vieta istabai ir Merkura zonā – ziemeļos. Ja bērns ir nevaldāms un viņam grūti koncentrēties, rāmjos viņu ieliks rietumu zona pie Saturna. Citiem šī zona izraisīs paātrinātu novecošanu. Savukārt Marsa zonā bērns kļūs vēl agresīvāks. Sākot ar pusaudžu gadiem, vīriešiem un sievietēm ir atšķirīgas astroloģiskās lomas – jaunkundzes kļūst par Venerām, jaunskungi – par Marsiem. Jauni vīrieši nedrīkst gulēt Veneras zonā, jo tas kaitē viņu vīrišķībai. Ja pāris grib atsvaidzināt attiecības, viņiem guļamistaba jāpārvieto uz Marsa zonu. Pieaugušiem, precētiem cilvēkiem lomu sadalījums ir šāds: ģimenes galva, vīrs un tēvs ir Saule, sieva un māte – Mēness. Piemērotākā vieta saimnieku guļamistabai ir smagais dienvidrietumu stūris. Ja kāds cieši guļ, mēs sakām «guļ kā akmens» vai «guļ kā lācis». Dienvidrietumu zonā ir ne vien visciešākais miegs, bet arī vislielākais «svars». Tas, kurš dzīvo šajā stūrī, ir īstais mājas noteicējs, tāpēc birojā šis stūris jāatvēl vadītāja kabinetam. Saturna lomā ir veci cilvēki, atraitņi un sievietes, kas vīrieša vietā uzņemas atbildību par ģimeni. Karjeras sievietēm ir grūti žonglēt starp Mēness lomu mājās un Saturna lomu darbā, jo šīs planētas ir pretējas pēc savas būtības un pārvalda pretējās zīmes – Vēzi un Mežāzi. Jupitera loma ir guru, garīgais skolotājs. Jupitera zona būtu jāatstāj brīva no mēbelēm, atstājot vietu altārim, meditācijai. Ja telpu funkcijas ir sadalītas pareizi, mājas iemītnieki savās dienas gaitās seko Saules ceļam. Ja mājokļa plānojumā iztrūkst kādas no planētu pārvaldītajām zonām, ar laiku radīsies problēmas dzīves sfērās, ko ietekmē šī planēta, un slimības attiecīgajās ķermeņa daļās. Piemēram, ja dzīvoklim iztrūkst Marsa un Veneras zonas, nav brīnums, ka tā iemītnieki nevar izveidot harmoniskas partnerattiecības. Sieviete nekad nejutīsies labi mājā, kurā nav sievišķo planētu – Mēness un Veneras – zonas. Veselības un labklājības pietrūks mājā, kurā nav Saules vai Jupitera zonas. Ko darīt, ja nav ne iespējas, ne vēlēšanās mainīt dzīvesvietu? Neuztraucieties, jo ir zināms Visuma lielās datorspēles princips: izdari pēc labākās sirdsapziņas visu iespējamo sev pieejamajā līmenī, tad pavērsies durvis uz nākamo līmeni,» stāsta Dace Ozola.

Svarīgākais