Politika, sabiedrība un mīlestība 2013.gadā Latvijā un pasaulē

Kāds 2013. gads būs Latvijā un pasaulē, kas mūs gaida politikā, ekonomikā un privātajā dzīvē? Prognozē astrologi.

Valstiskums, likumi, politika

«Latvijas dzimšanas horoskops ir dinamisks, pilns strauju pārmaiņu. Ilgus stabilitātes un miera periodus, dusēšanu uz lauriem zvaigznes mums nesola.

2013. gada vasarā, kad tiks pārskatīts valsts budžets, kopējā finanšu situācija uzlabosies. Iespējams, ka tiks veiktas pozitīvas izmaiņas likumdošanā. Martā uzlabosies valsts prestižs pasaules sabiedrības acīs. Domājams, pie tā piestrādās daži politiķi. Sociālie un medicīnas jautājumi diemžēl tik ātri vēl netiks sakārtoti. Veselības jomā optimistiskākas iezīmējas 2014. gada beigas. Jāteic, ka peripetijas sociālajā jomā jau ir sākušās un turpināsies visu nākamo gadu, izpaužoties kā likumdošanas sakārtošana, medicīnas institūciju pārveidošana un jauna pieeja sociālajiem jautājumiem. Šķēršļus šajā ceļā radīs politiķu un ierēdņu ambīcijas. Astroloģiskajā kartē izceļas periods, kas burtiski piespiedīs sakārtot dažādas valsts institūcijas. Izmaiņas skars arī izglītības sistēmu. Mūsu ceļš ir iegūt labu izglītību un pārdot zināšanas. Valsts horoskopā nozīmīga vieta ir sakariem, transportam, komunikācijām, tāpēc politiķiem vajadzētu strādāt, lai attīstītu šīs nozares. Esam dzimuši pie jūras, tāpēc perspektīva ir ūdens tūrisma un jūras transporta nozare.

Pēc dzimšanas brīža (jeb Saules zīmes) Latvija ir Skorpions – mēs esam tauta, kas tic ideāliem. Ja palūkojamies vēsturē, tautas garu caurauž mistiski notikumi, tāpēc mūsos ir daudz maģijas, ja gribat, var teikt, pat burvestību – tautas dziesmas, rituāli, dievturība, pagānisms. Tagad cilvēki no Latvijas aizbrauc ne tikai tāpēc, ka nav darba un naudas, bet arī tāpēc, ka pietrūkst ideālu un ideju, uz ko tiekties. Mums ir spēcīgs simbols – Brīvības piemineklis, bet tā magnēts nav pietiekami spēcīgs. Astroloģiskajā kartē mēs redzam, ka ir vienkāršs veids, kā atgriezt aizbraucējus. Valstij vajadzīgs vēl viens simbols – spēcīgs prezidents, jo Latvija pēc savas mentalitātes ir prezidentāla republika. Uzskatu, ka mūsu valsts priekšgalā jānostājas spēcīgai personībai, vadonim, kuram tauta uzticētos. Ja tauta varētu vēlēt prezidentu, būtu sajūta, ka mēs reāli iespaidojam un mainām savu nākotni. Tā kā Saule pāriet citās zodiakālajās direkcijās, tas nozīmē, ka pēc pusotra gada mūsu tauta sāks apzināties un skaidrāk saprast procesus. Būtu labi, ja šajā laikā rastos jauni, dinamiski politiķi, kas valsts attīstību virzītu pozitīvā gultnē un būtu signāls tiem, kas vēlas atgriezties.

Patlaban Plūtona pozīcijas prasa mainīt likumdošanu. Mēs esam tauta ar aktīvu, pārmaiņām atvērtu horoskopu, tāpēc arī Satversmei jābūt dinamiskai, mēs nevaram atļauties būt konservatīvi kā angļi, mums jāiet līdzi laikam.

2013. gads mums būs mācību, atklāsmju periods, un līdz nākamajām vēlēšanām tauta būs kļuvusi gudrāka.

Savukārt pasaules valstīm būs jāpārkārto pārvaldes institūcijas, kļūstot kompaktākām un efektīvākām. Likumi kļūs stingrāki, jo, kā rāda pieredze, demokrātija dažkārt noved uz visatļautības takas. Valstu starpā uzlabosies informācijas aprite. Cilvēki aizvien vairāk interesēsies par ezotēriku un mistiku, iedziļināsies sevī. Tuvākajos gados dinamiski attīstīsies jaunās tehnoloģijas, burtiski katru mēnesi ienesot globālajā tirgu kaut ko jaunu. Dažādas reliģijas tuvināsies un meklēs saskarsmes punktus. Diemžēl globālos mērogos es redzu daudz konfliktu un ietekmes sfēru pārdali.»

Eko­no­mi­ka, biz­ness, nau­da

 

Ser­ti­fi­cēts as­tro­logs An­dris Račs:

«Bū­tis­kas iz­mai­ņas gai­dā­mas ASV, ma­zā­kā mē­rā Ķī­nas eko­no­mi­kā, kas ie­tek­mēs eks­por­ta un im­por­ta struk­tū­ru. Ga­da pir­ma­jā pus­ē si­tu­āci­ja būs no­gai­do­ša un sī­kām svār­stī­bām pil­na. Un, rau­go­ties uz Urā­na-Plū­to­na kom­bi­nā­ci­ju, ne­viens as­tro­logs ne­var iz­slēgt ka­ra ie­spē­jas, it īpa­ši pa­va­sa­rī, ta­ču ce­rē­sim uz mie­ru. Sa­vu­kārt Nep­tū­na ak­ti­vi­zē­ša­nās at­brī­vo ce­ļu da­žā­dī­bai deg­vie­lu tir­gū.

Sa­lī­dzi­not ar 2012. ga­du, 2013. būs ma­zi­nā­ju­sies sprie­dze ap eiro. Ga­da ot­ra­jā pus­ē pie­augs eko­no­mis­kais op­ti­misms, tā­pēc ak­tī­vā­ki kļūs in­ves­to­ri. Eiro­pā pie­augs in­flā­ci­jas rik­si, ta­ču op­ti­mis­ma un krei­so ide­ju aiz­stāv­ji pār­kliegs sa­prā­tī­gos un skep­ti­ķus. Tau­ta sa­ņems to, ko pra­sīs, bet sa­mak­sa tiks gai­dī­ta vē­lāk.

Kad ci­tur pa­sau­lē sa­milst pro­blē­mas, Lat­vi­jā klā­jas re­la­tī­vi la­bi. Tā tas tur­pi­nās kopš ne­at­ka­rī­bas at­gū­ša­nas. Eiro­pu no 2013. ga­da jū­li­ja gai­da jauns at­tīs­tī­bas vil­nis, kas ilg­ter­mi­ņā var iz­rā­dī­ties ris­kants. Jā­cer, ka mū­su uz­ņē­mē­ji «ne­spie­dīs gā­zi grī­dā», ne­sa­prā­tī­gi pa­lie­li­not al­gas un at­ļau­jo­ties da­žā­dus iz­de­vu­mus, lai tik­tu līdz­i Rie­tu­mu daudz jau­dī­gā­ka­jiem brau­ca­ma­jiem.

Ko­pu­mā nā­kam­gad biz­ness Lat­vi­jā at­tīs­tī­sies, ša­jā zi­ņā nav pa­ma­ta uz­trau­ku­mam. Par cie­ša­nām krī­zes ga­dos, ar ko sais­tīts Sa­turns, mēs mē­ģi­nā­sim sa­ņemt kom­pen­sā­ci­ju, uz ko no­rā­da Ju­pi­ters. Tas ir viens no gal­ve­na­jiem ris­kiem, jo var mu­di­nāt uz pār­lie­ku op­ti­mis­mu.

Ku­rās jo­mās Lat­vi­jā gai­dā­ma iz­aug­sme? Ga­da sā­ku­mā mēs jo­pro­jām aiz­ņem­sim ma­zās uz­ņē­mēj­dar­bī­bas ni­šas, kas gan nav pie­tie­ka­mi in­te­re­san­tas pa­sau­les lie­la­jiem nau­das tu­rē­ta­jiem. To­mēr spe­ci­fis­ka ma­zā biz­ne­sa at­tīs­tī­ba ir la­bā­kais ceļš Lat­vi­jai, ja vien ne­vē­la­mies, lai šeit at­ras­tos lie­lu trans­na­ci­onā­lu kor­po­rā­ci­ju rūp­nī­cas ar imig­ran­tu dar­ba­spē­ku.

Nā­kam­gad Lat­vi­jai pa­ve­ras la­bas tran­zī­ta ie­spē­jas. Veik­sies ce­ļu bū­vē, dzelz­ce­ļa un au­to ap­rī­ko­ju­ma ra­žo­ša­nā ne­lie­los ap­mē­ros. Ne­rau­go­ties uz ob­jek­tī­vām grū­tī­bām, la­ba per­spek­tī­va ir avi­āci­jai, os­tām, tū­ris­mam, īpa­ši kru­īzu ku­ģiem.»

 Pār­mai­ņas glo­bā­lās fi­nan­šu struk­tū­rās

«Pa­sau­les eko­no­mi­kā 2013. ga­du rak­stu­ros pār­mai­ņas glo­bā­la­jās fi­nan­šu struk­tū­rās, in­ves­tī­ci­ju plūs­mās. Cen­tie­ni kon­tro­lēt no­ti­ku­mus var iz­rā­dī­ties ne­pie­tie­ka­mi. In­te­re­sants laiks ša­jā kon­tek­stā ir jū­lijs. No­ti­ku­mi var at­tīs­tī­ties pa­ši par se­vi. Ie­spē­jams, ša­jā sti­his­ka­jā ūdens (nau­das) plūs­mā da­ži ma­zie ku­ģī­ši (ie­spē­jams, ban­kas) no­grims, lie­kais (var­būt Grie­ķi­ja) tiks aiz­ska­lots uz ci­tu kras­tu. Arī Lat­vi­jas ban­ku sis­tē­mā ie­spē­ja­ma pār­gru­pē­ša­nās. Vien­lai­kus pa­sau­les eko­no­mi­kā pie­augs centr­bē­dzes ten­den­ces, kat­ras valsts pri­ori­tā­te būs sa­vas eko­no­mi­kas at­tīs­tī­ba, tiks veik­ti pa­sā­ku­mi sa­vu eko­no­mis­ko in­ter­ešu un vie­tē­jā tir­gus aiz­stā­vē­ša­nai, sa­irs ne­sta­bi­las eko­no­mis­kās sai­tes, pie­augs in­ves­tī­ci­jas pār­ti­kas rūp­nie­cī­bā. Glo­bā­li ga­da pir­mo pus­i saim­nie­cis­ka­jā dar­bī­bā rak­stu­ros no­sa­cī­ta stag­nā­ci­ja. Ne vi­sai labs pe­ri­ods tirdz­nie­cī­bā. Ga­da sā­ku­mā pie­dā­vā­ju­ma un pie­pra­sī­ju­ma mij­ie­dar­bī­bu rak­stu­ros vē­sums, sa­vu­kārt pa­va­sa­rī šo fak­to­ru sa­spē­lē ie­spē­ja­mi pār­spī­lē­ju­mi. Saim­nie­cis­kā dzī­ve ne uz brī­di ne­ap­stā­jas – ga­da pirm­ās pus­es as­tro­lo­ģis­kais fons ko­pu­mā ir lab­vē­līgs, lai uz­sāk­tu vai pār­struk­tu­rē­tu saim­nie­cis­ko dar­bī­bu, ja tā sais­tī­ta ar ko­mu­ni­kā­ci­jām, mo­der­na­jām teh­no­lo­ģi­jām, iz­glī­tī­bu, pār­va­dā­ju­miem, tran­zī­tu, starp­nie­cī­bu, trans­por­tu un tam­lī­dzī­gi. No feb­ru­āra vi­dus līdz pat 20. jū­li­jam nav pie­mē­rots laiks ļo­ti lie­lu valsts vai biz­ne­sa struk­tū­ru di­bi­nā­ša­nai, jo īpa­ši tā­dās jo­mās kā celt­nie­cī­ba, ne­kus­ta­mo īpa­šu­mu biz­ness. Sa­vu­kārt ga­da ot­ra­jā pus­ē eko­no­mis­kā vi­de har­mo­ni­zē­sies, ak­ti­vi­tā­te pie­augs. Šīs ak­ti­vi­tā­tes rak­stu­ro at­slē­gas vār­di sav­ru­pī­ba, pa­ma­tī­gums, tra­dī­ci­jas. Lab­vē­līgs laiks tā­dām jo­mām kā pār­ti­kas ra­žo­ša­na, lauk­saim­nie­cī­ba, mā­jok­ļu un vi­des lab­ie­kār­to­ša­na, bēr­nu pre­ču ra­žo­ša­na u.tml. Ru­de­nī as­tro­lo­ģis­kais fons iz­teik­ti har­mo­nisks, arī Lat­vi­jā var būt aici­nā­ju­mi «uz­spiest eko­no­mi­kas gā­zes pe­dā­lim». No­vem­brī un de­cem­brī ie­tei­cams ap­stā­ties, iz­ana­li­zēt si­tu­āci­ju, ne­ie­gul­dīt lie­lus nau­das lī­dzek­ļus jaun­os pro­jek­tos.

Lat­vi­jā ga­da pirm­ā pus­e rak­stu­ro­sies ar no­ti­ku­miem, ku­ru kop­sau­cējs ir kā­da Lat­vi­jas valsts lī­de­ra po­li­tisks spie­diens mo­ne­tā­rās po­li­ti­kas jau­tā­ju­mos. Vien­lai­kus tas ir šī lī­de­ra ide­jisks kon­flikts ar tau­tu (Lat­vi­jas kar­tē tau­ta un lats ir cie­ši sais­tī­ti). Mai­nī­sies lī­de­ra tēls vien­kār­šās tau­tas acīs, vai arī se­vi pie­teiks jauns lī­de­ris. Lat­vi­ja gai­da lī­de­ri ar mī­les­tī­bas ha­ris­mu (pret­sta­tā in­te­lek­tu­āla­jai ha­ris­mai, ko no sa­va lī­de­ra Lat­vi­jas tau­ta pra­sī­ja pē­dē­jos 30 ga­dus). Paš­rei­zē­jā val­dī­bas vī­zi­ja par eiro ie­vie­ša­nu 2014. ga­dā ne­re­ali­zē­sies kā plā­nots. Do­mā­ju, 2013. ga­du rak­stu­ros opo­zī­ci­jas kon­struk­tī­va dar­bī­ba, kas līdz­te­kus ār­ējiem fak­to­riem at­liks Lat­vi­jas ie­kļau­ša­nos eiro­zo­nā līdz 2015. ga­dam (tad tā Lat­vi­jas val­stij rak­stu­ro­ja­ma kā po­zi­tī­vas ie­spē­jas so­lo­ša trans­for­mā­ci­ja). Ga­lī­gā lē­mu­ma pie­ņem­ša­nu par ie­stā­ša­nos eiro­zo­nā ie­tei­cams at­likt vis­maz līdz 2013. ga­da va­sa­ras ot­ra­jai pus­ei/ru­de­nim. Ja lē­mu­ma pie­ņem­ša­na no­tiks pirms 2013. ga­da feb­ru­āra, Lat­vi­jas eko­no­mis­kā at­tīs­tī­ba var ie­vir­zī­ties ne­prog­no­zē­ja­mā gul­tnē. No­ti­ku­mi eiro­zo­nā 2013. ga­dā ne­pa­ies bez se­kām Lat­vi­jas eko­no­mi­kai. Tie mums ga­da pir­ma­jā pus­ē «ie­si­tīs» asi, tur­klāt ne­gai­dī­ti.

Vēl viens Lat­vi­jas eko­no­mi­kai sva­rīgs jau­tā­jums – eko­no­mis­ko emig­ran­tu at­grie­ša­nās Lat­vi­jā. Ko­pu­mā 2013. gads ša­jā jau­tā­ju­mā ne­ne­sīs bū­tis­kas iz­mai­ņas. Pa­va­sa­ris ir pie­mē­rots laiks, lai pie­ņem­tu tāl­re­dzī­gus un ra­di­kā­lus lē­mu­mus šīs pro­blē­mas kon­tek­stā.»