Mākslas darbs virtuvē

Kāzu tortes sastāvā ir baltais piena biskvīts, krēms šarlot, vārītais iebiezinātais piens, rieksti un konservēti persiki. Torte sver 5,5 kilogrami, tā pušķota ar divu veidu mastiku un iebiezinātu piena krēmu © No personīgā arhīva

Vita Pokšāne ir pirmsskolas skolotāja ar interesantu hobiju – brīvajā laikā viņa cep tortes. Ar šo hobiju Vita aizraujas jau aptuveni 15 gadus, kuru laikā labprāt apgūst aizvien jaunas receptes un veidus, kā pagatavot un izdekorēt kārtējo torti.

Lai gan pagājis ilgs laiks kopš Vita pirmo reizi palīdzēja mammai cept torti, viņa spilgti atceras procesa detaļas. Pirmā torte, kuru viņas kopā izcepa, bija  torte „Putna piens”. Vita stāsta, ka jau pirmajā reizē, kad centās pagatavot torti, viņai viss izdevās bez sarežģījumiem. Tas esot tādēļ, ka viņa labprāt darbojas virtuvē, gatavojot gardumus sev, ģimenei, radiem un draugiem. Receptes toršu pagatavošanai aizguvusi no mammas, kā arī laika gaitā papildinājusi iemaņas, lasot recepšu grāmatas vai meklējot tās internetā. Vita dažkārt gatavo arī tortes, kuru receptēm autore ir viņa pati.

Mākslinieks var izpausties gleznojos, es – izdekorējot torti

Vita prot pagatavot visdažādākos ēdienus – picas, sacepumus, saldās ruletes, pīrāgus, kā arī šajā laikā aktuālos ēdienus – konservus ziemai. Tomēr tortes Vitai sagādā vislielāko prieku, jo, tās gatavojot, var izpausties radoši. „Māksliniece gluži neesmu, bet, dekorējot torti, varu izveidot mākslasdarbu,” stāsta Vita. Reizēm viņai patīk eksperimentēt. Lielākoties improvizācija virtuvē sniegusi tīkamu rezultātu. Tortes dekorēšana aizņem divas līdz trīs stundas, un tam Vita izmanto dažādus speciālos instrumentus – konditorijas maisiņus ar vairākiem uzgaļiem, formiņas, speciālos rullīšus un paliktnīšus. Mācīties dekorēt viņai nevajadzēja, jo, kā Vita saka: „Ja ir ķēriens, skaisti izdekorēt izdosies jau pirmajā reizē.” Viņa dekorēšanas procesu salīdzina ar izšūšanu: „Kādam var šķist, ka izšūt, izmantojot krustdūrienu, ziedu vai dzīvnieku attēlus, ir tīrais nieks, bet citiem liksies, ka tas ir kaut kas bezgala sarežģīts. Tāpat ir ar tortes izdekorēšanu – man šķiet, ka tā ir interesanta un viegla, bet arī laikietilpīga nodarbe, bet citam liksies, ka viņam kas tāds nebūs pa spēkam.”

„Izrādījās, ka protu ne tikai pagatavot jau zināmo, bet arī pārsteigt ar jauninājumiem”

„Pirms kāda laika apmeklēju konditoru kursus. Pasniedzēja jautāja, ko es protu pagatavot, lielākoties manas atbildes bija šādas: „To es protu, šo arī un to arī.”,” smejas Vita. Dodoties uz kursiem, viņai līdzi bija fotogrāfijas, lai parādītu pasniedzējai, ko līdz šim ir gatavojusi. Rezultātā pasniedzēja bijusi patīkami pārsteigta. Kursi snieguši arī jaunas zināšanas, kuras Vita pielieto, nododoties hobijam. Mācībām beidzoties, bija jākārto eksāmens, kurā Vita nolēma torti no ārpuses izgreznot ar grauzdētām auzu pārslām. „Tas, protams, nebija nekāds jaunums, tomēr nedaudz pārsteidzu pasniedzēju, parādot, ka torti var izgreznot ne tikai ar riekstiem, bet arī ar auzu pārslām. Rezultāts bija garšīgs un acij tīkams,” stāsta Vita. Viņa vislabprātāk cep šokolādes torti ar biezpienu un putukrējumu, jo tā gršo gan pašai, gan ģimenei. Nelabprāt Vita gatavo parasto mājas biskvīta torti.

Parasti, lai pagatavotu torti, nepieciešama viena diena

Tas, cik ilgā laikā var izcept un izdekorēt vienu torti, atkarīgs no tās lieluma un greznuma pakāpes. Parasti Vitai šis process aizņem vienu dienu. Tomēr ir bijušas reizes, kad viss nesanāk tā, kā gribētos; kad zūd pacietība un pārņem dusmas. Šādos mirkļos Vita sevi mierina ar Karlsona vārdiem: „Mieru, tikai mieru.” Ja nomierināties tomēr neizdodas, viņa darbu atliek uz vairākām stundām vai ķeras tam klāt nākamajā dienā. „Dusmās neko nedrīkst darīt, jo, rosoties šādu emociju iespaidā, nekas labs neiznāks,” saka Vita. Toršu cepšana prasa lielu pacietību. Vita atzīst, ka tad, kad viņa ir virtuvē, citiem tur labāk nerādīties, jo viņai patīk, ka procesa laikā neviens netraucē. Dažkārt, kad Vitai neizdodas pagatavot torti dienas laikā, hobijs viņu pavada arī sapņos. „Ja, ejot gulēt, esmu uztraukusies, ka kaut kas var neizdoties, es naktīs vienmēr murgoju, ka kaut ko neesmu izdarījusi kā nākas. Tomēr parasti viss izdodas,” smaidot saka Vita.

Dusmīgie putni – jauns izaicinājums

Vita uzskata, ka tortei jābūt ne tikai garšīgai, bet tai arī jāpiesaista interese. Mazām meitenēm interesantākā varētu šķist lelles Bārbijas torte. Lai to pagatavotu, Bārbiju ietin folijā līdz vietai, kur tā skar ēdamo daļu, un iesēdina tortes kleitā. Zēnu uzmanību varētu piesaistīt torte futbola bumbas veidolā. „Kad draugi savam dēlam nopirka pirmo mobilo telefonu, viņi palūdza, vai es varu izcept torti, kas izskatītos kā mobilais telefons. Izaicinājums bija liels, jo apņēmos uz tortes attēlot arī visas podziņas,” stāsta Vita. Tā kā Vitas dēls spēlē futbolu, viņa dēlam izcepa torti, kas izskatījās kā futbola laukums. Vitai vislabāk patika multiplikācijas filmas „Sūklis Bobs Kvadrātbiksis” pēc galvenā varoņa veidotā torte. Viņa ir gatavojusi arī „Hello Kitty” torti. Tā kā pēdējā laikā aktuāli ir Dusmīgie putni, Vita smejas, ka tas varētu būt nākamais izaicinājums.

Braucot ciemos, viesi vairs nepērk tortes veikalā

Vita stāsta, ka neatceras pēdējo reizi, kad pirkusi torti veikalā. Tās nevarot salīdzināt ar mājās ceptajām tortēm ne garšas, ne izskata ziņā. Arī ciemiņi, dodoties pie Vitas, tās nepērk, jo zina, ka viņus sagaidīs vairāku kilogramu smaga torte ar interesantu noformējumu.

 

Receptes:

Šokolādes torte ar biezpienu un putukrējumu

Sastāvs mīklai:

150g milti

2 tējkarotes cepamā pulvera

3 olas

1 tējkarote vaniļas cukura

2 ēdamkarotes kakao

150 g sviesta

200-250 g cukura

100 ml kafijas

Miltus izsijā kopā ar cepamo pulveri. Pievieno vaniļas cukuru un kakao. Sviestu izkausē, pievieno cukuru, mēreni sakultas olas un iejauc miltu maisījumā. Izmaisa un pievieno kafiju. Cep 180 grādos aptuveni 30-40 minūtes.

Krēms:

Aptuveni 300 g sasmalcinātam biezpienam pievieno cukuru un vaniļu. Mēreni saputo 300-400 ml saldo krējumu ar cukuru (pēc  garšas), pievieno biezpienu un kuļ līdz masa sabiezē. Pievieno uzbriedinātu želatīnu (pēc izvēles). Vita iesaka tortei pievienot svaigas upenes.

Piena torte

Mīklai:

140 g margarīna sakuļ ar 150 g cukura. Pievieno 3 olas, 100 g kartupeļu cietes, 80 g sausā piena, 170 g krējuma, 2 tējkarotes cepamā pulvera un iemaisa 100 g miltu.

Krēms:

0,5 l piena pievieno cukuru (pēc garšas) un uzvāra. Sakuļ 1-2 olas ar 1 ēdamkaroti miltu un mazliet piena. Šo masu ielej verdošā pienā un maisa, kamēr tā sabiezē – parasti 1-2 minūtes. Pievieno 100 g sviesta. Ja vēlas var pievienot kakao. Visām tortēm Vita pievieno dažādus augļus, riekstus un ievārījumus.