Rudenīga tomātu zupa ar zaļumu grauzdiņiem

GARŠAUGI. Tomātu, paprikas, burkānu, sīpolu un pārējo sastāvdaļu garšas nianses var papildināt ar dažādiem garšaugiem – tomātiem lieliski piestāv oregano, baziliks un timiāns, kā arī citi zaļumi, kas atsvaidzina ne tikai zupas garšu, bet arī izskatu © Airida Žolīte

Tomātiem var atrast daudz un dažādus pielietojums, taču viens no klasiskākajiem, vieglāk pagatavojamākajiem un, arī garšīgākajiem ir tomātu zupa. Tai iespējami vairāki izpildījumi – tomātu zupa ar gaļu, asā tomātu zupa, veģetārā un dažādas citas variācijas, kas viegli pielāgojamas dažādām gaumēm un vēlmēm.

Māja piedāvā siltumnīcā nogatavojušos apaļos sārtvaidžus papildināt ar citu rudens velšu garšas niansēm un pārvērst košā, aromātiskā un tumīgā zupā, kas bagātināta ar kraukšķīgiem zaļumu grauzdiņiem kļūst gana barojoša.

 Ja esi asu ēdienu mīļotājs, nebaidies zupai pievienot čili piparu, kas ne tikai izraisīs lūpās vieglu kņudoņu, bet arī aizbiedēs niknos rudens vīrusus.

 Sastāvdaļas:

ZUPAI

1kg tomāti

1 sarkanā paprika

3 vidēja lieli burkāni

2 nelieli sīpoli

3 ķiploka daiviņas

1 neliels čili pipars

olīveļļa cepšanai

1l verdošs ūdens

timiāna zariņš

tējkarote oregano jeb raudene

sāls

ZAĻUMU GRAUZDIŅIEM

franču bagete

100g sviesta

buntīte zaļumu

2 ēd.k. olīveļļas

sāls

Pagatavošana:

1.Zupas gatavošanu sāk ar tomātu blanšēšanu. Tomātus nomazgā, tiem miziņā iegriež krustiņu, saliek lielā bļodā un pārlej ar verdošu ūdeni. 

2.Kamēr tomāti blanšējas, nomazgā papriku, iztīra sēklas un sagriež nelielos gabaliņos, sasmalcina sīpolus un ķiplokus, uz rupjās rīves sarīvē notīrītus burkānus. Smalki sagriež arī čili piparu. 

3.Tad tomātiem nolej ūdeni un atbrīvo tos no mizām. Pēc tam sagriež nelielos gabaliņos. 

4.Kad dārzeņi sagriezti, pannā uzkarsē nedaudz olīveļļas un liek apcepties burkānus. Cep, kamēr tie kļūst viegli zeltaini. 

5.Pēc tam burkāniem pievieno papriku, pāris minūtes pacep. Kad paprika apcepusies, pievieno sagrieztos sīpolus, ķiplokus un čili. Visu kopā vēl dažas minūtes pacep, ik pa brīdim rūpīgi izmaisot. 

6.Kad dārzeņi apcepušies, tiem pievieno sagrieztos tomātus, visu izmaisa, uzliek pannai vāku un pasautē apmēram 5 minūtes.

7.Pēc tam visu pannas saturu lej palielā katlā, pārlej ar ūdeni un vāra apmēram 20 minūtes līdz tomāti sāk mainīt krāsu (ja zupu vēlas šķidrāku, ūdeni var pievienot vairāk).

8.Kamēr zupa vārās, gatavo grauzdiņus. Sāk ar zaļumu sviesta pagatavošanu. Mīkstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno smalki sagrieztus zaļumus (pētersīļus, dilles), sāli un olīveļļu, visu rūpīgi izmaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Tad ziež uz palielos gabalos sagrieztas bagetes un liek uzkarsētā cepeškrāsnī (200 grādos) cepties apmēram 10 minūtes vai līdz maizītes kļūst zeltainas un kraukšķīgas. 

9.Kad zupa vārījusies 20 minūtes, pievieno sāli, oregano un timiāna zariņu, karsē vēl 5 minūtes.

10.Tad pagaršo, vai nav nepieciešams vēl sāls vai citas garšvielas, izņem timiāna zariņu un sablenderē zupu, lai tā iegūst viendabīgu konsistenci.

11.Gatavu zupu lej šķīvjos un dekorē ar baziliku. Pasniedz ar siltiem grauzdiņiem.