Rudens veltes ēdāja galdā

KŪPINĀTAS SIĻĶES. Viena no kūpinātu zivju tirgotājām norāda, ka īpašu popularitāti pēdējā laikā guvušas kūpinātas siļķes, kas esot kā laba alternatīva ierastajai mencai, ko pierasts gatavot ar sīpoliem un krējumu © Airida Žolīte

Dzestrais rudens sev līdzi atnes ne tikai vēsu laiku un skolas gaitu atsākšanos, bet arī krāsainas un vitamīniem bagātas dārza veltes, kuras plašā izvēlē un cenu amplitūdā var iegādāties dažādos Latvijas tirgos. Māja salīdzina preču klāstu un cenas Liepājas Pētertirgū un Rīgas Centrāltirgū, kā arī izvaicā tirgotājus par šā rudens ražu.

Liepājas Pētertirgū, ko pieņemts dēvēt arī par skārni, vasaras izskaņā čum un mudž no tirgotājiem. Paviljonā plašā klāstā iespējams iegādāties dažādu ražotāju produktus, sākot no maizes izstrādājumiem, beidzot ar svaigu gaļu un dažādiem kūpinājumiem. Pētertirgus paviljonā pircēju īpaši iecienīts ir piena produktu stends, kur iespējams nopirkt sveramus piena izstrādājumus no „Elpas” un „Straupes” piena kombinātiem, kā arī dažādām zemnieku saimniecībām. Ar lielu daudzveidību pārsteidz paviljona zivju pagrabiņš, kur zivis nopērkamas par draudzīgām cenām dažādos izpildījumos. „Pašlaik zivju klāsts ir liels, nav vienīgi reņģes un ķilavas, tās būs nopērkamas vēlāk rudenī,” stāsta kāda no pārdevējām. Veselas mencas maksā 2,50Ls kilogramā, vimbas un asari 1,20Ls kilogramā, lasis 3,50 Ls kilogramā, bet butes un raudas 0,40 un 0,50 Ls kilogramā. Bez svaigām zivīm plašā sortimentā ir arī dažādi kūpinājumi – sviesta zivs un tunča fileja, kūpinātas siļķes un citi.

Lai arī tirgus iekštelpās tirgo svaigus augļus un dārzeņus, plašākā klāstā un no vietējiem audzētājiem tie pieejami āra stendos. Ar rūpīgi atlasītu produkciju un dažādām sulām, Liepājas Pētertirgū ik gadu pārsteidz ilggadēji tirgotāji Jānis un Lilita Ošenieki. „Pašlaik pircēju pieprasīti ir mazsālīti gurķi, arī smiltsērkšķu sula, kas ir vitamīniem bagāta. Ziemā tirgojam arī burciņās konservētas skābenes un mārrutkus,” viņi teic. „Zeltiņu” medus stendā stāsta, ka šogad bitēm neesot bijuši paši ideālākie apstākļi, tāpēc arī medus raža ir maza. Liepājā medus maksā 5 Ls kilogramā, bet Rīgas Centrāltirgū vidēji 4 Ls par kilogramu. Vismazāk šovasar esot sanācis ievākt liepu medu, jo to ziedēšanas laiks bijis īss un slapjš.

Rīgas Centrāltirgus mārketinga un komunikācijas vadītājs Ivars Jakovels stāsta, ka „sākoties rudens sezonai un tuvojoties vēsākam laikam, tirgotāji pamazām sākuši pārcelties no atklātās teritorijas uz iekštelpām”, taču rudens velšu klāstu tas nemazina, gluži otrādi. „Līdz ar rudens sākumu tirgū daudz un lielā klāstā tiek piedāvātas dažādas meža veltes – sēnes un ogas,” norāda I.Jakovels.