Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Projekts "Viedo tehnoloģiju ieviešana Rīgas pilsētas apgaismojuma sistēmā"

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" informē, ka ir īstenots projekts "Viedo tehnoloģiju ieviešana Rīgas pilsētas apgaismojuma sistēmā".

Projekta vispārīgais mērķis ir energoefektivitāti veicinošu viedo pilsētvides tehnoloģiju ieviešana un demonstrēšana Rīgas pilsētas publiskajā apgaismojuma infrastruktūrā, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Projekta specifiskie mērķi ir:

  1. 2716 nātrija gaismekļu nomaiņa uz LED gaismekļiem, kas aprīkoti ar sensoriem un, izmantojot viedo apgaismojuma vadības sistēmu, nodrošina apgaismojuma līmeņa regulēšanu atbilstoši transporta un gājēju plūsmai.
  2. Elektroenerģijas ietaupījums 1 540 934,45 kWh/gadā.
  3. Oglekļa dioksīda emisiju samazinājums 167 961 kg CO2/gadā.
  4. Oglekļa dioksīda emisijas samazinājuma efektivitātes rādītājs 0,1189 kg CO2 gadā/eiro.

Projektā ietvaros veiktas šādas aktivitātes:

  1. Esošo nātrija ielu gaismekļu demontāža - 2716 gab.
  2. Jauno viedo pilsētvides tehnoloģiju iegāde un piegāde:
  • gaismas izstarojošas diodes (LED) ar gaismas spēju no 27 W līdz 240 W - 2716 gab.;
  • segmenta kontrolieri - 15 gab.;
  • gaismekļu kontrolieri ar kustību sensoriem (836 gab.) un bez kustību sensoriem (828 gab.);
  • gaismekļu kontrolieri ar uzskaites sensoriem automobiļu plūsmai un kustībai (520 gab.) un bez uzskaites sensoriem automobiļu plūsmai un kustībai sensoriem (532 gab.);
  • auto plūsmas kontroles sistēma (3 sakaru iekārtas un 3 videodetektori);
  • viedā apgaismojuma vadības sistēma, licence, tostarp mākoņserviss, lai nodrošinātu viedo pilsētvides tehnoloģiju darbību.
  1. Viedo pilsētvides tehnoloģiju montāža - 2716 LED gaismekļi, 2716 gaismekļu kontrolieri, 15 segmenta kontrolieri, 3 auto plūsmas kontroles sistēmas un viedās apgaismojuma vadības sistēma.
  2. Projekta publicitātes un demonstrēšanas pasākumi.

Viedo pilsētvides tehnoloģiju ieviešana ļaus regulēt apgaismojuma līmeni atbilstoši gājēju un transporta plūsmai, ietaupot elektroenerģiju un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas vidē. Projektā veikta esošo novecojušo nātrija augtspiediena gaismekļu nomaiņu pret LED gaismekļiem, kas aprīkoti ar viedajiem sensoriem, kas uztver kustību un mēra vai uzskaita automobiļu plūsmu, nodod informāciju viedajai apgaismojuma vadības sistēmai, kas savukārt pēc iepriekš iestatītiem algoritmiem nosaka apgaismojuma klasi un regulē apgaismojuma līmeni atbilstoši gājēju un transporta plūsmai.

Projekta ietvaros uzstādīta inovatīva pilsētvides tehnoloģiju ielu apgaismojumam, kas, izmantojot transporta plūsmas intensitātes analīzi un individuālos kustību sensorus vai uzskaites sensorus, pielāgo apgaismojuma līmeni aktuālajai situācijai - transporta un gājēju plūsmai.

LED gaismekļiem, kas aprīkoti ar sensoriem piemērotiem barošanas blokiem, un to korpusā ir iestrādāti savienotāji, tiek pievienoti dažādas funkcionalitātes sensori. Sensori identificē kustību vai arī uzskaita automobiļu daudzumu uz ceļa un nosūta datus centrālai vadības sistēmai, kas pēc iepriekš uzstādītiem algoritmiem nosaka atbilstību ieu apgaismojuma klasei un atbilstoši regulē apgaismojuma līmeni. Šāda sistēmas uzbūve ievērojami atšķiras no iepriekš tirgū sastopamajām, kurās apgaismojuma līmeņa regulācija tiek iepriekš uzstādīta kalendārā un nereaģē uz vides izmaiņām.

LED tehnoloģiju gaismekļi ir aprīkoti ar divu veidu sensoriem, kas sniedz iespēju nodrošināt apgaismojuma līmeņa regulēšanu gan katram individuālam gaismeklim, gan arī mazākiem segmentiem, veicot informācijas apmaiņu tieši starp gaismekļiem.

Projekta ietvaros uzstādīti trīs automobiļu plūsmas mērītāji uz maģistrālajām ielām, kas analizēs transporta plūsmas intensitāti.

Rezultātā viedās apgaismojuma pilsētvides tehnoloģijas veicinās drošību pilsētas ielās, samazinās elektroenerģijas patēriņu un siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Projekta īstenošana paredzēta šādā ielās un ielu posmos Rīgā:
Akadēmiķa Mstislava Keldiša iela, Andreja Saharova iela, Augusta Deglava iela, Austuves iela, Bauskas iela, Brīvības iela, Bukaišu iela, Dārzciema iela, Deglava iela, Dienvidu tilts pār Daugavu, Dzelzavas iela, Gunāra Astras iela, Ilūkstes iela, Jāņa Čakstes gatve, Juglas iela, Jukuma Vācieša iela, Katlakalna iela, Kazdangas iela, Gulbju iela, Krasta iela, Krustpils iela, Lielvārdes iela, Lubānas iela, Malienas iela, Maskavas iela, Ogres iela, Piedrujas iela, Pūces iela, Rēzeknes iela, Skudru iela, Slāvu iela, Slāvu ielas aplis, Stigu iela, Sveķu iela, Šmerļa iela, Ulbrokas iela, Ūpju iela, Vecā Biķernieku iela, Ziepniekkalna iela.

Projektu "Viedo tehnoloģiju ieviešana Rīgas pilsētas apgaismojuma sistēmā" finansiāli atbalsta Emisijas kvotu izsolīšanas instruments.