Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Jauns albums (CD) "igo / hermanis / dziesmas" Aivara Hermaņa 65. gadu jubilejā

7.martā, Aivara Hermaņa 65 gadu jubilejas dienā, nāks klajā jauns albums (CD) "igo / hermanis / dziesmas". Izdevējs ir Upe tuviem un tāliem.

Mūziku nevar spēlēt kā šaha partiju, pat ja zini pareizos gājienus. Vienlaikus nošu secība un temporitmika jāpakļauj kādiem noteikumiem, kuru interpretācija veido ikviena mūziķa individuālo stilu. Ģitārista un komponista Aivara Hermaņa melodijās notis nestāv kā ierindnieki, nelec kā zirdziņi un nevienam nepiesaka matu. Reizēm viņa mūzika ir smeldzīga un liriska, reizēm spraiga, tehniski sarežģīta, un tad liekas, ka zem viņa pirkstiem šķīst dzirksteles. Vai tas ir Liepājas vējš, kas stīgo Aivara ģitāru? Komponējot viņš noteikti nedomā par mažoru un minoru, dieziem un bemoliem, jā - par ko gan viņš domā? Varbūt atgriežas kādos nozīmīgos savas dzīves mirkļos, tajās laimes vai satraukuma izjūtās, kādas piedzīvojis garajā muzikālajā mūžā. Iespējams, atceras 1974. gadu, kad festivālā Liepājas dzintars tika atzīts par labāko instrumentālistu. Tad viņš spēlēja ģitāru Liepājas Kultūras un atpūtas parka ansamblī Parks, bet vakaros devās uz darbu restorānā. Tur iepazīts visplašākais repertuārs, kaut sirds pašam vilka pie smagāka roka, saistīja arī blūzs, džezs un citi stili. Daudz iespaidu dāvāja pasaules dižo ģitāristu spēles tehnika, kuras elementus Aivars integrēja arī savā unikālajā manierē.

Daudzkārt Hermanis atzīts par Latvijas labāko ģitāristu, šāds tituls, protams, uzliek pienākumus, kamēr labāko komponistu lauri, par laimi, netiek dalīti.

Sacerēt mūziku Aivars sāka jau septiņdesmitajos gados, bet grupa Parks nebija viņa pirmais ansamblis. Vēl skolas laikā viņš tika uzņemts Valda Skujiņa komandā Senči, spēlēts kopā ar Juri Pavītolu. 1975. gadā Hermanis, liepājnieka Ērika Ceļdoma aicināts, pārcēlās uz Ādažu ansambli Suvenīrs, kam sekoja karjera Rīgā, jau profesionāļa statusā. Dažos gados nomainītas vairākas Filharmonijas grupas - Tip Top, Modo, tad Opus liepājnieka Zigmara Liepiņa vadībā. Sekoja darbs Latvijas radio estrādes orķestrī un Raimonda Paula aicinājums - izveidot supergrupu! Remix laikā paveiktais turpina nest augļus līdz šai dienai - toreiz dinamikas un nepārtraukta darba piesātinātās dienas vienu aiz otras klausītājam dāvināja lieliskas dziesmas, instrumentālo mūziku, Aivara ģitārspēles meistarība sasniedza nebijušus augstumus.

Labākajai grupai bija vajadzīgs labākais dziedātājs - protams, atkal liepājnieks: Igo! Ar viņu Aivars varēja īstenot savulaik kopā ar Kasparu Dimiteru nojausto dziesminieka aicinājumu, sacerēt dziesmas - stāstus, dziesmas - pārdomas, un Igo radās izdevība attīstīt savu dzejnieka talantu. Tapa izsmalcinātais, savam laikam pārsteidzošais cikls Nevaru sadzirdēt, klusums starp mums (1990), kura melodijas atdzīvojās Igo un Ievas Akurateres duetā. Ievai veltīti arī Aivara dziesmu albumi Plīvošana ar pilsētu (1997) un Vēlēšanās (2018).

Pēdējās desmitgadēs Aivara Hermaņa skaņu ieraksti top kopā ar ilggadējiem radošajiem partneriem - Raimondu Macatu un Vjačeslavu Mitrohinu, arī šis albums nav izņēmums. Mūziķis prot ap sevi pulcēt domubiedrus, cilvēkus, ar kuriem saprotas bez liekiem vārdiem - radošus un jūtīgus ļaudis, un arī Igo ir viens no viņiem. Ar cieņu un pietāti Aivars runā par šo neparasto dziedātāju, dzejnieku un mākslinieku, bez kura dzejas un balss vibrācijām nav iedomājamas Hermaņa šī gadsimta dziesmas. Dažas no tām izdotas Igo albumos Trīs dienas, Spēle, Esmu mājās, skanējušas kopīgos koncertos. Beidzot šie kopdarbi apkopoti vienā albumā, kur dziesmu vidū arī nessnakts ar Aspazijas vārdiem, ko pirmā dziedāja Ieva Akuratere, un Manā istabā no cikla Nevaru sadzirdēt, klusums starp mums.

Pie klausītājiem dodas arī Aivara un Igo jaunākā dziesma Tu iesāki. Savu vienreizības auru pa šiem gadiem nav zaudējusi gaismēnu spēle No rīta, kā arī Komunālais blūzs (Māra Zālīte) no Remix repertuāra, kas, iespējams, ir lielākais hits Aivara vairāk nekā 100 kompozīciju vidū.

Aivars Hermanis aicina uz savu 65 gadu jubilejas koncertu, kas notiks 7. martā VEF Kultūras pilī. Koncertu organizē aģentūra “Forte Production”.