5 soļi, kas palīdzēs aizņemties naudu atbildīgi

© Publicitātes foto

Finanses ir joma, kas prasa plānošanu, atbildīgu rīcību un tālredzīgu skatu uz situāciju, jo katram lēmumam, kas attiecas uz naudas jautājumiem, var būt sekas, kas par sevi liek manīt daudzu gadu un pat visa mūža garumā. Tāpēc finanšu jomā noteikti der teiciens par to, ka septiņas reizes jānomēra, lai vienu reizi nogrieztu. It īpaši, ja tas attiecas uz lēmumiem par kredītsaistībām.

Aizņemieties atbildīgi! - šo aicinājumu it kā dzirdam un redzam pie katras kredītu reklāmas, bet vai patiešām protam to izdarīt un zinām, kā aizņemties atbildīgi? Minēsim vismaz 5 būtiskus soļus, kas palīdzēs palielināt iespēju, ka noslēgtais kredītlīgums ir saprātīgs, izdevīgs un atbilstošs kredītņēmēja iespējām atmaksāt to.

1. Apdomājiet, cik pamatota ir vajadzība pēc kredīta

Pirmais solis uz drošu naudas aizņemšanos ir bez emocijām un ar skaidru prātu izvērtēt, vai vispār kredīts ir nepieciešams, jo visdrošākais un izdevīgākais kredīts ir tas, ko nepaņemat!

Pārdomājiet, cik pamatota ir vajadzība pēc iecerētajiem naudas līdzekļiem, kādam mērķim tos izmantosiet, vai tas ir tā vērts. Ja tas ir saistīts ar pamatvajadzībām, dzīves apstākļu un mājokļa uzlabošanu, iegādi, tad, protams, tas jau izklausās saprātīgi. Tomēr ir daudz nepareizu iemeslu, kāpēc kredītņēmēji mēdz parakstīt līgumus. Nav ieteicams ņemt aizdevumu, lai:

  • apmaksātu citus kredītus, segtu to ikmēneša maksājumus;
  • dotos iepirkties un izklaidētos;
  • iegādātos luksusa preces un pakalpojumus.

2. Izpētiet un salīdziniet dažādus kredītu piedāvājumus

Ja lēmums par kredīta nepieciešamību ir pamatots un rūpīgi apdomāts, tad nākamais solis ir gudri un atbildīgi izvēlēties aizdevēju. Lai to izdarītu, jāvelta laiks dažādu piedāvājumu izpētei. Nevajadzētu mesties sadarbībā ar pirmo kredītdevēju, kura reklāmu esat redzējuši.

Vislabāk ievākt informāciju, iepazīties ar kredītu nosacījumiem dažādās iestādēs, salīdzināt piedāvājumus savā starpā. Te noderīgas var būt kredītu salīdzināšanas platformas, kas atvieglos procesu un ļaus ietaupīt laiku, jo šajās vietnēs jau apkopota informācija par aizdevējiem, to nosacījumiem, kā arī var pārskatāmi salīdzināt dažādus kredītus, atrodot savām vajadzībām piemērotāko: https://comparo.lv/latvijas-hipoteka/.

3. Noskaidrojiet atsauksmes par potenciālo aizdevēju

Atsauksmes ir labs veids, kā vēl izvērtēt aizdevēju. Protams, ka aizdevējs pats reklāmās sevi slavē, mājaslapā norāda piedāvājuma izdevīgos aspektus. Bet atsauksmes un sūdzības ir veids, kā paplašināt informācijas apjomu, kas palīdzēs pieņemt racionālu lēmumu. Protams, par katru arī godprātīgu uzņēmumu var būt pa kādai sūdzībai vai ne tik labai atsauksmei, tomēr, ja negatīvās informācijas ir izteikti daudz, tad vajadzētu divreiz padomāt, vai slēgt līgumu ar šo aizdevēju.

4. Noskaidrojiet, cik liela naudas summa beigās būs jāatmaksā

Lai labāk saprastu, cik daudz izmaksās kredīts, nepieciešams uzzināt, kādu naudas summu beigās kopā atmaksāsiet. Tas ietvers gan pamatsummu, gan procentu likmi, gan citus saistītos izdevumus. Koncentrējoties tikai uz atsevišķiem skaitļiem, varat arī nepamanīt, ka kopumā aizdevums nemaz nav tik izdevīgs, kā sākumā šķita pēc reklāmā dzirdētā. Nebaidieties konsultēties un jautāt potenciālajiem aizdevējiem par konkrētām summām, tas jums neuzliek nekādus pienākumus, kamēr līgums nav parakstīts.

5. Izvērtējiet savu maksātspēju ilgtermiņā

Protams, ka klienta maksātspēju izvērtēs arī potenciālais aizdevējs, bet vispirms to vajadzētu izdarīt arī pašiem. Nebaidieties uz papīra uzrakstīt reālus skaitļus - savus līdzšinējos ienākumus, izdevumu pozīcijas. Aprēķiniet, cik jums patiesībā ir brīvu naudas līdzekļu. Un šajā procesā esiet maksimāli godīgi, jo aizdevējs būs vēl skarbāks, maksātspējas izvērtēšanā. Veicot šo procesu, būs iespējams saprast, vai patiešām varat uzņemties kredītsaistības.

Maksātspēja un ienākumu stabilitāte jāvērtē ne tikai šodienas, bet arī nākotnes aspektā, jo, piemēram, hipotekārais kredīts ir jāatmaksā piecus, desmit vai pat vairāk gadus. Tas vēlāk var aiztaupīt daudzus nepatīkamus brīžus. Nav nekas apkaunojošs apzināties, ka šobrīd vēl neesat finansiāli gatavi ņemt kredītu, jo tas palīdzēs ieraudzīt, cik daudz jāuzlabo sava maksātspēja, lai to varētu darīt.

Svarīgākais