Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Citi raksti

Efektīvi izmantojot uzņēmuma resursus, gadā var ietaupīt pat pusmiljonu eiro

“Eco Baltia grupas” PET pudeļu pārstrādes rūpnīca AS “PET Baltija” © Publicitātes foto

Gan mazāku, gan lielāku uzņēmumu vadītāji saskaras ar laika trūkumu - šī problēma liek pieņemt darbā vairāk darbiniekus, kas rada papildus izmaksas. Problēma it kā tiek atrisināta, taču tiek patērēti papildus resursi. Baltijā lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmuma “Eco Baltia grupa” pieredze liecina, ka, mērķtiecīgi optimizējot procesus un atsakoties no liekām darbībām, gadā var ietaupīt pat vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Reizēm uzņēmumu vadītāji saskaras ar resursu trūkumu, kas liek izšķirties starp jauna darbinieka pieņemšanu. Tas gan prasa papildus finanses, vai atteikšanos no pakalpojuma vai produkta piedāvāšanas, kas ietaupītu laiku, bet upurētu iespējamo peļņu. Abos gadījumos uzņēmējam jāizvēlas starp “mazāko ļaunumu” uzņēmuma rentabilitātei. Tomēr, kā stāsta LEAN praktiķis, LEAN.LV vadītājs Vidas Petraitis, šo problēmu iespējams risināt arī citādi - optimizējot esošos resursus. “Ir vairāki veidi, kā konstatēt, kurus procesus uzņēmuma darbībā iespējams paveikt efektīvāk, un LEAN menedžmenta sistēma palīdz ne tikai konstatēt, kur resursi tiek pārtērēti, bet arī ieviest problēmu risinājumus uzņēmumā ar vienu galveno mērķi - izmantot pēc iespējas mazāk resursus un radīt lielāku vērtību saviem klientiem, tā kāpinot savu konkurētspēju. Līdz ko ir apzināts potenciāls sakārtot procesus organizācijas iekšienē, rodas ietaupījums, par kuru sākotnēji uzņēmumi pat nenojauš.”

Kā piemēru V. Petraitis min uzņēmumu “Eco Baltia grupas”, kas ir viens no uzņēmumiem, kas izmantojis LEAN metodes ražīguma celšanai. “Iekšējās darba organizācijas un vides sakārtošana ir viena no mūsu prioritātēm. Tāpēc, balstoties uz detalizētu invertējumu, mērķtiecīgi strādājām, lai veiktu uzlabojumus. Šajā procesā esam aktīvi iesaistījuši darbiniekus visos organizācijas līmeņos, vispirms tos apmācot, lai izmaiņas būtu efektīvas, un darbinieku ikdiena tiešām kļūtu ērtāka. Pozitīvā ietekme atspoguļojas arī biznesa rezultātos. Kopējais ieguvums, pateicoties darbinieku ierosinātajiem un veiktajiem uzlabojumiem, šobrīd ir sasniedzis vairāk nekā 50 000 eiro mēnesī, kas gadā veido pusmiljonu eiro. To panākam ar dažādu darba procesu uzlabojumiem, vai nu samazinot zudumus, vai ietaupot laiku un cilvēku resursus. LEAN kultūra pieprasa domāt preventīvi, kā lietas un procesus padarīt efektīvākus, vieglākus, uzskatāmākus, ar lielāku pievienoto vērtību darbiniekiem, klientiem un uzņēmumam kopumā. Tas, mūsuprāt, ir galvenais ieguvums,” par pieredzi stāsta “Eco Baltia grupas” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

“Eco Baltia grupas” uzņēmumos saskaņā ar LEAN metodēm tikuši veikti vairāki uzlabojumi, piemēram, bez papildu apjomīgiem ieguldījumiem veiktas izmaiņas PET pudeļu pārstrādes procesā un ražošanas iekārtās, kas ļauj palielināt ražošanas apjomus un maksimāli efektīvāk izmantot visas ražošanas jaudas. Šie uzlabojumi ļauj uzņēmumam gan efektivizēt ražošanu un ietaupīt resursus, gan arī nes papildu ieņēmumus.

Kā liecina LEAN.LV pieredze, jomas, kurās visbiežāk viņu klientiem bijuši nepieciešami uzlabojumi, lai celtu uzņēmumu rentabilitāti, ir iekšējā komunikācija, kas īpaši atsaucas uz dažādu problēmu risināšanas ātrumu, darbinieku ikdienas darba organizāciju, kā arī darbinieku iesaistīšanu dažādu lēmumu pieņemšanā un iniciēšanā.