Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Sākas tramvaju sliežu ceļu pārbūve Daugavpils pilsētas centrā

© Publicitātes foto

AS «Daugavpils satiksme» īstenotā projekta «Videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstība Daugavpils pilsētā» ietvaros 2018. gada augustā tika noslēgts līgums par sliežu ceļu pārbūvi Daugavpils pilsētas centrā no Vienības ielas līdz Stacijas ielai, kā arī pagrieziena izbūvi 18. novembra un Ventspils ielas krustojumā (2,06 km). 2019. gada jūnija vidū tika sākti pārbūves darbi posmā no Imantas ielas līdz Ģimnāzijas ielai, ko ir plānots pabeigt apmēram 4 mēnešu laikā, pēc tam darbi turpināsies virzienā uz Stacijas ielu. Savukārt 2020. gadā tiek plānots izbūvēt jaunu pagriezienu 18. novembra un Ventspils ielas krustojumā, kas ļaus 2. maršruta tramvajiem kursēt arī uz pilsētas centru, tādējādi paverot iespējas maršrutu tīkla paplašināšanai.

Sliežu ceļi Daugavpils pilsētas centrā nav mainīti jau vismaz 15 gadus, tie ir atvērtā tipa sliežu ceļi ar izteiktām salaiduma vietām, tādējādi tramvaju kustības laikā ir vērojams gan palielināts vibrāciju līmenis, gan arī augstāks trokšņa līmenis, kas atstāj nelabvēlīgu ietekmi gan uz iedzīvotājiem, gan arī sliežu ceļu tuvumā esošajām ēkām. Pārbūves laikā sliežu ceļi tiks ievietoti zemē, kā arī tiks nodrošināta sliežu bezšuvju savienošana, tādējādi samazinot kopējo vibrāciju un trokšņa līmeni tramvaju kustības laikā.

Līgumā paredzētie darbi iekļauj arī esošā kontakttīkla pielāgošanu pantogrāfa tipa strāvas uztvērēja izmantošanai, tādējādi pēc darbu pabeigšanas būs iespējams 1. tramvaja maršrutā pilnvērtīgi izmantot jaunos tramvajus, kas darbosies ar pantogrāfu, nevis ar stieņa strāvas uztvērēju. Kā norāda uzņēmuma valdes loceklis Romans Savickis: «Jaunais kontakttīkls ļaus mums ietaupīt elektroenerģiju, izmantojot jaunos tramvajus ar jaunām elektroiekārtām un strāvas uztvērējiem.»

Būvdarbi tiek finansēti projekta Nr. 4.5.1.1/16/I/003 «Videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstība Daugavpils pilsētā» ietvaros, kas tiek īstenots darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» 4.5.1. specifiskā atbalsta mērķa «Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru» 4.5.1.1. pasākuma «Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (sliežu transporta)» ietvaros.