Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Citi raksti

"Hanzas Maiznīcas" un restorāna "Muusu" rudzu maizes receptes Latvijas simtgadei

Lai stiprinātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā, AS "Hanzas Maiznīcas" kopā ar restorānu "Muusu" iesaka rudzu maizes brokastu receptes Latvijas simtgadei. Receptes ir veidotas mūsdienu un latviskajās tradīcijās. AS "Hanzas Maiznīcas" vasaras beigās uzsāka iniciatīvu “100 rudzu maizes šķēles Latvijas simtgadei” (www.100rudzumaizes.lv). Ikviens var iesaistīties iniciatīvā, apņemoties Latvijas simtgadei par godu apēst 100 šķēles rudzu maizes, tādā veidā veicinot rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Uģis Mihņevičs, AS "Hanzas Maiznīcas" vadītājs un valdes loceklis: "Lai saglabātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas arī turpmākos simts un vairāk gadus, mēs aicinām ikvienu apņemties apēst vismaz vienu rudzu maizes šķēli dienā. Šī iniciatīva ir svarīga, jo rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā izzūd, bet rudzu maize ir mūsu kultūrvēsturiskais mantojums, unikāls mūsu Baltijas reģionam, kas nav citviet pasaulē. Ja neēdīsim rudzu maizi paši, to neēdīs arī citi."

"Hanzas Maiznīcas" projektu īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto diskusiju par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu ar devīzi "Latvija - rudzu lielvalsts".

RECEPTES - visas četras receptes izstrādājis restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons un tās ir viņa īpašās rudzu maizes receptes.

----

1. Vistas aknu pastēte ar karamelizētiem sīpoliem, jāņogām uz grauzdētas sēklu maizes

Recepte 4 maizes škēlēm

  • 120 g vistu aknu pastētes
  • 1 saldais sīpols
  • 1 ēd.k. cukurs
  • 1 tēj.k baltvīna etīķis
  • 2 ēd.k jāņogas
  • 4 šķēles "Kuršu" sēklu maizes
  • 2 ēd.k sviesta
  • 4 gab. sinepju kreses
  • Sāls un melnie pipari dzirnaviņās

Pagatavošana

Sagatavosim karamelizētos sīpolus ar jāņogām. Notīram saldo sīpolu, sagriežam uz pusēm, tad plānās šķēlītēs. Katliņā izkausējam 1 ēd.k sviesta, tajā apsautējam sīpolus. Kad sīpoli zeltaini, pieliekam klāt cukuru un etiķa karoti. Turpinām sautēm līdz liekais mitrums zudis, pievienojam saldētas jāņogas. Karsējam vēl pāris minūtes līdz ogas saplok.

Uz sakarsētas pannas liekam karoti sviesta un apcepam maizi no abām pusēm.

Uz ceptās maizes liekam aknu pastēti, pāri liekam karamelizētos sīpolus ar jāņogām kā arī svaigās sinepju kreses.

Neaizmirstam nedaudz uzbērt svaigi maltus piparus.

---

2. Kazas siers ar medotām bietēm un grauzdētas sēklu maizes

Recepte 4 maizes škēlēm

  • 120 g mīkstā kazas siera
  • 1 vārīta dzeltenā biete
  • 1 ēd.k. medus
  • 4 tēj.k pētersīļu sēklu mērces
  • 1 ēd.k sviesta
  • 4 gab "Kuršu" tumšā formas maize ar sēklām
  • 8 zariņi frisē salātu lapiņas

Pagatavošana

Uzkarsējam pannu uz sviestā apcepam 4 rudzu maizes šķēles no abām pusēm.

Ceptās maizes liekam uz šķīvja un katrai virsū karoti mīksta kazassiera.

Tad izslaukam pannu un tajā liekam karoti medus un sagrieztās bietes.

Cepam uz zemas uguns līdz bietes karamelizējas, noņemam un uzliekam uz kazas siera.

Pannā ieliekam ķirbju sēklas un sasmalcinātus lazdu riekstus, salātu lapiņas.

Pievienojam maizēm.

---

3. Siļķes fileja ar garšaugu biezpienu un marinētiem saldiem sīpoliem

Recepte 4 maizes šķēlēm

  • 2 filejas Matjes siļķes eļļā
  • 120 g biezpiena, 9%
  • 2 ēd.k. skāba krējuma
  • 2 diļļu zariņi
  • 6 marinētas saldo sīpolu šķēles
  • 4 šķēles "Kuršu" sēklu maizes
  • 4 maurlociņu stiebri
  • Sāls un melnie pipari, svaigi malti

Pagatavošana

Bļodiņā saujaucam biezpienu ar skābo krējumu, sasmalcinātām dillēm un maurlociņiem.

Iegūto biezpiena masu liek uz svaigās rudzu maizes. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

Siļķi sagriež plānās šķēlēs un liekam blakus biezpiena masai.

Virsū liekam pāris šķēlēs marinētu saldo sīpolu un nedaudz svaigi grieztus zaļumus.

---

4. Šefpavāra brokastis: cepta laša fileja ar lauku olu, diļļu brokuļu biezeni un sēklu maizi

Recepte 2 maizes šķēlēm

  • 200 g laša filejas
  • 6 šķēles marinēta saldā sīpola
  • 2 ēd.k. diļļu brokuļu biezeņa
  • 1 ēd.k. diļļu majonēzes
  • 2 lauku olas
  • 2 ēd.k. putota krējuma ar mārrutkiem
  • 2 šķēles gurķa
  • 2 šķēles "Kuršu" tumšā formas maize ar sēklām
  • 1ēd.k. sviesta
  • Sāls un melnie pipari, svaigi malti

Pagatavošana

Uz sakarsētas pannas apcepam sviestā rudzu sēklu maizi un noliekam pie malas.

Izslaukam pannu un tajā apcepam laša fileju ar sāli un pipariem no abām pusēm.

Uz škīvja kārtojam sagrieztu sēklu maizi, blakus liekam siltu diļļu brokuļu biezeni, virsū liekam siltu lauku olu bez čaulas.

Blakus liekam svaigi cepto laša fileju, marinētos saldos sīpolus, uz pusēm pārgrieztu gurķi.Pievienojam saputotu krējumu ar mārrtukiem.

Neaizmirstam nedaudz svaigu maltu piparu.