Lai stiprinātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā, AS "Hanzas Maiznīcas" kopā ar restorānu "Muusu" iesaka rudzu maizes brokastu receptes Latvijas simtgadei. Receptes ir veidotas mūsdienu un latviskajās tradīcijās. AS "Hanzas Maiznīcas" vasaras beigās uzsāka iniciatīvu “100 rudzu maizes šķēles Latvijas simtgadei” (www.100rudzumaizes.lv). Ikviens var iesaistīties iniciatīvā, apņemoties Latvijas simtgadei par godu apēst 100 šķēles rudzu maizes, tādā veidā veicinot rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm.
Uģis Mihņevičs, AS "Hanzas Maiznīcas" vadītājs un valdes loceklis: "Lai saglabātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas arī turpmākos simts un vairāk gadus, mēs aicinām ikvienu apņemties apēst vismaz vienu rudzu maizes šķēli dienā. Šī iniciatīva ir svarīga, jo rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā izzūd, bet rudzu maize ir mūsu kultūrvēsturiskais mantojums, unikāls mūsu Baltijas reģionam, kas nav citviet pasaulē. Ja neēdīsim rudzu maizi paši, to neēdīs arī citi."
"Hanzas Maiznīcas" projektu īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto diskusiju par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu ar devīzi "Latvija - rudzu lielvalsts".
RECEPTES - visas četras receptes izstrādājis restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons un tās ir viņa īpašās rudzu maizes receptes.
----
Recepte 4 maizes škēlēm
Pagatavošana
Sagatavosim karamelizētos sīpolus ar jāņogām. Notīram saldo sīpolu, sagriežam uz pusēm, tad plānās šķēlītēs. Katliņā izkausējam 1 ēd.k sviesta, tajā apsautējam sīpolus. Kad sīpoli zeltaini, pieliekam klāt cukuru un etiķa karoti. Turpinām sautēm līdz liekais mitrums zudis, pievienojam saldētas jāņogas. Karsējam vēl pāris minūtes līdz ogas saplok.
Uz sakarsētas pannas liekam karoti sviesta un apcepam maizi no abām pusēm.
Uz ceptās maizes liekam aknu pastēti, pāri liekam karamelizētos sīpolus ar jāņogām kā arī svaigās sinepju kreses.
Neaizmirstam nedaudz uzbērt svaigi maltus piparus.
---
Recepte 4 maizes škēlēm
Pagatavošana
Uzkarsējam pannu uz sviestā apcepam 4 rudzu maizes šķēles no abām pusēm.
Ceptās maizes liekam uz šķīvja un katrai virsū karoti mīksta kazassiera.
Tad izslaukam pannu un tajā liekam karoti medus un sagrieztās bietes.
Cepam uz zemas uguns līdz bietes karamelizējas, noņemam un uzliekam uz kazas siera.
Pannā ieliekam ķirbju sēklas un sasmalcinātus lazdu riekstus, salātu lapiņas.
Pievienojam maizēm.
---
Recepte 4 maizes šķēlēm
Pagatavošana
Bļodiņā saujaucam biezpienu ar skābo krējumu, sasmalcinātām dillēm un maurlociņiem.
Iegūto biezpiena masu liek uz svaigās rudzu maizes. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
Siļķi sagriež plānās šķēlēs un liekam blakus biezpiena masai.
Virsū liekam pāris šķēlēs marinētu saldo sīpolu un nedaudz svaigi grieztus zaļumus.
---
Recepte 2 maizes šķēlēm
Pagatavošana
Uz sakarsētas pannas apcepam sviestā rudzu sēklu maizi un noliekam pie malas.
Izslaukam pannu un tajā apcepam laša fileju ar sāli un pipariem no abām pusēm.
Uz škīvja kārtojam sagrieztu sēklu maizi, blakus liekam siltu diļļu brokuļu biezeni, virsū liekam siltu lauku olu bez čaulas.
Blakus liekam svaigi cepto laša fileju, marinētos saldos sīpolus, uz pusēm pārgrieztu gurķi.Pievienojam saputotu krējumu ar mārrtukiem.
Neaizmirstam nedaudz svaigu maltu piparu.