Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Citi raksti

"Ideju kausā 2018" daudz inovatīvu biznesa ideju

Septembra sākumā noslēdzās pieteikumu pieņemšana Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) jau desmito reizi rīkotajam inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss”.

Šogad konkursam pieteikušies 352 dalībnieki ar 160 biznesa idejām. 31 no ideju autoriem iesniedzis vairākas idejas - no divām līdz pat piecām dažādās nozarēs. 227 ideju autori ir no Rīgas, no tiem 25 pieteikuši vairākas idejas.

No visām konkursam iesniegtajām biznesa idejām 65% jeb 104 idejas ir no Rīgas. Piecas ir no Jelgavas, pa četrām - no Kuldīgas un Liepājas, trīs idejas iesūtītas no Siguldas un tikpat no Daugavpils. No citām pilsētām un novadiem pieteiktas 1-2 biznesa idejas. Biznesa idejas vērtēja konkursa vērtēšanas komisija, kuru veido 33 dažādu biznesa nozaru eksperti, augstskolu lektori un biznesa inkubatoru vadītāji.

Konkursa nākamajā kārtā ir izvirzītas 79 idejas, un 53 no tām ir no Rīgas. Šogad 11% jeb 9 no biznesa idejām paredzēts attīstīt tehnoloģiju un informācijas tehnoloģiju nozarē, tikpat daudz ideju saistītas ar tirdzniecības e-platformas izveidi, kā arī pārtikas nozari vai ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu. Ne mazāk populāri (10% jeb 8) ir dažādu platformu un lietotņu projekti, kas rada jaunas komunikācijas iespējas piegādātājiem un klientiem, darba devējiem un darba ņēmējiem, kā arī mediju un komunikāciju platformas informācijas un komunikācijas apmaiņai. Trešajā vietā ar 9% jeb 7 idejām konkursa dalībniekus interesējošo biznesa nozaru vidū ir ēdienu produkti un ēdināšanas pakalpojumi, kā arī transports un loģistika. Pēc šīm jomām popularitāti ar 8% jeb 6 idejām ieguvusi skaistumkopšana, spēles, tirdzniecības e-platformas un tūrisms.

“Vērtējot pirmos iesniegtos darbus, pārsteidza tas, ka joprojām tiek piedāvāti inovatīvi risinājumi labi zināmiem produktiem. Ļoti patīkami, ka ir inovatīvi domājoši ideju autori, kuri spēj šīm “pierastajām” lietām piešķirt citu vērtību,” teic Rēzeknes biznesa inkubatora vadītāja Skaidrīte Baltace. “Tādēļ varam tikai novēlēt, lai “Ideju kausa” nākamajā vērtēšanas kārtā pretendenti spēj pamatot savas inovācijas un gūt nepieciešamās zināšanas un mentoru padomus, lai veiksmīgi startētu arī konkursa finālā!”

Viņa piebilst, ka LIAA izveidotajos 15 radošo industriju biznesa inkubatoros visā Latvijā pirmsinkubācijas atbalsta posms faktiski tiek nodrošināts nepārtraukti visu gadu un konsultācijas pieejamas bez ierobežojumiem. Tādēļ ne tikai “Ideju kausa” dalībnieki, bet arī citi topošie uzņēmēji var izmantot projektu attīstīšanas iespējas ar inkubatoru palīdzību.

Arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Projektu vadības pārvaldes Investīciju nodaļas galvenais projektu vadītājs Mārtiņš Pakalniņš norāda, ka konkursā iesniegtās idejas ir interesantas un daudzveidīgas, pārstāvot gan pārtikas ražošanas, gan medicīnas, gan tehnoloģiju, gan arī citas nozares. “Šķiet, ka liela daļa ideju radušās personīgo vajadzību rezultātā. Tāpat, lasot aprakstus, par daudzām idejām radās vairāki papildu jautājumi, bet katrā ziņā prieks, ka topošie uzņēmēji aizvien spēj ģenerēt jaunus produktus un pakalpojumus,” viņš komentē.

Savukārt Ventspils Biznesa inkubatora vadītājs Guntis Čoders atzīst, ka daļai dalībnieku paticis izvēlēties visnotaļ sarežģītas biznesa idejas, piemēram, dažādu komplicētu interneta platformu izstrādi, kas nozīmē, ka to realizēšana nebūs vienkārša: “Taču tas liecina, ka konkursanti ir drosmīgi un apņēmības pilni. Inovācija nozīmē citādu vai krasi atšķirīgu veidu, kā risināt kādu problēmu. Svarīgi gan ir risinājumu rast šīs problēmas cēlonim, nevis sekām, un daļai no iesniegtajām idejām ir šāds raksturs.”

Piebilstams, ka šogad “Ideju kauss” tiek rīkots sadarbībā ar Rīgas pašvaldību, kas izveidojusi jaunu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai - “Rīgas drosmes grants”, kuru īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar galvaspilsētā esošajiem augstskolu biznesa inkubatoriem (vairāk informācijas - http://www.rdpad.lv/Rigasdrosmesgrants).

Konkursa 2. kārtas dalībniekiem turpmāk, katru sestdienu no 29. septembra līdz 3. novembrim, tiks organizētas apmācības par uzņēmējdarbības pamatiem viņu biznesa ideju izkopšanai ekspertu un augstskolu lektoru vadībā. Konkursa gaitai var sekot līdzi mājaslapā www.idejukauss.lv.

Konkursu “Ideju kauss” rīko LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, un to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.