Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Konkursa "Ideju kauss" biznesa ideju iesniegšanas termiņš pagarināts par divām dienām

Visi topošie uzņēmēji un biznesa ideju autori, kuri nepaguva iesniegt pieteikumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajam inovatīvo biznesa ideju konkursam“Ideju kauss” līdz 7. septembrim - to vēl var pagūt izdarīt, jo pieteikšanās laiks ir pagarināts līdz 9. septembra pusnaktij. Pieteikšanās starts nu jau desmitajam LIAA rīkotajam konkursam “Ideju kauss” tika dots augusta sākumā.

Konkurss dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem realizēt un attīstīt savas idejas, tādējādi sekmējot Latvijas ekonomisko izaugsmi. “Ideju kausā” individuāli vai komandās var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs no 18 gadu sasniegšanas brīža līdz sirmam vecumam, kam ir degsme un gatavība uzņemties jaunu izaicinājumu savā dzīvē - uzsākt uzņēmējdarbību ar vēl nebijušu biznesa ideju valsts vai pat pasaules mērogā. Konkursa lielākās vērtības ir dalība profesionālās mācībās pieredzējušu uzņēmēju un lektoru vadībā, iespēja iegūt plašu biznesa vides kontaktu loku un noslēgumā sacensties par vērtīgām naudas balvām kā pirmo kapitālu idejas realizācijai. Kopējais balvu fonds ir 15 000 eiro.

Atgādinām, ka pērn “Ideju kausā” pirmo vietu un 7000 eiro naudas balvu idejas realizēšanai saņēma Māras Lasmanes, Ronalda Sovas un Artura Škaravecka izstrādātā mobilā pārtikas produktu reitinga un skenēšanas aplikācija “Foodycheck”, otrā vieta un naudas balva 5000 eiro apmērā tika piešķirta Līgas Štālas, Anetes Bendikas un Zanes Kārkliņas idejas par brīvdabas bērnudārzu “Ronjas skola” īstenošanai, bet trešo vietu un 3000 eiro naudas balvu ieguva trīs autoru komanda - Māris Belte, Gints Cīrulis un Dmitrijs Drobenkovs - ar radīto projektu par “Ferterex” - zemas intensitātes lāzeru fototerapijas ierīci vīrieša neauglības ārstēšanai.

“Galvenā atziņa kopš savas idejas dzimšanas ir - par savām idejām jārunā! Nav pareizs uzskats, ka nedrīkst par to paust skaļāk, citādi nepiepildīsies, vai to nozags,” iedrošinot konkursam pieteikties jaunos dalībniekus, aicina pagājušā gada fināliste Līga Štāla. “Nerunājot par savu ideju, nevar saņemt pirmās atsauksmes, vai par to vispār ir vērts tālāk domāt un ieguldīt savu laiku. Manā gadījumā lielākais ieguvums bija tieši tas, jo par brīvdabas bērnudārzu es domāju gadiem. Sākotnēji arī man likās, ka nevar par to nevienam stāstīt, citādi padomās ne to labāko vai arī kāds cits to realizēs pirmais. Turklāt likās, ka šī ideja nevienu neuzrunās, nevienam nepatiks. Patiesībā nekas no šiem riskiem nepiepildījās, viss notika diametrāli pretēji,” viņa turpina.

Savukārt konkursa vērtēšanas komisijas loceklis un uzņēmējs, modulāro sintezatoru ražotāja “Erica Synths” vadītājs Ģirts Ozoliņš uzsver: “Var šķist, ka ārzemēs viss jau ir uztaisīts un neko principiāli jaunu vairs nevar izdomāt, taču pagājušajā gadā prezentētās biznesa idejas rādīja, ka dažām no tām patiesi bija unikalitātes iezīmes. Ja tajās ne gluži ritenis bija no jauna izgudrots, tad tas bija vismaz citādākā kontekstā pasniegts. Tas ir absolūti svarīgi, lai šī novitāte, šis kaut kas “citādais”, būtu ietverts idejā. Tad tā uzreiz kļūst interesantāka un ir ar lielāku potenciālu, ka to ievēros gan potenciālie klienti, gan pircēji vai darbinieki, kurus meklēsiet, kā arī investori. Ja jums būs nepieciešams papildu kapitāls, lai sāktu uzņēmējdarbību vai to attīstītu, investoriem ir svarīgi vienkāršā veidā saskatīt jūsu idejas atšķirīgumu.”

Iepazīties ar konkursa nolikumu un tam pieteikties var mājaslapā https://idejukauss.lv. Šogad konkursā “Ideju kauss” iesaistījusies arī Rīgas pašvaldība, kas izveidojusi jaunu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai - “Rīgas drosmes grants” (vairāk informācijas - http://www.rdpad.lv/Rigasdrosmesgrants).18. septembrī tiks paziņoti dalībnieki, kuri izturējuši konkursa pirmo atlases kārtu, tai skaitā, kuri varēs pretendēt uz “Rīgas drosmes granta” saņemšanu.

Konkursu “Ideju kauss” rīko LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, un to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.