Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Citi raksti

Atklāts desmitais konkurss "Ideju kauss"

© LETA

7.augustā jau desmito reizi tika dots starts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss”, kam ideju autori var pieteikties mēneša garumā.

Konkurss dod iespēju topošajiem un jaunajiem uzņēmējiem realizēt un attīstīt savas idejas un cīnītie par balvu fondu 15 000 eiro apmērā. Turklāt šogad tas notiek sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību, kas izveidojusi jaunu atbalsta instrumentu agrīnā stadijā esošām biznesa idejām - “Rīgas drosmes grantu” 25 rīdziniekiem, kas ir “gudra” nauda un lieliska palīdzība biznesa idejas attīstībai’.

“Šī ir forša diena - diena, kad pateikt “Jā!” savai biznesa idejai. Turklāt to vēl var pagūt izdarīt mēneša laikā, līdz 7.septembrim,” atklājot konkursu, sacīja LIAA direktors Andris Ozols. “Pieteikšanās tam ir viegla, vienkāršā formā uz vienas lapas. Savukārt pēc tam darbošanās ir tikai vairāk un vairāk, seko daudz kas interesants. Galvenais, nākt ar savu ieceri, ideju, protams, kura satur arī komerciālu potenciālu. Es ticu, ka esam pamudinājuši nodarboties ar biznesu tagad jau vairākus veiksmīgus uzņēmējus, kuri pelna reālu naudu. “Ideju kauss” ir lieliska iespēja atklāt uzņēmīgus cilvēkus un spilgtas idejas.”

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze akcentēja, ka pašvaldībai ir patiess gods iesaistīties jau desmit gadus veiksmīgi startējošā projektā, papildinot balvu fondu un sniedzot iespēju dalībniekiem sākt ar pamatiem, iegūstot startp-up naudu: “Ar 2000 eiro ir iespēja uzsākt mazu biznesu, taču jau nākotnē tas palīdzēs uzturēt savu un arī citas ģimenes, jo tiks radītas jaunas darbavietas. Tas ir tas, kas nepieciešams mūsu valstī un mūsu pilsētā, mēs gribam lepoties ar veiksmes stāstiem un iedrošināt biznesa iesācējus: nāciet, mēģiniet. , Kā idejas pieteicēju mēs būsim priecīgi redzēt ikvienu, kas sirdī jūtas rīdzinieks, tas varbūt arī Īrijā dzīvojošs idejas autors , galvenais - brauc, pierādi, un varbūt tas būs īstais grūdiens, lai rastos vēlme atgriezties Latvijā un saprastu, cik šeittomēr ir jauki.”

“Rīgas drosmes granta” iniciators Oskars Putniņš norādīja, “Daudzu gadu garumā pats esmu izmēģinājis dažādus finanšu atbalsta instrumentus gan Latvijā, gan citās valstīs, un sākumā, protams, pats grūtākais piesaistīt finansējumu ir agrīnā biznesa idejas stadijā, kad tai īsti vēl neviens netic. Tādēļ “Rīgas drosmes grants” šādā brīdī noteikti ir ne tikai gudra, bet arī diezgan ievērojama nauda, kas palīdzētu idejai ieskrieties.”

Runātāju vidū bija arī “Ideju kausa 2017” finālista - attīstošo bērnu rotaļu māju “Li`L House” -izstrādātāji Edīte Paeglekalne un Andris Plūksna, kuri dalījās savos iespaidos, kā mainījusies dzīve pēc konkursa - joprojām tiek saņemts mentoru atbalsts, motivācija virzīties uz priekšu tikai aug, jo jau realizētajai biznesa idejai ir labs novērtējums, tāpat uzņēmums jau sācis nopietnas sarunas par produkta eksportēšanu.

“Kā rāda vēsture, no visiem start-up uzņēmumiem pirmo gadu izdzīvo 50%, savukārt otro - jau tikai 5%. Uz pētnieku jautājumiem tie uzņēmumi, kas neizdzīvoja, 87% atbildēja, ka tas noticis, jo viņiem pietrūcis zināšanu grāmatvedībā, pārdošanā, mārketingā, idejas attīstīšanā. Un mēs, “Ideju kausa” pasniedzēji, dalībniekiem dosim visas šīs tik nozīmīgās zināšanas un rīkus jeb tieši to, kas ir vajadzīgas, lai uzņēmums izdzīvotu,” nedaudz ar statistikas datiem iepazīstināja konkursa akadēmiskā partnera - Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) - pasniedzēja un vebināru lektore Nataļja Točelovska.

Konkursā “Ideju kauss” individuāli vai komandās var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, sākot no skolēniem, kuri sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu, līdz sirmam vecumam, kuriem ir degsme un gatavība uzņemties jaunu izaicinājumu savā dzīvē - uzsākt uzņēmējdarbību ar vēl nebijušu biznesa ideju valsts vai pat pasaules mērogā. Konkursa lielākās vērtības ir dalība profesionālās apmācībās pieredzējušu uzņēmēju un lektoru vadībā, iespēja iegūt vērtīgus kontaktus un noslēgumā sacensties par iespaidīgām naudas balvām, kopumā 15 000 eiro, lai saņemtu kapitālu idejas realizācijai.

Iepazīties ar konkursa nolikumu un tam pieteikties var mājaslapā https://idejukauss.lv. Pieteikšanās šā gada “Ideju kausam” norisinās līdz 7.septembrim, bet 18.septembrī tiks paziņoti dalībnieki, kuri būs izturējuši pirmo atlases kārtu, tai skaitā - galvaspilsētā deklarētie iedzīvotāji, kuri iegūs papildus iespēju pieteikties atbalstam “Rīgas drosmes grants” (par to vairāk informācijas Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā http://www.rdpad.lv/rigasdrosmesgrants).

Konkursu rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Konkursa akadēmiskie partneri ir Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte un Rīgas Ekonomikas augstskola. Konkursa informatīvie partneri ir Tvnet.lv, Dienas bizness un Neatkarīgā Rīga Avīze.